Selectie Nederlandse Team voor Jeugd WK Den Haag 2022 bekend

22 juni 2022

Selectie Nederlandse Team voor Jeugd WK Den Haag 2022 bekend

Van 8 tot en met 15 juli komen de allerbeste jeugdzeilers van de wereld tot en met 18 jaar naar Den Haag, Scheveningen, voor de 50ste editie van het Jeugd WK Zeilen. De olympisch zeilkampioenen van de toekomst nemen het tegen elkaar op in elf verschillende disciplines. Op dit Jeugd WK in eigen land wordt Nederland vertegenwoordigd door een team van elf meisjes en jongens, begeleidt door drie coaches in acht van de elf disciplines.

v.l.n.r. Marieke Jongens (coach), Jorien Hin, Vera Ter Horst, Olaf Ganzevles, Stijn Gast, Michiel van der Vorm, Linde Timmermans, Roos Wind, Daan Boekholt, Marc de Haas (Coach). Niet op de foto: Hidde van der Meer, Zara Rozeboom, Duuk van Hees
v.l.n.r. Marieke Jongens (coach), Jorien Hin, Vera Ter Horst, Olaf Ganzevles, Stijn Gast, Michiel van der Vorm, Linde Timmermans, Roos Wind, Daan Boekholt, Marc de Haas (Coach). Niet op de foto: Hidde van der Meer, Zara Rozeboom, Duuk van Hees

Toernooidirecteur Dorian van Rijsselberghe over het Jeugd WK Zeilen

Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is toernooidirecteur van zowel dit Jeugd WK als het ‘grote’ WK zeilen in 2023 in Den Haag. Wat is zijn ervaring met een Jeugd WK?

'Wat voor mij gold, en ik denk voor veel deelnemers aan dit toernooi, is dat je op het Jeugd-WK voor het eerst kennismaakt met de beste zeilers uit andere landen. Je bent natuurlijk heel nieuwsgierig naar hoe goed je leeftijdsgenoten uit andere landen zijn. Om tegen hen te kunnen zeilen en te zien wie echt de beste is, dat vond ik heel gaaf en het was een beslissend moment in mijn carrière. Het is een prachtige ervaring met blijvende herinneringen en nieuwe vrienden. Ik kijk in mijn rol uit naar wie de supertalenten van deze nieuwe generatie zijn en hoe ik die kan helpen. Met andere woorden, wie is de nieuwe Peter Burling of welke zeilster wacht misschien nog zo'n grote carrière als Marit Bouwmeester?

Nog meer aandacht voor de jeugd

Hoofdcoach NTT Marc de Haas zeilde zelf het Jeugd WK in 1997 en heeft sindsdien het toernooi drie keer als coach meegemaakt. Sommige talenten doen voor het eerst mee en voor anderen is het al een tweede poging. Dus doelstellingen bepalen is maatwerk, per sporter verschillend.

De Haas legt uit: “Dit team heeft zich onlangs gekwalificeerd op de Dutch Youth Regatta. Dat is één evenement, alles of niks, onder druk. Daar leven ze heel erg naar toe en is best spannend. Daar is een sterk team uitgekomen en we hebben net een intensief trainingsblok achter de rug in Scheveningen. Varen op stromend water hebben we goed kunnen oefenen. Scheveningen is echt een gave plek om te racen. En het topzeilcentrum waar we nu gebruik van maken werkt natuurlijk inspirerend. Maar vergis je niet, deze talenten zitten ook allemaal in toetsweken en het mooie is ze doen het ook allemaal goed op school.”

“Op dit WK gaan ze veel ervaring opdoen tegen de beste zeilers en foilers van de wereld in hun leeftijdscategorie. Als je voor het eerst meedoet, kan het best spannend zijn. Anderen geef ik wat meer kans. Maar een podium in de jeugd is moeilijk af te dwingen. We willen vooral die intensiteit van de trainingen en de gedrevenheid terugzien. Het niveau is gestegen dat is zeker. We steken er als Watersportverbond veel meer energie in. We trainen vaker, zowel fysiek als op het water. Dat willen we terugzien.”

Thuisvoordeel

Dat de wedstrijden in Scheveningen worden gevaren, beschouwt Jorien Hin, een van de Nederlandse deelnemers als een voordeel. “Wij hebben daar vaker getraind dan de andere teams. De stroom is daar hard, daar verdiepen we ons goed in, maar dat zullen andere teams toch ook wel doen.”

Voor Hin is één ding wel zeker, want daar heeft ze genoeg over gehoord. Voor haar en haar maatje Vera ter Horst wordt dit een levenservaring die ze nooit meer zullen vergeten. “Dit was ook mijn laatste kans omdat ik bij een volgend wereldkampioenschap te oud ben. Maar ik heb de verhalen van anderen wel gehoord: dit is een soort eens-in-je-leven ervaring die heel gaaf is.”

Sociale aspect van Jeugd WK

In de loop van de jaren groeide het Jeugd WK uit tot meer dan een krachtmeting van alle jonge talenten over de hele wereld op één centrale plek. Het evenement zorgt ook voor sociale cohesie van alle deelnemers onderling. Sociale activiteiten zijn ook in Den Haag een belangrijk onderdeel van het evenement met het doel vriendschappen voor het leven te creëren.

Skiff (29er) meisjes:

Vera ter Horst, Haarlem, 16 | Haarlemsche Jachtclub
Jorien Hin, Ouderkerk Aan De Amstel, 17 | Haarlemsche Jachtclub


Skiff (29er) jongens

Olaf Ganzevles, Almere, 17 | Windsurfvereniging Almere Centraal
Stijn Gast, Bussum,17 | RCNV, Real Club Valencia

Kiteboard jongens (formula Kite)

Duuk van Hees, Oisterwijk, 17 | Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV)

IQ Foil Meisjes (IQFoil Youth)

Zara Rozeboom, Amsterdam, 17 | Windsurfvereniging Almere Centraal

IQ Foil Jongens (IQFoil Youth)

Hidde van der Meer, Grouw, 18 |KWV Frisia + Windsurfvereniging Almere Centraal

Eenmansboot meisjes (ILCA 6)

Roos Wind, Breukelen, 17 | KWV 'Loosdrecht'

Eenmansboot jongens (ILCA 6)

Daan Boekholt, Breda, 18 | KWV 'Loosdrecht'

Catamaran mixed (Nacra 15)

Linde Timmermans, Oosterhout, 17 `| KR en ZV De Maas
Michiel van der Vorm, Rotterdam, 17 | WV Braassemermeer

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Selectie Nederlandse Team voor Jeugd WK Den Haag 2022