Team Allianz niet constant genoeg op WK ILCA7 Mexico

29 mei 2022

De Nederlandse Team Allianz zeilers konden op het WK ILCA 7 uiteindelijk geen indruk maken in Riviera Nayarit, Mexico. In de openingsserie scoorde Niels Broekhuizen goede resultaten met een sterke positie in de top tien. Maar na zes races, het moment dat de deelnemers worden opgedeeld in een gold en een silver fleet, zakte Broekhuizen weg in het klassement en stonden andere Team Allianz zeilers ook niet op. Werk aan de winkel voor de Nederlandse Laserzeilers die hun pijlen gericht hebben op medailles in Los Angeles 2028.

Niels Broekhuizen (foto Sander van der Borch)
Niels Broekhuizen (foto Sander van der Borch)
Niet maximale niveau gehaald
Rodie van Mackelenbergh, de ILCA 7 bondscoach had nog gewaarschuwd voor een slijtageslag. Dat werd het ook voor de Nederlanders. Mackelenbergh en de sporters zelf hadden we ingezet op een top tien resultaat van een aantal van het team.
Op zaterdag 28 mei werden de laatste races 11 en 12 gezeild en daarmee ging het goud ging naar de Fransman Jean-Baptiste Bernaz, zilver naar Pavlos Kontides uit Cyprus en brons naar de Kroaat Filip Jurisic.
Van Mackelenbergh analyseert: “Dit is niet het resultaat waar we het voor doen. We zeilen niet constant genoeg om ons eigen maximale niveau halen. Van deze uitdaging waren we ons bewust en we weten dat de sleutel hier dus nog steeds ligt. De aansluiting zien te bewerkstelligen is niet eenvoudig. Het is niet een kwestie van techniek of het materiaal. Dit zal tijd kosten en dat hebben we ook. Maar je wilt altijd meer en sneller. De weg erna toe is langer, dat is logisch, in de ILCA waar het materiaal allemaal hetzelfde is en de top het breedst van alle olympische klassen.”
Duko Bos (foto Sander van der Borch)
Duko Bos (foto Sander van der Borch)
Simpele goed doen
Niels Broekhuizen scoorde de races zes tot en met tien minder goed en tot overmaat van ramp in race 10 een diskwalificatie voor te vroeg starten. Daar moet de moed hem in de schoenen zijn gezakt. Uiteindelijk eindigde de zeiler Kampen, die nu in Scheveningen woont, op de 35ste plaats.
Broekhuizen legt uit: “Niet waarvoor we gekomen zijn, dat was een A-status halen. Dachten dat we mee konden doen. De eerste dagen heb ik dat ook laten zien. Dingen simpel gehouden en het plan dat we hadden goed uitgevoerd.  Maar met de finals is het niveau zo hoog. Als je niet goed van de lijn komt, word je afgestraft. Het is frustrerend maar duidelijk waar we aan moeten werken. Nog meer uithoudingsvermogen en nog meer zelfvertrouwen op de startlijn. Als we dat erin hebben dan kunnen we een heel eind komen op het EK in het najaar.”
1. Jean-Baptiste Bernaz (FRA)
2. Pavlov Kontides (CYP)
3. Filip Jurisic (CRO)
35. Niels Broekhuizen
25. Duko Bos
57. Willem Wiersema
61. Paul Hameeteman
86. Erik Voets
91. Thomas van Ofwegen

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

ILCA7

De partners van TeamAllianz