Team Allianz in zeven van de tien disciplines in de medalraces

7 april 2023

De baai van Palma laat zich op 7 april wederom van zijn goede kant zien. Op een zonovergoten dag bouwt de zeewind op tot zo een 12 knopen. Dit was de laatste dag voor de 1.300 deelnemers om zich te verzekeren van een plaats in de medalraces. Team Allianz plaatst zich voor zeven medalraces van de in totaal tien olympische disciplines.

Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sailing Energy)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sailing Energy)
Medaillekansen
Marit Bouwmeester is al zeker van goud en Maxime Jonker kan het zilver mee naar huis nemen in de ILCA6. Voor skiff-zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz is het goud nog binnen bereik. Het duo plaatst zich als derde in het klassement voor de beslissende race met de beste tien van de openingsserie.
 
Bart Lambriex en Floris van de Werken plaatsen zich als negende voor de medalrace in de 49er. De skiff-zeilers maken op die positie geen kans meer op een medaille. Dat geldt ook voor Laila van der Meer en Bjarne Bouwer die een bijzonder goede week kennen. Kans op een medaille is er niet meer voor de multihull zeilers, maar een vierde plaats is nog mogelijk in de Nacra17.
 
Floris van de Werken legt uit over de laatste twee dagen. “Vandaag scoren we 8 -2-2, daarmee zijn we de beste van de dag, maar helaas worden we daarmee niet de beste van het evenement. Gisteren hadden we een mindere dag, gelukkig vandaag goed kunnen herpakken. Het was wel een waardevolle dag gisteren. Er komen zaken aan het licht die normaal niet aan het licht komen. Dit zijn zwakke punten, die moeten scherper en beter om te voorkomen dat we nog een keer zo een dag binnen een evenement hebben. Rest van de week doen we echt goede dingen en vandaag ook weer. Fijn om zo de serie af te sluiten. Morgen de medalrace, maar het gaat helaas niet meer om de knikkers.”
Odile van Aanholt en Annette Duetz (foto Sailing Energy)
Odile van Aanholt en Annette Duetz (foto Sailing Energy)
Voor Duko Bos geldt dat hij met dit goede resultaat in de zeer sterk bezetten ILCA7 zeker is van een volledige olympische nominatie op naam omdat de Rotterdammer in elk geval als achtste land eindigt in het, op landen geschoonde, klassement.
 
Windsurfer Luuc van Opzeeland maakt ook nog kans op goud in de IQFoil klasse met de beste 10 van het klassement. Net zoals Annelous Lammerts die zich met een tiende plaats verzekert van de medalrace series bij het kitefoilen met de beste 14 deelnemers. Beide surfdisciplines hebben een afwijkend medalrace format waar iedereen die deelneemt nog kans maakt op het goud.
Duko Bos (Sailing Energy)
Duko Bos (Sailing Energy)
Uitleg nieuw medalrace formats
In plaats van één medal race, hanteren de iQFOiL klasse en Formula kite klasse een afwijkende medalrace serie.
 
IQFoil
Bij de IQ Foil gaat de leider van het klassement direct door naar de finale met drie windsurfers.
De nummers twee en drie plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale.
De nummer vier t/m tien varen de kwart finale. De top twee van de kwart finale gaat door naar de halve finale. Zij strijden met de nummers twee en drie van het klassement om de twee laatste plaatsen voor de finale, waarin ze het opnemen tegen de rechtstreeks geplaatste nummer één van het klassement.
Kitefoil medalrace format
De nummers een en twee van het klassement plaatsen direct zich voor de finale met vier kiters. En de nummers drie tot en met 14 plaatsen zich voor de halve finales met zes deelnemers.
 
Het evenement wordt gewonnen door diegene die het eerst 3 punten scoort in de finale. Elke race in die finale levert 1 punt op (high points scoring). De nummer twee van het klassement krijgt 1 punt mee op basis van zijn score in de openingsserie. De nummer een van het klassement krijgt 2 punten mee op basis van hun score van de openingsserie. Daarmee gaan deze twee met een puntenvoorsprong de finale in.
 
De laatste twee deelnemers in deze finale zijn de twee winnaars van de beide halve finales, waaraan in totaal 12 kiters meedoen in twee poules van zes deelnemers. Op basis van hun resultaat in de openingsserie krijgen ze punten mee (low point scoring). Positie 3&4=1, 5&6= 2, 7&8 = 3 etc.  Vervolgens varen ze twee races tegen elkaar en tellen de punten op. Alleen de winnaar van de poule gaat door.
 
Website evenement

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er 49erFX ILCA7

De partners van TeamAllianz