Team Allianz kitesurfer Annelous Lammerts in medalrace WK

18 mei 2024

Op de voorlaatste dag van het WK Kitesurfen in het Zuid-Franse Hyerès plaatst Annelous Lammerts zich als tiende voor de medalseries op zondag 19 mei. Sam Aben komt net tekort en blijft op de 12de plaats steken. Voor Aben zit het toernooi er daarmee op. Lammerts, die terugkomt van een blessure, wilde op dit WK weer wedstrijdritme opdoen en de finales halen. Dat is bij deze gelukt.

Annelous Lammerts
Annelous Lammerts
Annelous Lammerts weer pech op 18 mei
Lammerts heeft haar doelstellingen gehaald. Maar is ze tevreden, heeft ze genoeg wedstrijdritme opgedaan? Hoe kijkt ze terug op het WK op de voorlaatste dag?
 
“Normaal gesproken kom ik in een bepaalde flow en val ik weinig. Op dit evenement ben ik veel onderuitgegaan. Ik heb er wel vertrouwen in de Spelen. We hebben nog een paar maanden met best wel wat coach regatta’s. We gaan gewoon veel racen, dan zijn we er klaar voor,” zegt de kitesurfer uit Zeeland die de KR&ZV De Maas vertegenwoordigt.  
 
En je hebt net de medalseries gehaald? “Ja, ik moest uit de problemen blijven vandaag. Omdat ik me niet kon veroorloven om nog een slechte score te varen. Maar in de laatste race ging dat eigenlijk fout. Ik had een botsing met iemand ik kon haar niet meer ontwijken. Zij zat fout, maar daar heb je op dat moment helemaal niks aan. Ik heb wel de race nog kunnen uitvaren. En …… uiteindelijk blijkt dat net genoeg om in de top 10 te komen. Dat is fijn. Kan ik morgen in ieder geval nog racen.  Wat een super goede ervaring is.”

Sam Aben
Sam Aben
Mannen kitesurfers schakelen door naar LA28
Sam Aben was beste Nederlander. Sven van de Kamp eindigt op een 49ste plaats en Duuk van Hees als 54ste. Het team met mannen kitesurfers schakelt nu door naar de campagne richting Los Angeles 2028.
 
Sam Aben zei op zijn laatste dag van het WK: “Met de beste 25 gasten van de wereld racen, dan moet je moet echt on top of je game zijn. En vandaag ging het net niet goed genoeg om mijn plekje In de top 10 te bemachtigen. Dus de cyclus tot en met Parijs 2024 sluiten we af met een 12e plek op het WK, 11e land. We kunnen alleen maar trots zijn. Drie jaar geleden voeren we achteraan, en  nog eens verder achteraan. Dit is niet het einde van de weg, dus blijf ons volgen.”
 
Hoe werkt de medalseries kitefoilen?
In de medalseries vervallen alle punten die de deelnemers tot nu toe nu gescoord hebben.
 
Het WK wordt gewonnen door diegene die het eerst drie punten wint in de finale. De nummer één van het klassement plaatst zich automatisch voor de finale met de nummer twee. De leider van het klassement krijgt twee punten mee. De nummer twee van het klassement van de openingsserie krijgt één punt mee.
 
De andere twee deelnemers in de finale zijn de twee winnaars van de beide halve finales, waaraan in totaal acht kiters meedoen in twee poules van vier deelnemers. Deze twee krijgen geen punten mee in de ultieme finale.
 
De winnaar van de halve finale is de eerste die drie overwinningen pakt. Voor de halve finales krijgen de deelnemers, op basis van hun resultaat in de openingsserie, ook punten mee. Positie 3&4 is goed voor 2 punten (wins). En positie 5&6 is goed voor 1 punt (win), de rest krijgt geen punten mee.
 
Met andere woorden Annelous Lammerts moet in de halve finale minimaal drie keer zien te winnen om zich te plaatsen voor de finale. En daarin moet ze voor het goud nog drie keer winnen. Dus theoretisch kan de Team Allianz kitesurfer nog Wereldkampioen worden, maar statistisch is de kans klein.
Website en uitslagen WK: https://www.formulakite.org/2024worlds
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil

De partners van TeamAllianz