Van Aanholt en De Ruijter Europees kampioen 49erFX

19 september 2021

In het Griekse Thessaloniki hebben zeilsters Odile van Aanholt en Elise de Ruijter het Europees Kampioenschap in de olympische 49-er klasse gewonnen. De zege op zondag was slechts drie dagen nadat Odile van Aanholt van haar boot werd gehesen in een angstaanjagend incident bij de bovenboei. Aanvankelijk aangeslagen door het incident, wist het Nederlandse team de knop om te zetten. Met een tweede plaats in de medalrace schreven ze met ruime marge het kampioenschap op hun naam .

Odile van Aanholt en Elise de Ruijter (foto Niklos Pantis)
Odile van Aanholt en Elise de Ruijter (foto Niklos Pantis)

Het toernooi werd gekenmerkt door weinig wind en variabele condities. Dit is ook te zien aan het hoge aantal punten in de einduitslag, gemeten over de hele vloot. Van Aanholt en De Ruijter sloegen op zaterdag 18 september hun slag en pakten 20 punten voorsprong met een ijzersterke prestatie. Ze scoorden twee top 10 resultaten (terwijl alle concurrenten moeite hadden) voordat ze de laatste race van de dag wonnen om de leiding van de regatta over te nemen en niet meer af te staan op de finale dag.

Van Aanholt en De Ruijter geven signaal
Odile van Aanholt en Elise de Ruijter geven met deze prestatie, ondanks het ontbreken van de absolute wereldtop, een duidelijk signaal af op weg naar Parijs 2024 en het WK 2021 in november van dit jaar in Oman. Van Aanholt won, met haar vorige vaste bemanning Marieke Jongens, al eens een wereldbekerwedstrijd in 2019, eindigde als zesde op het WK van 2018 in Aarhus en verloor de nationale selectie voor deelname aan Tokio 2020 met slechts een punt.

Svea Karsenbarg en Cecile Janmaat zeilden ook mee op het EK en eindigen op een 15de plaats. Bij de mannen scoorde Bart Lambriex met gelegenheidsbemanning Floris van de Werken een 6de plaats.

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Niklos Pantis)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Niklos Pantis)

“Heel dankbaar”
Odile van Aanholt geeft de volgende reactie, na het winnen van het EK. “Wij zijn echt super superblij. Zeker gezien de omstandigheden is het extra speciaal. Dit was ons eerste evenement samen omdat Emma Siewers, mijn bemanning, en Willemijn Offerman, de stuurvrouw van Elise, allebei geblesseerd zijn. Dus het voelt ook wel een beetje gek om dit zonder onze vaste partners te doen want ze zijn natuurlijk ook onderdeel van dit team.”  
 
Van Aanholt vervolgt: “We hebben een hele gekke week gehad. Op de tweede dag heb ik een ongeluk gehad waar ik met een touw om mijn nek in de lucht ben gegooid. Ik ben gewoon heel erg blij dat ik er nog ben. En dat neem ik ook mee van het evenement. Gewoon heel erg dankbaar voor wat ik mag doen, met alle mooie mensen om me heen.
Zo voelde het ook deze week. We hebben het als team heel goed gedaan. We zijn goed bij elkaar gebleven,  we hebben veel rust gehouden en daarmee uiteindelijk met meer dan 30 punten voorsprong gewonnen. Dus ja eigenlijk heel, heel blij en heel veel emotie en ja heel dankbaar om dit allemaal te mogen ervaren.”
 
Stap voor stap voor Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in Nacra17
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer eindigden op een 7de plaats in de Nacra 17. Met dit resultaat zet dit team de volgende stap op weg naar aansluiting bij de wereldtop in deze uitdagende foiling catamaranklasse. Ook op dit toernooi ontbraken de grote namen van de Spelen van Tokio, maar voor Van der Meer en Bouwer is dit EK een zeer geschikt moment om zich goed voor te bereiden op het WK in November van dit jaar in Oman. Het Watersportverbond steunt dit programma en heeft onlangs Coen de Koning aangesteld als vaste coach van dit team.
 

Website evenement: https://49er.org/event/2021-european-championship/

Uitgelichte artikelen

49er 49erFX Nacra 17

De partners van TeamAllianz