Nieuw partnerschap in data-analyse voor olympische watersporters

29 februari 2024

In de wereld van topsport is data-analyse onmisbaar geworden. Van wielrennen tot golf tot motorsport, het op de juiste manier inzetten van data, verbetert prestaties. Zo ook in de zeil-, kite- en windsurfsport. In opdracht van het Watersportverbond werkt het Sailing Innovation Centre in Den Haag sinds kort nauw samen met Portera, een toonaangevend adviesbureau op het gebied van business en technologie om prestaties te verbeteren.

Annemiek Bekkering (r) en Annette Duetz
Annemiek Bekkering (r) en Annette Duetz
Aan de basis van deze baanbrekende samenwerking staat Annemiek Bekkering, projectleider van het Sailing Innovation Centre en voormalig topzeiler en meervoudig wereldkampioen met een indrukwekkende staat van dienst zoals het winnen van een de bronzen medaille op de Olympische Zomerspelen van Tokio.
 
Bekkering's passie voor zeilen, gecombineerd met de wens om off-water training en strategieontwikkeling te verbeteren, resulteerde in een cruciale visie op de toekomst van de sport. "Ik zie data als de volgende grote kans in de zeilsport," zei Bekkering. Samen met Portera wil Bekkering een revolutie ontketenen in de manier waarop gegevens de prestaties van zeilteams bepalen.
 
De samenwerking met Portera begon als een gedeelde visie tussen Bekkering en Baris Kavakli, CEO van Portera, gebaseerd op hun gezamenlijke doel om data te gebruiken om optimale resultaten te behalen. Hun focus ligt op het gebruik van geavanceerde data-analyse, AI-technologieën en voorspellende modellen om atleten inzicht te geven in hun raceprestaties en de dynamiek van de omgeving, om zo betere  racestrategieën te kunnen ontwikkelen.
 
Odile van Aanholt en Annette Duetz onderdeel van Project Neptune
Odile van Aanholt en Annette Duetz onderdeel van Project Neptune
In 2023 werd Project Neptune opgestart. Het project bracht een toegewijd team van Portera, het Sailing Innovation Centre en ervaren zeilers samen. Dit leidde tot de ontwikkeling van een interactief dashboard. Dit cruciale hulpmiddel stelt atleten in staat om bijvoorbeeld belangrijke inzichten te krijgen in wedstrijdgegevens, upwind en downwind snelheid en afstanden om te helpen bij de evaluatie van de wedstrijdstrategie.
 
Project Neptune kijkt naar Parijs 2024 maar ook verder dan dat. De plannen omvatten het verfijnen van gegevensinvoer, het introduceren van real-time IoT-integratie en het verbeteren van racesimulatie en voorspelling van de uitkomst. Het team wil uitgebreide rapportages bieden, het verloop van regatta's bijhouden en trainingsgegevens koppelen aan de prestaties van evenementen, zodat krachtige feedback ontstaat.
 
“De samenwerking tussen het Sailing Innovation Centre en Portera belooft de toekomst van de zeilsport een nieuwe impuls te geven, omdat data centraal komt te staan bij het stimuleren van topprestaties. Om te beginnen bij de prestaties TeamAllianz, de Nederlandse topzeilers, straks tijdens de Olympische Spelen van 2024,” besluit Baris Kavakli.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er 49erFX ILCA7 ILCA6 Nacra17

De partners van TeamAllianz