Sam Aben vindt aansluiting bij wereldtop op EK Kitefoilen

24 maart 2024
Op de Europese kampioenschappen kitefoilen in de nieuwe olympische kitesurfdiscipline eindigt Sam Aben (20) op een vijftiende plaats. Sven van de Kamp zet een 53ste plaats neer en Roderick Pijls wordt 61ste. Deze drie Team Allianz kitefoilers richten hun pijlen op deelname aan de Olympische Spelen van Los Angels 2028, maar late kwalificatie voor Parijs 2024 is nog steeds mogelijk. Met dit resultaat vindt Sam Aben in elk geval aansluiting bij de wereldtop.
Sam Aben
Sam Aben
Het kampioenschap voor de kust van Los Alcázarez, Spanje was een echt all round toernooi voor wat betreft de weersomstandigheden. Het evenement begon met wisselende wind in kracht, kende vervolgens bijna stormachtige omstandigheden en eindige met ideaal kitefoil weer met goede wind en vlakwater. Er werden snelheden gemeten van een kleine 70 km per uur.
 
Bij de mannen waren bijna alle top-kitefoilers aanwezig. Sam Aben begon het toernooi ongelukkig met een te vroege start, maar wist zich goed te herstellen. Na twee dagen plaatste Aben zich te succesvol voor de goldfleet met alleen de beste 25 van de 86 deelnemers. Van de Kamp en Pijls gingen verder in respectievelijk de silver- en bronsfleet.
Sam Aben, die lid is van Jumpteam Scheveningen, is al enkele jaren onderdeel van Team Allianz en de mannen worden sinds deze winter begeleidt door Jonny Hutchcroft, een ervaren Engelse coach in dienst van het Watersportverbond. De mannen maken nog een kleine kans op kwalificatie voor Parijs 2024. Dan moet een van de drie volgende maand Nederland als land kwalificeren op de ‘last chance regatta’ in Hyerés en een van de drie moet dan nog voldoen aan de prestatie-eis van Top acht landen van NOC*NSF.
Sam Aben
Sam Aben
Sam Aben kijkt terug op de week.
 
“Ja, wat een week! We begonnen niet uiterst sterk moet ik zeggen. De eerste race was ik te vroeg over de lijn, dus dat is niet optimaal. Maar vanaf dat moment op die eerste dag kon ik van dag tot dag groeien en ging ik steeds beter presteren. Samen met onze nieuwe coach Jonny Hutchcroft hebben we echt een hele goede week gedraaid.”
 
Hoe doe je dat groeien in het toernooi?
“Het is van belang om op de goede momenten slim te zijn. Met andere woorden risico’s vermijden en op andere momenten juist risico’s nemen. Vooral op de laatste dag. Het was alles of niks. En dat resulteerde toch wel in hele mooie races. Het was mijn beste dag…. In de gold fleet, in drie van de vier races, in de top 10 eindigen op wereldniveau, daar zijn we echt heel tevreden mee. En we missen op dit EK maar een gast uit de top 10 van het WK van vorig jaar."
 
“De snelheid zat er heel goed in. Het kan allemaal nog wel wat netter. Maar de snelheid die we afgelopen winter hebben opgebouwd, daar zijn we gewoon heel erg blij mee. Dat belooft veel goeds voor dit komende seizoen. Het belangrijkste is, denk ik, de samenwerking met Jonny, die gewoon heel goed is. Ik ben blij dat hij deel is van ons team. En dat gaat nog veel brengen voor de toekomst.”
 
Op de vraag of Aben en zijn teamgenoten nog kijken naar mogelijke kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024?  “Jazeker kijken we daarnaar. Dat is een stop op weg naar goud in 2028,” besluit Aben met een glimlach.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil

De partners van TeamAllianz