Sara Wennekes plaatst zich voor Olympische Spelen

2 februari 2024

Op de voorlaatste dag van het WK IQFoil verzekert windsurfer Sara Wennekes (27) zich van deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in de IQFoil klasse. Na 20 races op dit kampioenschap staat Wennekes op een vijfde plaats, met alleen nog de medal series te gaan. Lilian de Geus kwalificeert zich niet voor die medal series en eindigt op de 21ste plaats. Dit betekent automatisch het einde van de olympische ambities van De Geus in Parijs. De Geus ging twee keer eerder naar de Spelen, in 2021 in Tokio en in 2016 in Rio de Janeiro.

Sara Wennekes
Sara Wennekes
Supermooi om hier te staan
Dit WK op Lanzarote was het tweede en laatste evenement van de nationale selectie. Beide Team Allianz sporters hadden op het eerste evenement, het Allianz WK in Den Haag in 2023, nog geen punten gescoord in deze onderlinge strijd waarin alleen punten worden toegekend aan een top tien klassering.
Wennekes scoort morgen in elk geval punten in de medal series. De Geus scoort geen punten met de 21ste plaats. Dus de strijd is gestreden met nog een dag te gaan. Na dit WK zal het Watersportverbond Sara Wennekes bij NOC*NSF voordragen voor olympische deelname.  
Sara Wennekes was heel blij, maar toch ook een beetje met de rem erop. Wennekes zit nog in het WK en ze realiseert zich nog niet zo goed wat er gebeurd was.
 
“Ik denk dat ik pas na het WK er echt van ga genieten. Het moet allemaal nog een beetje vallen. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Nou ja, ik ben gewoon heel erg trots. Ik heb echt veel alleen moeten doen. Maar het is ook zo bijzonder dat ik zoveel mensen altijd achter me heb staan. Dus daar ben ik heel dankbaar voor. Het is supermooi om hier nu te staan en het dan ook echt te doen. Maar morgen moet ik het nog goed afmaken, want ik was niet zo heel tevreden na het WK in Scheveningen. Ik ga morgen laten zien wat er nog meer allemaal in zit.”
Lilian de Geus
Lilian de Geus
Lilian de Geus niet naar de Spelen
Sara Wennekes verslaat Lilian de Geus op weg naar Parijs 2024. Lilian de Geus kijkt in elk geval terug op een lange en succesvolle carrière in het olympische windsurfen. De windsurfer van Almere Centraal werd vierde op de Olympische Spelen van Rio en vijfde in Tokio in 2021. Tussendoor werd ze drie keer wereldkampioen, dit alles op het oude olympische RS:X board.
 
De Geus analyseert eerst haar WK in Lanzarote: “Ik begon sterk en na twee dagen stond ik er goed voor. Een te vroege start in race vier nekte me. We hebben de beelden nog teruggekeken, het was marginaal. Daar baalde ik goed van. Dat had me in de top tien gehouden. Normaal kan ik dat wel omzetten, maar dat lukte nu niet. Zeker ook nog dat protest met die camel bag. Ik was boos, het voelde heel oneerlijk. Als ik me beter had gevoeld had ik daar mee om kunnen gaan. Nu lukte dat niet.”
 
Over haar concurrent zegt de Geus: “Sara heeft gewoon heel steady gevaren en ze verdient het om te winnen.”   
 
Hoe zie je je hele campagne naar Parijs? “Het verwerken van Tokio en de zoektocht naar een goede coach heeft te lang geduurd. Eigenlijk ging het mis op het moment dat de Spelen van Tokio werden uitgesteld. Ik kon daar niet bij. Iets waar je tien jaar voor traint, kan toch niet zomaar afgezegd worden? Ik vond dat heel moeilijk. Ik was in absolute topvorm. Daarna duurde Tokio te lang. Ik heb die bloedvorm nooit meer gevoeld. Ik had goud kunnen winnen. En het duurde heel lang om Tokio te verwerken. Ik had geen zin meer. Die negatieve gedachten raakte ik wel weer kwijt. Maar zeg maar met die oogkleppen op leven, alleen maar gas geven, dat lukte me niet altijd meer. Als je mentaal niet heel sterk bent en niet 100% het geloof hebt, dan red je het niet.”  
 
Alle UITSLAGEN

Deel dit artikel:

iQFoil

De partners van TeamAllianz