Team Allianz twee keer op medaillekoers Trofeo Princesa Sofía

7 april 2022

Van Aanholt en Duetz nog steeds aan de leiding op wereldbekerwedstrijd

Met nog twee dagen te gaan voert het team van Odile van Aanholt en Annette Duetz nog steeds de ranglijst aan in de 49erFX tijdens de Trofeo Princesa Sofía. Het Nederlandse Team Allianz duo heeft na negen races nu negen punten voorsprong Martine Grael en Kahena Kunze, de tweevoudig olympisch kampioenen uit Brazilië.

Annette Duetz (l) en Odile van Aanholt  in gele trui (fotograaf Sander van der Borch)
Annette Duetz (l) en Odile van Aanholt in gele trui (fotograaf Sander van der Borch)

Tijdens de Sofia Cup zeilt dit team voor het eerst samen. Van Aanholt pakte de wereldtitel in het najaar van 2021, in dat geval samen met teamgenoot Elise de Ruijter. Annette Duetz won de bronzen medaille op de Olympische Spelen van Tokio met haar partner Annemiek Bekkering. Bekkering hing in het najaar van ’21 haar trapezebroek aan de wilgen maar Duetz wil het nog wel een keer proberen. Vandaar deze samenstelling tijdens de Sofia Cup. De vrouwen in de 49erFX worden begeleid door coach Kaj Böcker.

Odile van Aanholt sprak van bijna de perfecte dag. “We staan nog steeds op kop, we gaan hard, we hebben het naar ons zin. Vandaag weer nieuwe omstandigheden met 15 knopen wind, grote golven en zon. Prachtig. We krijgen steeds meer rust in de boot, leren beter communiceren en elkaar beter begrijpen. Daarom hebben we beter overzicht. Maar we vinden het ook nog best wel spannend. Het is lang geleden voor ons beide en het is een heel sterk veld. Maar die spanning is ook goed. Het maakt ons scherp, we staan aan. We hadden bijna de perfecte dag vandaag. Maar in de laatste race sloegen we in de 4de positie om vlak voor de finish. Dus er is nog een hoop te verbeteren,” sluit Van Aanholt lachend af.

Alle uitslagen: https://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race-resultsall

Luuc van Opzeeland (foto Sailing Energy)
Luuc van Opzeeland (foto Sailing Energy)

Luuc van Opzeeland tweede in klassement

Bij de windfoilers staat Luuc van Opzeeland na 14 races op een tweede plaats, negen punten achter koploper Andrew Brown (GBR). Er staan drie Nederlanders in de top tien. Max Castelein bezet de zevende positie en Amado Vrieswijk is negende.

Van Opzeeland is optimistisch over de rest van evenement. Hij legt uit: “Mooie dag vandaag met vijf races. Ik heb flink gepusht en ben iets dichterbij de eerste plek gekomen. Echter door een onnodige OCS (te vroege start red.) werd ik achteraf gediskwalificeerd in een race waarin ik tweede eindigde. Daardoor toch nog wat punten verloren op de Engelsman. Morgen de ‘pedal to the metal’ en we gaan ervoor om negen puntjes af te pakken van die Engelsman en als eerste de medalrace series in te gaan op zaterdag.”  

Pim van Vugt en Scipio Houtman (fotograaf Sailing Energy)
Pim van Vugt en Scipio Houtman (fotograaf Sailing Energy)

Pim van Vugt en Scipio Houtman klimmen in klassement 49er

In de 49er klasse zijn Pim van Vugt en Scipio Houtman het enige Nederlandse team in de Goldfleet. Van Vugt zeilde zijn laatste internationale wedstrijd in Tokio op de Olympische Spelen, destijds als bemanning met Bart Lambriex. Dat team viel uit elkaar en Van Vugt, nu als stuurman, trainde afgelopen winter met Scipio Houtman mee met de 49er talenten van het Watersportverbond. Van Vugt en Houtman worden in dit proces gesteund door het Watersportverbond, met het delen van een de coach Allan Sign, maar ook met het materiaal.

 

Pim van Vugt reageerde na hun eerste dag in de Goldfleet. “We zijn blij met de snelheid aan de wind, liggen goed bij de bovenboei. Maar we moeten nog een beetje werken aan het afmaken. Vooral de beslissingen rond de onderboeien moet beter. Gisteren hebben we, vlak voor de finish, een nosedive gemaakt. Dat wil zeggen, de boeg in het water en de hele boot over de kop. Daardoor zouden we net in de silver fleet belanden. Maar na een aantal protesten mochten we toch in de goldfleet van start vandaag.”

 

“En daar zijn we wel tevreden mee. We deden echt mee in de goldfleet. Maar op enig moment ziet je gewoon dat we nog tijd in de boot te kort komen en zoveel makkelijke meters laten liggen. We hadden een nette 11 en 12, daarna een 19, maar we konden gelukkig afsluiten met een prima 9.”

 

“Voor mij persoonlijk is dit een positie die ik nog niet had verwacht, met nog maar een paar maanden aan het roer en samen met Scipio sinds december. Maar ik weet ook dat we echt nog een lange weg te gaan hebben om mee te doen in de top van de vloot. Ik ben heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen als stuurman. Voor komende dagen gaan we gewoon verder met de punten waaraan we willen werken en we zijn heel blij dat we dat kunnen doen tegen de beste 49er zeilers van de wereld.”

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49erFX 49er

De partners van TeamAllianz