Troféo Sofia 2024: Leerzame wedstrijdserie voor Team Allianz

4 april 2024

De vierde dag van de Troféo Sofia begint met dichte mist. Nadat de zon doorbreekt, staat er weinig wind. Daardoor zijn de snelheidsverschillen heel klein en wordt de factor van positioneren op de baan nog belangrijker. In deze omstandigheden blijven de resultaten van Team Allianz achter bij de vele leermomenten. Marit Bouwmeester klimt nog wel naar de 12de plaats en heeft op vrijdag 5 april nog een kans om zich te plaatsen voor de medalrace op zaterdag.

Marit Bouwmeester op zoek naar meer wind
Marit Bouwmeester op zoek naar meer wind
  • De windsurfers komen niet in actie op 4 april. Morgen 5 april is er nog een kans om de top tien binnen te windsurfen om kwalificatie voor de medalrace af te dwingen. Op dit moment is Max Castelein beste Nederlander met een 10de plaats. Luuc van Opzeeland is 18de.
  • Windsurfer Sara Wennekes blijft negende in de IQFoil klasse bij de vrouwen met zicht op kwalificatie voor de medalrace.
  • Mixed multihull zeilers Willemijn Offerman en Scipio Houtman staan 15de en Laila van der Meer en Bjarne Bouwer bezetten de 20ste plaats in de Nacra17.
  • Kitefoiler Sam Aben zakt twee plaatsen naar de 13de plek in het klassement van de Formula kite, Sven van de Kamp is 20ste en Roderick Pijls 32ste.
Marit Bouwmeester is aan het bouwen
Marit Bouwmeester begon de week met twee wedstrijden in heel veel wind. Waarvan ze één niet kon uitvaren vanwege een gebroken neerhouder. Bouwmeester legt uit waar ze nu staat.  
 
“Sinds het WK in januari hebben we twee tot drie maanden niet geracet. Ik vind het altijd fijn om te racen, vooral in de goldfleet, dat is echt fijn. Want de intensiteit is heel hoog,” zegt Bouwmeester.  
 
“We hebben vandaag heel weinig wind, dus dan zijn er niet zo heel veel snelheidsverschillen. Dat zie je aan de wisselende scores van iedereen.”
 
“Normaal gesproken zijn we heel resultaatgericht, maar wij hebben heel erg bewust gekozen om te bouwen, dus daar zijn we mee bezig.”
 
“Ik denk dat ik er heel goed had bijgestaan, als ik niet mijn neerhouder had gebroken. Want dat die zet mij gelijk op scherp. Maar we blijven gewoon verbeteren en Ik ben blij dat ik al die ervaringen nu krijg. Het helpt me heel erg om scherper te worden en om bloot te leggen waar de kleine finesses nog zitten, waar we aan kunnen werken.”  
 
Duko Bos werkt aan snelheid en positie
Duko Bos is na het WK in februari in Adelaide Australië vooral bezig geweest met meer snelheid aan de wind. In een sterk bezet veld is het daarnaast weer van groot belang om de juiste keuze te maken voor wat betreft positionering.
 
Duko Bos legt uit: “Het was een lastige dag. Heel weinig wind. Wel blij met mijn progressie die we afgelopen maanden hebben geboekt. Ik moet beter mijn hoofd bij het racen houden, maar ik heb er vertrouwen in, dat dat lukt.”
 
Kan je dat verder uitleggen?
“Er zijn in de zeilsport meerdere elementen,” vervolgt Bos. “Ten eerste je eigen snelheid, maar daarnaast ook beslissingen maken op gebied van boten tot boot, en zien waar de wind zit op de baan. De afgelopen periode ben ik veel met snelheid bezig geweest waardoor je net iets meer, met je hoofd, in de boot zit. En voor het racen moet je juist weer goed kunnen switchen en elk keer weer buiten de boot zijn. Dat was een beetje zoeken deze week en dat gaat nu steeds beter.”
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil KiteFoil ILCA7 ILCA6 49er Nacra17

De partners van TeamAllianz