Opvallende raceresultaten van de Nederlanders op eerste dag Allianz WK Zeilen

11 augustus 2023

De Allianz Wereldkampioenschappen Zeilen in Den Haag zijn vandaag goed van start gegaan met sterke races van de Nederlandse zeilers. Bart Lambriex en Floris van de Werken wonnen de allereerste race van het toernooi in hun groep, van de in totaal drie startgroepen. Ook Laila van der Meer en Bjarne Bouwer lieten van zich horen met twee tweede plaatsen in race twee en drie. Odile van Aanholt en Annette Duetz kwamen ongeschonden uit de strijd. Duetz vaart met een brace wegens een recent opgelopen knieblessure.

Eerste race van het WK gewonnen door Lambriex en Van de Werken (foto World Sailing)
Eerste race van het WK gewonnen door Lambriex en Van de Werken (foto World Sailing)
Na vele weken van slecht weer, zware regenval en sterke wind in Nederland waren de condities voor de start van dit vierjaarlijkse WK, bijna perfect te noemen. Met 12 knopen wind uit zuidwest en veel zon. Extra uitdagend voor alle sporters is dat er veel stroming staat op de Noordzee, wat veel sporters niet gewend zijn.
 
Alle resultaten:
  • Skiffzeilers Lambriex en Van de Werken scoren 1,4,5 en staan 7de in 49er
  • Skiffzeilers Aanholt en Duetz noteren 3,10,7 en staan 12de
  • Multi-hull zeilers Van der Meer en Bouwer zetten 10,2,2 neer en staan 4de  Nacra17
  • 470 zeilers Zeegers en Van Vugt scoren 25 en een 16 en staan 45ste
  • Para-zeiler Visser staat 11de in de 2.4 klasse
  • Para-zeilers Langezaal en Pet staan 13de in de RS Venture
  • Pare Zeilers Zuidervaart en Mulder staan 14de in de RS Venture
  • Overige disciplines nog niet gestart
Lambriex en van de Werken (foto World Sailing)
Lambriex en van de Werken (foto World Sailing)
Skiffzeilers Lambriex & Van de Werken winnen openingsrace WK
In de sterk bezette 49er vloot met 83 deelnemers wordt gestart in drie groepen. Diego Botin en Florian Trittel uit Spanje begonnen sterk met twee overwinningen in hun groep. Met slechts vijf punten tussen de top tien is het uiteraard, na een eerste dag, nog ongelooflijk spannend.
 
Skiffzeilers Lambriex en Van de Werken staan zevende in het klassement. Het duo stond tevreden op het Haagse strand na hun eerste dag op zee. Van de Werken trapt af:
 
“Vandaag hadden we stroom tegen met de start. Dan kan je verwachten dat men te laat is. Maar iedereen was heel gretig en ging vol gas op de lijn af. Er waren best wel wat diskwalificatie voor te vroeg starten, wij gelukkig niet. Wij waren wel bij de mensen die gretig waren om met een goede start te beginnen.”
 
Lambriex vervolgt: “De wind en de stroming waren redelijk stabiel er was een race waarin het wat meer onstabiel was, verder zat er niet zoveel in.”
 
Van de Werken besluit: “Het is okay om mee te beginnen. Er zitten zeker punten in waarvan ik denk dat kan beter. Vooral als ik naar mijn eigen rol kijk, dan denk ik daar moet nog wel een schepje boven op.”
Van der Meer en Bouwer met een scherpe finish (foto Worlds Sailing)
Van der Meer en Bouwer met een scherpe finish (foto Worlds Sailing)
Goede openingsdag voor Laila van der Meer en Bjarne Bouwer
Naar dit WK hebben ze jaren toegewerkt. Nu moet het gebeuren om een grote stap te zetten richting deelname aan de Olympische Spelen in 2024. Voor Tokio kwamen ze net te kort, maar vandaag stonden ze er. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer noteren twee tweede plaatsen in race twee en drie. De opening was iets minder met een tiende plaats, ze bezetten de vierde plaats in het klassement.
 
Olympisch kampioenen Tita en Banti uit Italië arriveerden in Den Haag nadat ze vorige maand landgenoten hun Ugolini en Giubilei de overwinning zagen behalen in het Olympisch Testevenement. Kortom, de Italiaanse teams domineren deze Multi Hull discipline. In de blauwe vloot won het Duitse duo Kohlhoff en Stuhlemmer de tweede en derde race staan gelijk met Tita en Banti op twee punten.
 
Laila van der Meer licht toe: “Het waren echt perfecte condities. Gelijk vol gas foilen aan de wind.  Het mooiste wat er is. De kop is eraf en we zijn wel tevreden. Eerste wedstrijd was het resultaat niet echt super, we waren van plan om naar links te gaan, maar we konden ons lijntje niet houden. Dus we moesten overstag om vrije wind te zoeken, en konden niet meer bijkomen. Maar we hebben ons daarna heel goed herpakt met twee tweetjes.”
 
Bouwer voegt eraan toe: “Die tweede plaats was extra bijzonder als je ook nog bedenkt dat we een rondje gedraaid hebben omdat we in een protestsituatie met de Duitser terecht kwamen en ze bijna nog weer inhaalden voor de finish.”
Van Aanholt en Duetz (foto Worlds Sailing)
Van Aanholt en Duetz (foto Worlds Sailing)
Van Aanholt en Duetz blij met eerste dag
Regerend wereldkampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz waren blij dat ze gewoon het water op konden nadat een recente trainingsblessure hun deelname aan de regatta bedreigde. Duetz, die met een kniebrace zeilt, begon rustig aan de wedstrijd en kreeg weer wat vertrouwen in de boot. Hoewel ze buiten de top tien staan, is er een goed gevoel in het team.
 
Duetz legt uit: "We waren hier vorige week aan het trainen toen er 20-25 knopen stond en ik blesseerde mijn knie. Dus om hier te racen is al een opluchting en een grote stap voor ons."
 
“Eerste dag supermooie omstandigheden. Wat wil je nog meer, behalve een goed werkende knie. Negentig procent van die dingen die ik moet doen gaan goed. Rechtdoor varen bijvoorbeeld. En we gingen hard vandaag, daar putten we wel vertrouwen uit.”
 
“Maar zeker op zo een dag als vandaag, als de wind redelijk stabiel is, dan komen er veel boten tegelijk bij een boei. Dan is het wel even schakelen. Al met al is het is anders dan normaal. Onze voorbereiding op het WK had je liever anders gezien. We moeten er weer wat inkomen, daarom is het lekker dat we vandaag gehad hebben.”
 
Website Allianz WK Zeilen: https://allianzsailingworlds.com/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er Nacra17 49erFX

De partners van TeamAllianz