Racewins voor Aben, Wennekes en Van der Meer/Bouwer

2 april 2024
  • Kitefoiler Sam Aben blijft meedoen in de top vijf van het klassement. In race vijf pakt Aben zijn eerste overwinning tijdens een groot toernooi.
  • Windsurfer Sara Wennekes noteert een eerste plaats in de laatste en derde race van de dag en staat daarmee 11de in de IQFoil klasse.
  • Laila van der Meer en Bjarne Bouwer winnen de laatste race van de dag in de Nacra17, maar de 16de plaats overal is tegen de verwachtingen.
  • In die mixed multihull zetten Willemijn Offerman en Scipio Houtman een sterke serie neer en staan zevende in de ranglijst.
  • Marit Bouwmeester herstelt zich goed van haar ‘pechdag’ op 1 april en klimt naar een zevende plaats.
  • Bij de mannen windsurfers is Max Castelein de beste Nederlander op de 11de plaats.
Sara Wennekes
Sara Wennekes
Opvallende scores
In de baai van Palma de Mallorca varen zo een 1.000 topsporters rond waarvan een deel zich voorbereid op de Olympische Spelen deze zomer. Maar een veel groter deel is bezig om hier op Mallorca iets te winnen of te leren. Zo ook kitefoiler Sam Aben. De kitefoilers van Team Allianz hebben hun zinnen gezet op succesvolle deelname aan de Spelen van 2028. Aben sorteert met zijn vijfde plaats in het klassement voor op een mogelijke kwalificatie voor Parijs 2024. Daarvoor geldt, op dit evenement, de eis van top-vijf landen, voor een nominatie op naam van NOC*NSF.
 
Willemijn Offerman en Scipio Houtman bezetten de zevende plaats in de mixed multihull discipline terwijl Laila van der Meer en Bjarne Bouwer 16ste staan in de Nacra17. Van der Meer en Bouwer scoren de eerste drie races van de dag onder de maat maar pakken wel de racewinst in de laatste en vierde race.
Druk op de baan
Bjarne Bouwer legt uit. Het was voor ons een chaotische dag. We lagen met 50 boten op een startlijn. Normaal met de helft, dus het was druk voor ons. En we hebben de hele winter met weinig boten getraind. Dus we hadden moeite met goede starts en direct in een vrije lijn te liggen. We liepen achter de feiten aan. De laatste race was de start veel beter en die racen wonnen we. Maar de eerste drie races zaten we er redelijk hard naast. Genoeg om van te leren en een goede stap te maken. Goed om te zien dat als we het wel goed uitvoeren dat het kan.”
Heel blij mee 
Scipio Houtman stond stralend de media te woord op het strand van Arenal. “Het was een top dag,” zegt Houtman blij. “We zaten drie races er heel goed bij met de start. Als je met 50 boten tegelijk vaart is het superbelangrijk dat je goed start. Heel blij mee. We hebben een goede winter gedraaid en een flinke stap gezet, maar dit hadden we niet verwacht, en geeft veel voldoening en geeft aan dat we op de goede weg zijn.”
Willemijn Offerman en Scipio Houtman
Willemijn Offerman en Scipio Houtman
Bouwmeester meer rust in het programma
Marit Bouwmeester, de meest ervaren sporter van Team Allianz, heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen op het WK in Argentinië ten koste van Maxime Jonker in de ILCA6 klasse. Dit is de eerste grote wedstrijd waar Bouwmeester aan de start verschijnt. Op de eerste dag brak ze haar neerhouder, cruciaal onderdeel voor de trim van het grootzeil.
 
Bouwmeester wilde op dag twee vast en zeker, die eerste dag even rechtzetten en refereerde aan het WK in Argentinië.
 
“Het was wel een goede dag! Het WK in Argentinië ging niet goed. Vervolgens hebben we best wel wat dingen veranderd en meer rust in het programma gebouwd. Dus dan heb je eigenlijk heel lang niet gevaren, dan is het altijd weer de vraag hoe je terugkomt?”
 
“Ik vind het racen sowieso wel heel leuk en het niveau gaat echt omhoog. Veel vrouwen, die goed kunnen varen en de races zijn intens. Dat is gewoon heel leuk, je merkt dat het een Olympisch jaar is.”
 
“En ja, het gaat best wel goed. Gisteren was natuurlijk wel een beetje pech. Want, ik bedoel maar, hoe vaak gebeurt dat nou? Dan breekt er een lijn. Zet je er een nieuwe op en breekt die nog een keer.”  
 
“Vandaag ging het goed. De eerste wedstrijd zat ik er een beetje naast, maar kon ik veel gebruik maken van mijn goede snelheid en weer terugvaren. En de tweede race was gewoon een goede pot. Maar het is blijven bouwen, blijf perfectioneren en uiteindelijk draait het alleen maar om deze zomer,” besluit Bouwmeester.
Windsurfer Sara Wennekes wint met grote voorsprong
Windsurfer Sara Wennekes kwam vandaag voor het eerst in actie.  Op dag had de wedstrijdleiding moeite met het neerleggen van de baan in de krachtige wind. De laatste race kwam ze met een voorsprong van zo een zes minuten als eerste over de streep. Hoe ging het vandaag met Wennekes?
 
“Het waren echt lastige omstandigheden met relatief weinig wind. Daarnaast racen we met alle deelnemers in één vloot. Dat maakt het heel erg druk en elk foutje wordt hard afgestraft. In de eerste twee races maakte ik echt een cruciale fout. Dat had makkelijk twee keer top 10 resultaat kunnen zijn.”
 
Wat is dat een cruciale fout?
“Op een dag zoals vandaag wil je eigenlijk vooral snelheid houden en op de foil blijven. Ik ben twee keer van de foil afgevallen. Dat zijn kostbare plekken want met deze snelheden vliegen de anderen je gewoon om de oren. Maar de laatste race heb ik het gelukkig goed af kunnen sluiten met een eerste plaats en sluit ik de dag lekker af. Maar ik laat ik ook zien wat erin zit. En dan morgen vooral morgen die rust te bewaren en dat door te trekken.”
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil KiteFoil ILCA7 ILCA6 49er Nacra17

De partners van TeamAllianz