Twee gouden ijzers in het vuur voor Team Allianz zeilers op WK 49er en 49erFX

20 november 2021

Op het WK 49er en 49er FX gaan zowel bij de mannen als vrouwen Nederlandse teams aan de leiding. Odile van Aanholt vormt voor het derde toernooi op rij een team met Elise de Ruijter. Het tweetal staat er goed voor met 16 punten voorsprong op de Noorse nummers twee, Helene Naes en Marie Rønningen en op een derde plaats gevolgd door tweevoudig olympisch kampioenen Martine Grael en Kahena Kunze. Ook Bart Lambriex en Floris van de Werken doen goede zaken en hebben een marge van zes punten op de nummers twee uit Duitsland Tim Fischer en Fabian Graf.

Bart Lambriex en Floris van de Werken (fotograaf Sailing Energy)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (fotograaf Sailing Energy)

Op zondag 21 november volgt nog een reguliere race, zowel voor de mannen als voor de vrouwen. Daarna komen de beste tien van het klassement uit in de afsluitende medalrace waarin gevaren wordt voor de dubbele punten.

Lambriex en Van de Werken komen sterk terug
In race 13 eindigden Bart Lambriex en Floris van de Werken op een 21ste plaats. Ze werden gevangen aan een verkeerde kant van een winddraaiing. Maar het team dat pas sinds kort samen zeilt, laat zich hierdoor niet van de wijs brengen. In race 14 en 15 maken ze geen fouten en scoren een indrukwekkende tweede plaats en sluiten de dag af met een overwinning.

Bart Lambriex gaf een korte toelichting over de voorlaatste dag van het WK: “ De eerste race was lastig. In het tweede kruisrak was er een grote winddraaiing naar rechts. Die heb ik niet op tijd aan zien komen. Tja, dan gaan er best veel boten langs. Dat was wel jammer. Maar gelukkig zaten we er de tweede en derde race goed bij en hadden we iets beter door wat er met de wind gebeurde. Ja, dat ging best goed,” besluit Lambriex bescheiden.

Van Aanholt en De Ruijter starten als laatste en winnen de race
Tijdens de start van race 13 lopen Odile van Aanholt en Elise de Ruijter tegen een straf aan van de jury. Ze moeten een strafrondje varen en vervolgens weten ze diezelfde race 13 op hun naam te schrijven. Van Aanholt legt uit: “Het was weer een hele goede dag voor ons en dat is superfijn. Maar die eerste race ja, dat was wel een spannend begin. We krijgen precies op het moment van startsignaal een gele vlag van de jury. Dat betekent rondjes draaien als straf. We begonnen vervolgens als allerlaatste aan die race. We gingen daar heel goed mee om en hadden heel veel rust in de boot. Het plan was om bootje voor bootje in te halen. We hebben heel slim gevaren en ja hoor, we wonnen de race. Dat voelde als een super overwinning. De tweede race was iets pittiger. Heel blij met een nette zesde plek. En tevreden met twee solide scores vandaag. We hebben heel veel zin in morgen. We gaan weer proberen het beste uit onszelf te halen en plezier te hebben.”

Nacra17 Laila van der Meer en Bjarne Bouwer
Op het WK Nacra17 staan Laila van Meer een Bjarne Bouwer op een achtste plaats. Het team gaf eerder deze week aan tevreden te zijn met de geboekte progressie, maar wil op dit eerste mondiale toernooi waaraan ze deelnemen, aansluiting vinden met de topteams.

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (fotograaf Sailing Energy)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (fotograaf Sailing Energy)

Deel dit artikel:

49er 49erFX

De partners van TeamAllianz