Nederlandse talenten pakken twee medailles op Allianz Jeugd WK Zeilen Den Haag

14 juli 2022

Op de slotdag van het Jeugd Wereldkampioenschap zeilen en foilen in Den Haag sleept het Nederlandse team twee medailles uit het vuur. Roos Wind klimt in de laatste race van de vierde plaats naar een bronzen medaille in de ILCA6. Windfoiler Hidde van der Meer houdt op de laatste dag met succes vast aan de tweede plaats door de slotrace te winnen. In het landenklassement eindigt Nederland op de 13de plaats van de 68 landen.

Vlnr Marieke Jongens (coach), Michiel van der Vorm, Duuk van Hees, Zara Rozeboom, Olaf Ganzevles, Linde Timmermans, Roos Wind, Vera ter Horst, Hidde van der Meer, Jorien Hin, Stijn Gast, Daan Boekholt, Martijn van Geemen (coach), Marc de Haas (team leider)
Vlnr Marieke Jongens (coach), Michiel van der Vorm, Duuk van Hees, Zara Rozeboom, Olaf Ganzevles, Linde Timmermans, Roos Wind, Vera ter Horst, Hidde van der Meer, Jorien Hin, Stijn Gast, Daan Boekholt, Martijn van Geemen (coach), Marc de Haas (team leider)
Roos Wind staat te glunderen naast haar bootje, met moeder en zusje in de buurt. De zeilster, die uitkomt voor KWV Loosdrecht, zegt: “Wat een feest. Ik had veel spanning. Een moeilijke race. Het was alles of niks. Bedoeling was om goed te starten. Maar dat lukte niet. Vervolgens kwam ik in een heel gepuzzel en gedenk terecht waarin ik  Australië, USA en Spanje in de gaten moest houden. En ondertussen ook nog hard varen."
"Dus heel blij dat ik die derde plaats heb gehaald. Ik had het zeker niet verwacht. Vorig jaar was ik 24ste op het  Jeugd WK. Het niveau is heel hoog hier. Natuurlijk is het thuiswater, dat is een voordeel, maar je moet het nog wel doen. Ik was vooraf niet gespannen en ben niet iemand die zich snel door de spanning laat afleiden. Maar dat was het wel. Dus vanavond vieren we een feestje met al mijn nieuwe vriendinnen.”
Roos Wind (foto Sailing Energy)
Roos Wind (foto Sailing Energy)

Hidde van der Meer, lid van KWV Frisia en Windsurfvereniging Almere Centraal is happy met zijn tweede plaats. “We hebben maar een race gevaren vandaag. Ik had geen goede start, wel een goed einde. Ik haalde de rest weer in met een goede winddraaiing voor de wind en kon de overwinning pakken en de tweede plaats in het klassement vasthouden. Ik had nummer 3 en 4 ook in m’n nek hijgen. Dus het had ook veel slechter kunnen uitpakken. Ik ging wel relaxed het water op. Die Engelsman was moeilijk om nog in te halen. Ik had de overwinning wel losgelaten en ben zeer tevreden met het zilver. Op het WK vorig jaar was ik 5de, op het EK 3de, nu 2e... dus volgende WK moet ik dan maar eerste worden,” besluit Van der Meer met een glimlach.

Hidde van der Meer (foto Sailing Energy)
Hidde van der Meer (foto Sailing Energy)

Teamleider Marc de Haas Super was tevreden. “Heel spannend vandaag. Roos stond op maar vier punten met vier meiden, voor zilver, brons, 4de of 5de. En ze pakt brons daar zijn we heel tevreden mee. Hidde won vandaag zijn wedstrijd daarmee wint hij zilver. Het blijft een wedstrijd, die wil je toch gewoon winnen.”

“Met twee medailles scoren we twee keer beter dan vorig jaar op het Jeugd WK. Ook de resultaten van de anderen zijn goed. Van belang is dat ze allemaal genieten tot het einde. Niet te focussen op alleen het resultaat, maar op het proces. Ze hebben goed gezeild, lol gehad, het strand schoongemaakt, bingo-avond gedaan, vrienden gemaakt en nog veel meer. Al met al een topweek.”

Dorian van Rijsselberghe (foto Sailing Energy)
Dorian van Rijsselberghe (foto Sailing Energy)

Toernooidirecteur Dorian van Rijsselberghe analyseert het toernooi: “De Nederlanders hebben een prachtige week gevaren. Hun geduld is op de proef gesteld in deze lastige omstandigheden. Je ziet dat op zo een Jeugd WK de Zuid-Europese landen het goed doen. Die maken, in hun warmere klimaat, veel meer uren in hun jonge jaren. We hebben het tenslotte over schoolgaande jeugd. Maar het Nederlandse team heeft een goed resultaat neergezet in een sterk internationaal veld.”

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz