‘Prima dag’ meest gehoorde reactie van Team Allianz op dag drie Sofia Cup

5 april 2023

De baai van Palma was spiegelglad vanmorgen, met geen wolkje aan de lucht. Een goed teken voor de te verwachten zeewind, die precies op tijd vanaf het middaguur de baai in waait. Kortom een prrima dag voor de Team Allianz zeilers. Wereldkampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz voeren hun plannen op deze dag bijna perfect uit. Met een score van 3-1-2 nemen de skiff-zeilsters de koppositie over in de FX-klasse. Lambriex en Van de Werken staan derde in de 49er, net als windfoiler Luuc van Opzeeland en Marit Bouwmeester in de ILCA6.

Van Aanholt en Duetz (foto Sofia Cup / Sailing Energy)
Van Aanholt en Duetz (foto Sofia Cup / Sailing Energy)
Rondje langs de velden
Halverwege het evenement staat Duko Bos op de zesde plaats in de zeer sterk bezette ILCA7 klasse, waarin Niels Broekhuizen 33ste staat. Overigens verdient het hele toernooi het predikaat 'WK niveau' met 1.300 deelnemers. Laila van der Meer en Bjarne Bouwer laten ook op 5 april zien dat ze met de besten meekunnen in de foilende Nacra17. Met een serie van 9-2-3 staat dit jonge duo op een knappe zesde plaats. Sara Wennekes staat 23ste bij de vrouwen windfoilers en Lilian de Geus bezet de 26ste plaats in diezelfde IQFoil klasse. Kitefoiler Annelous Lammerts staat halverwege het toernooi op een achtste plaats en bij de mannen kitefoilers is Jis van Hees de beste Nederlander op een 36ste plaats. Mirthe Akkerman staat 12de en Maxime Jonker 14de in de ILCA6 klasse. Bouwmeester staat daarin derde.
Odile van Aanholt: “Vandaag lukte het wel”
Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken de koppositie over in de FX vloot. Van Aanholt legt uit hoe: “Prima dag gehad vandaag. Gisteren ook, met goede observaties en goede ideeën, maar toen hadden we nog veel moeite met de uitvoering. Met de puntjes op de i zeg maar. Vandaag lukt het wel om het mooi af te maken. We hebben een beetje moeilijke winter gehad en er liggen nog een paar dingen op ons bordje waarvan we zeggen: daar willen we wel beter in worden, die we eigenlijk al afgetikt wilden hebben. Daar gaan we nu mee verder. Het is ook OK als alles nog niet lukt. Daar zijn we best relaxed in. Gelukkig lukt veel al wel. Zin in de goldfleet races morgen.”
Duko Bos (foto Sofia Cup / Sailing Energy)
Duko Bos (foto Sofia Cup / Sailing Energy)
Duko Bos: “Meer geduld hebben”
Duko Bos legt uit hoe hij halverwege de serie ervoor staat: “Prima dag vandaag ik scoorde een 7 en een 3. Heel tevreden met mijn kwalificatieserie tot nu toe. We gaan nu de goldfleet in. De omstandigheden waren heel goed vandaag. Geen wolken, geen enorme winddraaiingen. Ik had een goed start in de eerste race van vandaag maar niet genoeg geduld. In de tweede race had ik een iets minder goede start, maar ik had meer geduld. Ik moest verder doorzetten naar de buitenkant van het veld. Daar zat de winst.”
Luuc van Opzeeland (foto Sofia Cup / Sailing Energy)
Luuc van Opzeeland (foto Sofia Cup / Sailing Energy)
Luuc van Opzeeland: “Terugvechten naar goede resultaten”
Luuc van Opzeeland staat op een derde plaats achter de Duitse huidige wereldkampioen Sebastiaan Koerdel en de Franse wereldkampioen 2021 Nicolas Goyard. Van Opzeeland gaf de volgende korte reactie: “Prima dag gehad. Maar ik had geen goede starts en moest steeds terugvechten maar wel mooie resultaten neergezet. Het was best een fysieke dag. Ik ben erg tevreden en kijk uit naar morgen.”
 
Kiran Badloe bezet de 27ste plaats en ziet genoeg ruimte voor verbetering. Badloe zegt: “Mijn snelheid is goed, twee races zit ik lekker voorin. Eentje net achter de kopgroep. En twee races waren dramatisch. Een keer een bijna aanvaring op de startlijn en in de volgende race even wat lay-lines (koers naar de boei red.) missen. Dat zet je zo terug en zit je achteraan. Maar snelheid is goed en als ik mijn lijn kan varen dan is het ook goed. Dus er is genoeg ruimte voor verbetering.”
 
Huig-Jan Tak bezet de zevende plaats en zegt: “We waren een uurtje of vier op het water voor vijf races. Een race duurt ongeveer 20 minuten. Het was echt een prima dagje, het was genieten. De eerste race ben ik aan de verkeerde kant gestart. De andere races had ik dat beter onder controle en startte over stuurboord met de rest van het veld, steeds aan de binnenkant.”
 
Website evenement met alle uitslagen: https://www.trofeoprincesasofia.org/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

ILCA6 49er 49erFX

De partners van TeamAllianz