Odile van Aanholt en Elise de Ruijter starten sterk op WK 49erFX, Oman

17 november 2021

Na twee dagen en zes races op het wereldkampioenschap 49erFX staan zeilsters Odile van Aanholt en Elise de Ruijter op een eerste plaats. Het toernooi wordt tegelijkertijd georganiseerd met het WK 49er bij de mannen en het WK Nacra17. In de 49er klasse bezetten Bart Lambriex en Floris van de Werken de vijfde plaats na zes races. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer varen hun eerste WK samen bij de senioren in de mixed Nacra17 catamaranklasse en staan voorlopig 7de in Mussanah, Oman.

Odile van Aanholt en Elise de Ruijter (foto Sailing Energy)
Odile van Aanholt en Elise de Ruijter (foto Sailing Energy)

Nacra17
Wereldkampioenen Bissaro en Frascari (ITA), waren het meest consistent met een score van 2,4,1 op 17 november. Kolhoff / Stuhlemmer (GER) en Gimson /Burnett (GBR), de respectievelijk bronzen en zilverenmedaillewinnaars van Tokio, staan twee en drie. Van der Meer en Bouwer begonnen de dag met een schrap resultaat maar herstelden zich met een tweede plaats, gevolgd door een negende positie in race zes (11-2-9).

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Sailing Energy)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto Sailing Energy)

49erFX
De top drie in de 49er FX-vloot had er heel anders uit kunnen zien. Maar een bakboord/ stuurboord incident tussen het Nederlandse team en olympisch kampioenen Grael/ Kunze werd door de jury afgewezen en niet als overtreding aangemerkt. Het Nederlandse team van Van Aanholt en Siewers zeilt sterk en staat met een score van 3-2-7 op 17 november, vijf punten voor op het Noorse team van Naess en Rønningen en de Finse zeilsters Grönblom /Hokka, die na dag één aan de leiding gingen.

49er
Voor Bart Lambriex en Floris van de Werken is dit pas het tweede evenement dat ze samen zeilen. In race vijf pakken ze hun eerste overwinning in een WK-race als team. Ze begonnen de dag met een tiende plaats en sloten de dag af met op een vierde positie.

Op kop gaat het jonge team uit Australië van Otto Henry en Miles Davey. Dit duo is de strenge corona-maatregelen van het land ontvlucht om deel te nemen aan het EK van dit jaar en is daarna niet meer teruggekeerd en blijven trainen in Europa.

Programma
Tot nu toe zijn er elke dag drie races gevaren in alle drie klassen. Het weer en de wind zijn redelijk voorspelbaar in Mussanah, Oman. Er volgen op deze manier, als het weer het toelaat, nog drie reguliere dagen met drie wedstrijden per dag voor de afsluitende medal race op zondag 21 november.

Bart Lambriex en Floris van de Werken (fotograaf Sailing Energy)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (fotograaf Sailing Energy)

Uitgelichte artikelen

De partners van TeamAllianz