Prachtige strijd om olympische ticket en wereldtitel bij de mannen

2 februari 2024
Kiran Badloe komt steeds meer op stoom op Lanzarote. Op de voorlaatste dag van het WK IQFoil klimt de surfer van Almere Centraal naar de derde plaats. Ondertussen blijft Luuc van Opzeeland schijnbaar eenvoudig doorgaan met races winnen en het klassement aanvoeren. Zoals in race 18; In een fotofinish wint van Opzeeland uiteindelijk deze race, terwijl Badloe lange tijd op kop lag. Kortom de windsurfwereld is getuige van een prachtige strijd, van twee Team Allianz kampioenen, tot het eind.
Badloe kruist voor Van Opzeeland
Badloe kruist voor Van Opzeeland
Geen marathonrace
Op vrijdag 2 februari werd vanwege een gebrek aan wind niet gekozen voor de eerder aangekondigde marathonrace. Het comité besloot om de dag bij de mannen te beginnen met twee slalom sprint races gevolgd door een drietal course races.
 
Kaarten opnieuw geschud voor medal series op 3 februari
Vanaf race een tot en met race 19 gaat Luuc van Opzeeland nog steeds aan de leiding op dit Wereldkampioenschap met slechts 34 punten. Op de tweede plaats staat de Italiaan Nicolo Renna met 51 punten. Kiran Badloe staat derde met 70 punten.
 
Echter in deze olympische windfoil discipline vervallen deze punten in de medal series. De beste tien van het klassement maken allemaal kans op het goud. Dus de kaarten worden opnieuw geschud. Voor Van Opzeeland is een top drie eindresultaat en dus een medaille, het enige waar de windsurfer uit Hoofddorp op dit moment al zeker van is.  
Van Opzeeland zichtbaar door Badloe zijn zeil
Van Opzeeland zichtbaar door Badloe zijn zeil
Uitleg medal series windfoilen 3 februari
In plaats van één medal race, hanteert de iQFoil klasse een ‘medal series’. Daarin gaat de leider van het klassement direct door naar de finale van deze medal serie, die uiteindelijk met drie deelnemers wordt gehouden.
 
De nummers twee en drie van het klassement op de voorlaatste dag plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale.
 
De nummers vier tot en met tien surfen in een kwartfinale. De top twee van de kwartfinale gaat door naar de halve finale. Zij strijden met de nummers twee en drie van het klassement om de twee laatste plaatsen voor de finale, waarin ze het opnemen tegen de rechtstreeks geplaatste nummer één van het klassement.
 
Met andere woorden: Als aanvoerder van de ranglijst plaatst Luuc van Opzeeland zich direct voor de finale van de medal series en is op die manier al zeker van een medaille. Badloe krijgt als derde in de ranglijst een directe plaats in de halve finale samen met de Italiaan Nicolo Renna. De nummers vier tot en met tien van het klassement plaatsen zich voor de kwartfinale.  
 
Badloe moet in elk geval tweede worden in zijn halve finale om zich voor de finale te plaatsen. De drie deelnemers van die finale verdelen dan in een laatste sprint slalom de medailles en wie weet ook het olympische startbewijs.
Stand interne olympische selectie
De interne selectie wordt bepaald door de beste score van het WK ‘23, WK ‘24 en Troféo Sofia Palma ‘24. Punten in de strijd worden alleen toegekend aan een top vijf positie op deze drie evenementen.
1e = 11 punten
2e = 7 punten
3e = 4 punten
4e = 2 punten
5e = 1 punt
 
Luuc van Opzeeland heeft op het Allianz WK 2023 een voorsprong van 11 punten opgebouwd met betrekking tot olympische kwalificatie. Kortom, de strijd voor het olympische ticket, kan na dit WK gestreden zijn als Luuc van Opzeeland zijn Nederlandse concurrenten voorblijft in de einduitslag. Of andersom, als Badloe morgen voor Van Opzeeland eindigt, wordt de strijd om het olympische ticket besloten tijdens de Troféo Sofia op Malllorca begin april 2024.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz