Sam Aben en Annelous Lammerts in Goldfleet WK Kitesurfen 2024

16 mei 2024

Team Allianz leden Sam Aben en Annelous Lammerts hebben zich, op het Wereldkampioenschap in de nieuwe olympische Formula kite klasse, gekwalificeerd voor de goldfleet met de beste 25 van de ranglijst. Aben als 14de en Lammerts als 8ste. Sven van de Kamp gaat als 46ste verder in de silverfleet en Duuk van Hees staat 57ste en vervolgt het WK in de bronsfleet.

Annelous Lammerts (fotograaf Robert Hajduk)
Annelous Lammerts (fotograaf Robert Hajduk)

Medalseries als doel

Er volgen nog twee dagen met goldfleet races en op zondag 19 mei racen de beste tien van de goldfleet tegen elkaar in de finales.

Sam Aben heeft als doel de komende twee dagen de top tien in te kitesurfen. Want met dat resultaat kan de sporter uit Scheveningen zich voor het eerst plaatsen voor de medalseries op zondag 19 mei. De 20 jarige kitesurfer wist zich dit jaar nog niet te kwalificeren voor Parijs 2024, maar Aben boekt dit jaar wel aanzienlijke progressie, samen met coach Jonny Hutchcroft, die de mannen van Team Allianz begeleidt.

Aben kwam op 16 mei met een goed gevoel van het water af in Hyerès. “Ik had wel verwacht dat ik wat meer plekjes zou zijn gestegen. Maar ik denk dat ik rond de 14 plaats hopelijk de goldfleet in ga. Dat is op zich wel lekker, helemaal niks te klagen. Maar dat betekent wel dat er nog wat werk verricht moet worden in die komende twee dagen.”

 
Aben ziet wel wat lichtpuntjes op weg naar die Medalseries. “Wat ik wel mee heb is dat ik geen hele hoge scores heb gevaren. Dus ik heb iets meer marge om een foutje te maken in de goldfleet. Dat betekent dat we meer risico kunnen nemen. We willen graag richting die top 10, dus ik moet nog wel vier plekken omhoog.”

Sam Aben
Sam Aben
Lammerts klimt weer in klassement
Annelous Lammerts haar doelstelling was om de madelseries te halen op dit WK, voorlopig is ze op de goede weg met de achtste plaats. Op 16 mei maakte ze indruk met een score van 2-3-4-5.  Lammerts voelde haar bovenbeenspieren met de grote kite en de toenemende wind.

 
“Het was een goed dag. Als ik een goede start had heb ik de race ook goed af kunnen maken,” begon Lammerts “Dag drie begon met een lekker zonnetje en wat lichtere wind dan de andere dagen. Dus we gingen met de 21meter, de grootste kite, het water op. Dat was top. Op een gegeven moment bouwt de wind behoorlijk op. Met die grote kite, dat is gewoon keihard je beenspieren gebruiken en die kite superlaag houden en zorgen dat je niet mee wordt getrokken. Want dan ben je hem kwijt, en dan ga je de lucht in of kan je helemaal met de wind meegaan. Het is vooral heel erg erin geloven.”
 
Zie hieronder het videoverslag van de dag.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil

De partners van TeamAllianz