Teunissen en Otten kwalificeren zich voor Olympische Spelen op EK Kanoslalom Ljubljana

19 mei 2024

Teunissen en Otten kwalificeren zich voor Olympische Spelen op EK Kanoslalom Ljubljana


Lena Teunissen en Joris Otten hebben op de Europese kampioenschappen kanoslalom in Ljubljana, Slovenië, een ticket voor de Olympische Spelen weten binnen te halen in de C1. Teunissen deed dat door op een 11e landenplek te eindigen in de voorrondes, Otten met een 12e landenplek. Na een vergelijkbare prestatie vorig seizoen, voldoen beide sporters hiermee aan de gestelde nationale prestatie-eisen van NOC*NSF, en zullen ze dus door het Watersportverbond worden voorgedragen voor uitzending naar de Spelen. Niet eerder nam Nederland deel aan Olympische Spelen in de C1. 

Vanwege zware regenval is het programma van het EK kanoslalom drastisch ingekort en werd er maar een run gevaren als kwalificatie voor de finale. Het was dus meteen alles of niets.

Teunissen legt uit: 'Het was een lastige week omdat de waterstand steeds anders was. Vanochtend wist ik nog steeds niet wat onze waterstand zou zijn. Ik heb met mijn coach, Jure Lenarcic, op basis hiervan een plan gemaakt waar ik veel vertrouwen van kreeg. Ik voer iets voorzichtiger dan dat ik normaal zou doen als ik voor een finale zou gaan, maar dat was denk ik een goede tactische keuze. Ik kan nog niet helemaal geloven dat het werkelijk is gelukt. Zeker na alles wat er vorig jaar is gebeurd met mijn blessure en de gemiste kans in K1. Ik moest mijn focus daarna volledig verleggen. Dat het is gelukt, is een enorme opluchting en een droom die uitkomt.'

Het is voor beide kanoslalommers hun debuut op de Olympische Spelen en tevens de eerste keer dat Nederland in deze discipline is vertegenwoordigd op de Spelen. Samen met Martina Wegman (K1) is het Nederlandse kanoslalom nu met drie deelnemers aanwezig in Parijs deze zomer. 

Otten: 'Het is niet de beste run die ik heb gevaren vandaag maar wel degene waar ik het meest trots op ben. Er stond zo’n grote druk op, meer dan ooit. Desondanks heb ik precies gedaan wat mijn plan was, een heel solide run varen. Ik kan wel sneller varen, maar ik kwam hier om me te kwalificeren voor de Spelen, niet om me te plaatsen voor de finale. De omstandigheden waren interessant vanwege de problemen die de zware regenval veroorzaakte deze week. De waterstanden waren continue anders, dus je moest je steeds aanpassen. Dat het is gelukt, kan ik nog steeds niet geloven Vier jaar geleden ben ik naar Pau (Frankrijk) verhuisd omdat daar de trainingsmogelijkheden beter zijn dan in Nederland. Ik had maar een doel, de Spelen. In vier jaar ben ik enorm vooruitgegaan. Dat het nu is gelukt, is een droom die uitkomt.'

Meer over kanoslalom

De discipline kanoslalom werd voor het eerst beoefend op de Zomerspelen van 1972 met drie onderdelen voor de mannen (C1, C2, K1) en een voor de vrouwen (K1). Vanaf 1992 staat deze discipline, met steeds dezelfde vier onderdelen, vast op het programma. Sinds 2020 wordt de C2 voor mannen vervangen door de C1 voor vrouwen. 

Bij kanoslalom moeten kanoërs de kajak (K-disciplines) of kano (C-disciplines) door poorten navigeren die opgehangen zijn boven een baan met stroomversnellingen, golven en draaikolken. Als de kanoër een van de poorten raakt of een poort helemaal mist, worden straftijden toegevoegd. Twee seconden straftijd voor aanraken, en 50 seconden straftijd voor het missen van een poort. 

Kayak Cross is een nieuwe olympische discipline waarbij vier deelnemers tegelijk starten. Degene die het eerste over de eindstreep gaat, wint. Per ronde gaan de twee snelsten door tot er vier over zijn. Die varen de finale.

In Kanoslalom zijn zes olympische gouden medailles te winnen. Drie bij de mannen en drie bij de vrouwen, in de volgende disciplines: 

  • K1= Kayak - zittend, met een peddel met dubbele bladen
  • C1= Kano - op de knieën met een peddel met een enkel blad (halve peddel)
  • X1 = Kayak Cross voor vrouwen en mannen

 

Resultaten EK Kanoslalom 2024

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Topsport Wedstrijdsport kano & suppen

De partners van TeamAllianz