Ruggero Tita en Caterina Banti winnen World Sailor of the Year Award 2022

25 oktober 2022

De World Sailor of the Year Award verkiezingen werden gehouden tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale zeilbond 'World Sailing' in Abu Dhabi. De Nederlandse genomineerden waren niet aanwezig, maar werden tijdens de ceremonie geïnformeerd via een live video-verbinding. Tita en Banti, die als mixed team samen zeilen, winnen de prijs onafhankelijk van elkaar bij de mannen en de vrouwen.

Van Aanholt en Duetz (foto Sailing Energy)
Van Aanholt en Duetz (foto Sailing Energy)
Gekozen door de zeilwereld
De Rolex World Sailor of the Year Awards worden gezien als de hoogste internationale onderscheiding voor een olympisch zeiler, zeezeiler, kitefoiler, windfoiler om maar een paar disciplines te noemen. Alle bij World Sailing aangesloten landen hebben een belangrijke stem. Maar ook de internationale zeilgemeenschap en de fans hebben online hun stem uit kunnen brengen.
 
Genomineerden Van Aanholt en Duetz winnen EK en WK 2022
Begin september 2022 grepen Van Aanholt en Duetz voor de Canadese kust van Halifax de wereldtitel in de 49er FX. Daarmee prolongeerde Van Aanholt haar titel, die ze in 2021 won, destijds met Elise de Ruijter als bemanning.
Voor Duetz was dit de derde wereldtitel in deze olympische skiffklasse. De eerste twee won ze met Annemiek Bekkering, met wie ze in 2021 ook de olympische bronzen medaille veroverde. Eerder dit jaar werd dit team ook al Europees kampioen. Bij het 2022 WK in Canada wisten Van Aanholt en Duetz de olympisch kampioenen uit Brazilië, Martina Grael en Kahena Kunze voor te blijven.  
Bij de vrouwen won de Italiaanse Caterina Banti de Rolex World Sailor of the Year Award. Banti heeft, samen met Ruggero Tita, elke wedstrijd sinds 2020, inclusief de WK's, EK's en Olympische Spelen, gewonnen, in de zeer technische Nacra17 catamaran-discipline.
Genomineerden bij de vrouwen
·     iQFoil-windsurfster Helene Noesmoen (FRA)
·     49er FX-zeilsters Odile van Aanholt and Annette Duetz (NED)
·     Nacra17-zeilster Caterina Marianna Banti (ITA)
Lambriex en Van de Werken (foto Sailing Energy)
Lambriex en Van de Werken (foto Sailing Energy)
Lambriex en Van de Werken al twee keer wereldkampioen
Bart Lambriex en Floris van de Werken zijn bezig aan hun tweede seizoen samen en zijn al twee wereldtitels rijker. Ze wisten dit jaar hun titel in Canada met succes te verdedigen. Bij het Europees Kampioenschap 2022 veroverde het duo zilver. Op eigen water wonnen Lambriex en Van de Werken dit jaar de Hempel World Cup Allianz Regatta in Lelystad.
Bij de mannen wint de Italiaan Ruggero Tita de World Sailor of the Year Award. Tita zeilt samen met zijn vrouwelijke bemanning Caterina Banti en weet elke wedstrijd sinds 2020 te winnen in de Nacra17 Catamaran.
Genomineerden bij de mannen
·     Nacra17-zeiler Ruggero Tita (ITA)
·     ILCA 7-zeiler Jean-Baptiste Bernaz (FRA)
·     iQFOIL-windsurfer Nicolas Goyard (FRA)
·     49er-zeilers Bart Lambriex and Floris van de Werken (NED)

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz