Twee keer goud voor Team Allianz zeilers op WK 49er en WK 49erFX

21 november 2021

Odile van Aanholt en Elise de Ruijter winnen het wereldkampioenschap in 49erFX. Met een derde plaats in de afsluitende medalrace houden ze hun Noorse concurrenten Naes en Rønningen uit Noorwegen ruim achter zich, als ook de tweevoudig olympische kampioenen Grael en Kunze uit Brazilië. Ook Bart Lambriex en Floris van de Werken pakken het goud voor Nederland in de 49er. Dit is de eerste keer dat Nederlandse mannen een grote prijs winnen in de zeer uitdagende 49er skiff klasse.

Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sailing Energy)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sailing Energy)

Sterk optreden Lambriex en Van de Werken
Het winnen van een wereldkampioenschap is geen eenvoudige opgave, dat is algemeen bekend. Voor Nederland leek een titel in deze klasse bij de mannen een lange tijd heel ver weg. Totdat Bart Lambriex en Pim van der Vugt zich als eerste Nederlanders ooit zich plaatsten voor de Olympische Spelen dit jaar in deze klasse.

Maar het goud in Oman had nog een extra gouden randje. In race 16 werd het relatief nieuwe team Lambriex en Van de Werken gediskwalificeerd na een protest van de Denen. Zelf waren de Nederlanders van mening dat er geen enkele aanleiding was voor een protest. Gevolg van de diskwalificatie was dat ze als 2e aan de medalrace moesten beginnen met een achterstand in punten, in plaats van een voorsprong.

Maar in plaats van teleurstelling putten de Nederlanders er kracht uit en wonnen de medalrace overtuigend met een zeer aanvallende strategie. De nummers twee, de Duitsers Fischer en Graf, startten te vroeg en moesten opnieuw starten en grepen net naast het goud. De Denen moesten genoegen nemen met het brons.

Bart Lambriex gaf de volgende reactie: “We hadden wel een kleine tegenslag vanmorgen inderdaad. Maar dat hebben we snel verwerkt. Het zou sowieso spannend worden, daar waren we al zeker van, met of zonder protest. We hadden geluk dat de Duitsers slecht startten.”

“Ik ervaar het als heel bijzonder, dat we deze titel pakken. Niet omdat we eerste Nederlander zijn, maar omdat dit de olympische klasse is met het hoogste niveau, samen met de Laser.”

“We hadden zeker niet verwacht, na 2,5 maand samen zeilen, dat we zouden kunnen winnen. Dat geeft ook een beetje een vertekend beeld. We moeten nog heel veel stappen zetten, maar Floris en ik zijn zeker superblij.”

Elise de Ruijter en Odiel van Aanholt (fotograaf Sailing Energy)
Elise de Ruijter en Odiel van Aanholt (fotograaf Sailing Energy)

Van Aanholt en De Ruijter: “Zijn heel dicht bij elkaar gebleven”
Odile van Aanholt en Elise de Ruijter vormen sinds de blessure van hun vaste zeilpartners Willemijn Offermans en Emma Siewers een gelegenheidsteam. Een team dat, in de aanloop naar dit WK, al het Europees Kampioenshap wist te winnen in Thessaloniki.

Het duo gaf de volgende opgetogen reactie:
Odile van Aanholt: “Was dit wat we verwacht hadden? Na Europees kampioen en Aziatisch kampioen stond er iets meer druk op dan we eigenlijk gewild hadden. Maar wat heel goed ging was het proces. We waren super gefocust steeds en we hebben heel goed samengewerkt, dat was denk ik ook onze kracht dit evenement.”

Elise de Ruijter: “We hebben dit evenement ook een mindere dag gehad en ik denk dat het heel goed was dat we de dag daarna echt een topdag hadden. Die mindere dag heeft ons niet beïnvloed.”

Van Aanholt: “Nog mooier dat we het samen met die Nederlandse jongens hebben gedaan. Dat is ook wel denk ik de cultuur die we hebben neergezet de afgelopen weken. Een hele positieve cultuur waarin iedereen alles kon delen. Wij zijn heel blij en wij gaan nu even genieten van de prijsuitreiking.”

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op de NED 505 (fotograaf Sailing Energy)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op de NED 505 (fotograaf Sailing Energy)

Nacra17 Laila van der Meer en Bjarne Bouwer
Op het WK Nacra17 eindigen Laila van Meer een Bjarne Bouwer op een achtste  plaats in de medalrace en ook een achtste plaats in het eindklassement van hun eerste wereldkampioenschap in de Nacra17. 

Deel dit artikel:

49er 49erFX

De partners van TeamAllianz