Team Allianz voor Pampus in Hempel World Cup

31 mei 2022

Voor Pampus zijn op 31 mei de eerste races in de 49er en ILCA6 van de Hempel World Cup Allianz Regatta gevaren op de nieuwe locatie voor de kust van Marina Muiderzand in Almere. Het dreigende onweer en de overtrekkende buien zorgen voor onstabiele wind en voor uitstel van een races in de 49erFX, Nacra 17 en 470 Mixed vloten. Morgen is de openingsdag voor de snelle nieuwe wind- en kitefoilers verder noordwaarts vanuit Lelystad.

Start in de ILCA6 klasse met Mirthe Akkerman in de NED 219689 (foto Sailing Energy)
Start in de ILCA6 klasse met Mirthe Akkerman in de NED 219689 (foto Sailing Energy)

Marie Barrue (FRA) wint de openingsrace in de ILCA 6 klasse. Barrue was in 2021 de absolute winnaar van de Allianz Regatta. Vandaag was de eerste wedstrijddag, in de wateren niet ver van de hoofdstad Amsterdam. De verandering van locatie leek de Franse zeilster echter niet van haar stuk te brengen, want ze vecht zichzelf naar de overwinning.

Maxime Jonker werd negende en Mirthe Akkerman 23ste in deze enige race van de dag in de ILCA 6. Team Allianz zeilster Marit Bouwmeester, goed voor olympisch goud, zilver en brons in deze discipline is net bevallen van een dochter. Bouwmeester gaf vorige week tijdens de officiële opening van de Dutch Water Week aan later in het jaar terug te willen keren in de klasse.

Bart Lambriex en Floris van de Werken winnen de enige race van 31 mei (foto Sailing Energy)
Bart Lambriex en Floris van de Werken winnen de enige race van 31 mei (foto Sailing Energy)

49er skiff

De 40 boten in de 49-er skiff voor mannen zijn verdeeld in twee kwalificatiegroepen - Blauw en Geel - en raceten op verschillende banen. Het Belgische team Arthur De Jonghe en Jan Heuninck won de race in de Blauwe Groep voor Australiërs Jack Ferguson en Max Paul.

De thuisfavorieten en regerend wereldkampioenen uit Nederland, Bart Lambriex en Floris van der Werken zeilden in de gele groep en lagen er niet goed bij in de eerste race.  

Gelukkig voor hen werd de race afgelast vanwege een grote winddraaiing.  Ze verdienden een tweede kans en maakten geen fout. "We waren als eerste aan de rechterkant en vonden daar een goede bries", zei Lambriex. "We beschermden de race vanaf daar, maar de Oostenrijkers bleven ons opjagen.”

Nederland en Oostenrijk zijn twee landen die nog geen Olympische medailles hebben gewonnen in de 49er skiff, maar deze twee teams komen steeds dichterbij. "We werken aan onze communicatie," zei Lambriex over zijn werkrelatie met van der Werken. "Wat we tegen elkaar zeggen in de boot, zijn simpele dingen, maar belangrijke dingen die het verschil maken op belangrijke momenten in de race."

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er ILCA6 49erFX

De partners van TeamAllianz