Strijd om Olympisch ticket tussen Badloe en Van Rijsselberghe van start bij WK RS:X

Bij het WK RS:X in het Australische Sorrento hebben de Nederlandse windsurfers hun eerste wedstrijddag achter de rug.

25 februari 2020

Drie races per vloot konden worden gevaren. Regerend wereldkampioen Kiran Badloe, die samen met tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe strijdt om dat ene Olympische ticket, begint zijn WK ijzersterk en staat na drie races op de 2e plek. Van Rijsselberghe begint zijn WK met pech door zeewier aan zijn vin, maar ook met een gewonnen race, en staat momenteel op de 12e plek. Lilian de Geus (RS:X-women) staat na haar eerste wedstrijddag 3e, nadat zij haar races als 18e, 3e en 1e finishte.

Kiran Badloe is zijn WK fraai gestart met een 2e, 1e en 2e plaats. Hierdoor staat hij op een tweede plek overall, net achter de Fransman Pierre le Coq. “Dit was een mooi dagje!”, vertelt Badloe. “Het waaide lekker, zo’n 12 tot 18 knopen. Wel heel instabiel, dus dat was nog wel even tricky, maar ik had een goed begin. Twee tweede plekken en een eerste plek dus daar kunnen we wel op voortborduren! Ik voel me vrij rustig. Heb nog niet echt het besef dat we zijn begonnen en wist wel dat als er wat wind zou komen we geen gekke dingen zouden doen, dat het relaxed zou gaan.” 

Badloe en Van Rijsselberghe voeren, wegens het grote aantal deelnemers, in twee verschillende vloten: “We varen normaal altijd samen en brengen dan ook veel tijd met elkaar op de boot bij onze coach (Aaron McIntosh, red.) door. Dan kun je een beetje met elkaar polsen wat er gebeurt. Ik miste Dor dus wel, maar had aan Sil (Hoekstra, red.) bij mij in de vloot wel een goede backup. 

Van Rijsselberghe kreeg zijn eerste race van het WK een tegenslag te verwerken, maar wist zich te herpakken in de daaropvolgende races. Hij zette op zijn eerste wedstrijddag een 18e, 1e en 4e plek op zijn scorebord neer en staat daarmee op een voorlopig 12e plek: “Ik had niet zo’n daverende start van mijn WK. Excuses zijn makkelijk gemaakt, maar ik had de eerste race al zeewier te pakken en dan heb je geen grip meer. Pijnlijk. Ik wist me wel te herpakken gelukkig, met een eerste plek bij race 2, wat dan wel heel fijn is en dan die laatste race hing ik er net een beetje tussen. Een vierde plek, wat wel oke is, maar we moeten hier topklasse laten zien. “Die lange” (Kiran Badloe, red.) doet het hartstikke goed. Dat is goed om te zien, maar we moeten het vizier open houden en naar voren blijven kijken. Je weet dat dit het moment is waar het om draait, het is een olympisch ticket of niet en af en toe kruipt dat wel even in je hoofd. Nu dus scherp blijven en goed op blijven letten, ook voor het zeewier.” 

Lilian de Geus komt na haar eerst wedstrijddag tevreden van het water. Zij finishte haar races van de dag als 18e, 3e en 1e en staat op een momenteel derde plek overall: “Mijn eerste race was even wat minder en zat ik er nog niet helemaal goed in, maar de twee afsluitende races had ik een 3e en een 1e plek dus dat was een goed resultaat. Daar ben ik heel blij mee en ik kwam er ook steeds lekkerder in vandaag. Ik hoop dat dat de komende dagen ook goed gaat komen. Ik wil wel echt gewoon top 3 varen hier en hoop natuurlijk voor de WK titel te gaan.” 

Voor meer info en resultaten: http://www.rsxclass.org/worlds2020

Foto: Ayolt Kloosterboer / NOS

Een update over het WK Laser Radial van 25 februari volgt later

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz