Tokyo 2020 Openingsceremonie - Het wachten is ein-de-lijk voorbij

23 juli 2021

Winnen van jezelf, winnen van de allerbesten van de wereld en streven naar het hoogst haalbare in de zeilsport, streven naar goud op de Olympische Spelen. Vanavond gaat het ein-de-lijk officieel beginnen met de Openingsceremonie van Tokyo 202One.

Foto World Sailing / Sailing Energy
Foto World Sailing / Sailing Energy

Het duurde allemaal wat langer, maar de Nederlandse zeilploeg is er klaar voor. Vier jaar + 1 hebben onze zeilers met de technische staf zich voorbereid op dit moment. Na een jaar uitstel ging bij sommigen het Olympische vlammetje even in de waakstand. Maar nooit geheel uit. Even afstand nemen om vervolgens het vuur weer aan te wakkeren. Anderen van Team Allianz bleven het vuur opstoken en namen het extra jaar voor lief om nog meer te geven op het water. Maar hoe dan ook de 10 Nederlandse sporters zijn er klaar voor.

Foto World Sailing / Sailing Energy
Foto World Sailing / Sailing Energy

De Nederlandse zeilploeg kan het beste omschreven worden met ‘alleen maar samen’. Met andere woorden binnen het team kan iedereen zijn eigen route bepalen. Maatwerk programma’s binnen een afgebakend kader. Dat vraagt om een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid. Dat levert in elk geval een bonte verzameling van ‘free spirits’ op die allemaal met hun eigen visie op topsport en het leven samen optrekken in Enoshima.

Bondscoach Jaap Zielhuis is verantwoordelijk voor alle programma’s. Hij gaat terug naar 2004. De laatste keer dat de Nederlandse zeilers zonder medailles terugkeerden van de Spelen.

„Het was tijd voor rigoureuze keuzes op het gebied van professionalisering”, vertelt Zielhuis, die sinds dag één nauw betrokken is bij de koerswijziging. „We zijn alleen nog mensen gaan ondersteunen die de zeilsport op één hebben staan en écht bij de wereldtop willen horen. Dat wil zeker niet zeggen dat je geen studie ernaast kan volgen, maar het moet niet ten koste gaan van je zeilprestaties.”

Het Nederlands Watersportverbond neemt in 2004 afscheid van de zeilers die hun sport combineren met een fulltimebaan. “Wij zijn een klein landje”, weet Zielhuis. “We hebben niet zoveel zeilers en geld als pakweg de Engelsen of Australiërs. Daarom moeten we het anders doen om toch succesvol te kunnen zijn.”

“Tot hun achttiende levensjaar maken aanstormende topzeilers deel uit van relatief grote groepen met talenten en de ervaring leert dat sommige van die toppers na verloop van tijd opstaan met goede prestaties op internationaal niveau. Bij die mensen kijken we vervolgens naar wat zij individueel nodig hebben om de stap naar de absolute top te kunnen zetten,” legt Zielhuis uit.

Vier medailles, daar gaat de Nederlandse zeilploeg voor op de Olympische Spelen. Hoofdcoach Jaap Zielhuis heeft veel vertrouwen in de Olympische zeilploeg. "We hebben in zes disciplines de kans om een medaille te pakken. Ik ga geen kleuren noemen, maar de ervaring leert ons dat een 50% score op medailles realistisch is. Met andere woorden dat zijn drie medailles. Daar willen best één bij bluffen, dus we gaan voor vier medailles. Dat zou dan ook ons beste resultaat ooit op de Spelen zijn."

Ready to rumble!

Marit Bouwmeester verdedigt voor de kust van Enoshima, op zo'n 1,5 uur rijden van Tokio, haar olympische titel van Rio 2016 in de Laser Radial (met de nieuwe naam: ILCA6). Windsurfer Kiran Badloe is de favoriet om zijn voormalige trainingspartner Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen in de RS:X-klasse. Lilian de Geus zegevierde in diezelfde RS:X klasse op drie van de laatste vier WK's bij de vrouwen. Annemiek Bekkering en Annette Duetz pakten in de 49erFX goud op de WK's van 2018 en 2019. Lobke Berkhout en Afrodite Zegers pakten het zilver op het WK 2021 in de 470 klasse. Nicholas Heiner stond al twee keer op het podium van een WK Finn met het brons in 2017 en het zilver in 2019. Bart Lambriex en Pim van Vugt plaatsten zich in het najaar van 2020 in de 49er klasse voor Tokyo. Dit duo is dus de laatste aanwinst in het olympische selectie van Team Allianz. Lambriex en Van Vugt kunnen zeker verrassen met een positie op het podium. Ze wonnen in juni van dit jaar nog een wereldbekerwedstrijd. in eigen land, de  'Hempel World Sailing Allianz Regatta 2021'.

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz