Niels Broekhuizen voorlopig beste Nederlander op WK ILCA7 met 14de plaats

8 november 2021

Er zijn na vier dagen in totaal vijf races gezeild op het WK ILCA7 in Barcelona. De wind laat het in dit late najaar voor de Catalaanse kust, flink afweten voor de meer dan 130 deelnemers uit de hele wereld. Niels Broekhuizen is de beste Nederlander met een veertiende plaats. Duko Bos is gezakt naar een 32ste plaats. Engelsman Elliot Hansen deelt de leiding met de Sergei Komissarov uit Rusland.

Niels Broekhuizen (fotograaf Anna Susslova)
Niels Broekhuizen (fotograaf Anna Susslova)

Coach Rodie van Mackelenbergh doet verslag: “Vandaag hebben we twee wedstrijden in de ochtend gevaren, met aflandige lichte wind. Niels heeft veel speed in die omstandigheden en heeft goed gevaren. Het zijn omstandigheden waarbij de start heel belangrijk is. Als je je positie op de start niet kan houden, wordt dat hard afgestraft.”

“Vervolgens zijn we weer naar de kant gestuurd en hebben we in de middag nog een keer gevaren met hele lichte wind uit het zuiden. Eigenlijk dezelfde kenmerken, je moet goed starten en lange lijnen kunnen varen, waarbij vaak één kant van de baan dominant is. Niels heeft goed standgehouden. De rest van Team Allianz had het wat lastiger. Het is ook een ander type wind dan we in Nederland gewend zijn. Morgen staan weer drie races gepland. We zijn qua aantal wedstrijden op de helft van het evenement. Zoals het er nu uitziet, lijkt de laatste twee dagen wat meer wind te komen.”

Rest programma
Op de planning stonden 12 races, gezeild over een periode van zes dagen, van 5 tot en met 10 november. Na vijf races is er sprake van een schrapresultaat en na 10 races volgt een tweede schrapresultaat. De deelnemers worden vanaf morgen ingedeeld in een gold- en een silver fleet op basis van hun positie op de ranglijst.

Stand na vijf races (met schrapresultaat)
1 Elliot Hanson GBR
2 Sergei Komissarov RYF
3 Thomas Saunders NZL
14 Niels Broekhuizen
32 Duko Bos
63 Willem Wiersema
65 Erik Voets
89 Thomas van Ofwegen
103 Marnix Bos
105 Paul Hameeteman
122 Teun Binkhorst

 

Uitgelichte artikelen

Topsport ILCA 7

De partners van TeamAllianz