Twee medailles voor Team Allianz op WK Windfoilen 2022

22 oktober 2022

In Brest, Frankrijk winnen de Team Allianz windfoilers twee medailles op de 2022 Wereldkampioenschappen. In een zinderende finale met drie deelnemers pakt Huig-Jan Tak het brons en moet Luuc van Opzeeland genoegen nemen met het zilver. Sebastian Koerdel (GER) wordt wereldkampioen. Bij de vrouwen eindigt Lilian de Geus als vierde in de kwartfinale. Dat is niet genoeg voor een plaats in de halve finale. De Geus eindigt op een zevende plaats. Marta Maggetti (ITA) is de nieuwe wereldkampioen bij de vrouwen.

Valk voor de finish, wat scheelt het, Van Opzeeland 2de, Tak  3de
Valk voor de finish, wat scheelt het, Van Opzeeland 2de, Tak 3de

De Team Allianz surfers Luuc van Opzeeland en Huig-Jan Tak plaatsen zich als nummers twee en drie van het klassement voor de medalrace series. In de halve finale, met vier deelnemers, laten ze de Fransman Clément Bourgeois en Tom Reuveny uit Israël achter zich. Daarmee plaatst het Nederlandse duo zich voor de finale, waarin klassementsleider, de ervaren Duitser Koerdel, al zeker was van deelname.

In die laatste sprintrace heeft Koerdel een betere start met iets meer snelheid. Van Opzeeland zit de hem op zijn hielen met Tak in derde positie. De drie kemphanen foilen met een noodgang rond de boeien en geven elkaar geen duimbreed. Ze vechten alle drie voor wat ze waard zijn voor de kust van Brest, waar een groot aantal fans op de kant staan te genieten.

Van Opzeeland heeft dit jaar vaker op het podium gestaan en wil op dit WK alleen maar het goud. Hij vecht en pompt tot het bittere einde. Koerdel is ook gebrand. Hij wil niet meemaken dat hij met een ruime voorsprong het goud, in deze nieuwe ‘winner takes all’ finale, moet prijsgeven. Een ultiem gevecht. Uiteindelijk wint de Duitser.

Huig-Jan Tak kan leven met het ‘twee-drietje’ van Team Allianz. “Heel hard gestreden, maar uiteindelijk is het bij dezelfde stand gebleven. Ik ben desondanks blij, zegt Huig-Jan Tak.

“Het was een ontzettend spannende race. Ik zat er net niet bij vanaf de vanaf de start. Maar het was nog steeds heel close, dus ik moest gewoon aanvallen. En ja, ik kwam best wel close en heb m’n longen uit mijn lijf gepompt. Maar het was net niet genoeg. Supermooi dat Luuc tweede is en wij samen dus een twee-drietje scoren. Ruimte voor verbetering. Dat moet een één-tweetje worden de volgende keer,” besluit Tak.

Luuc van Opzeeland is tevreden met zijn seizoen en deze week, maar teleurgesteld over de final.

Van Opzeeland legt uit: "Het was top. Superblij dat ik weer op het podium sta en weer op een groot toernooi. Natuurlijk baal ik als een stekker. Ik was zo dichtbij in die final. Ik had hem en kreeg een 'foil-out'. Daarna weer alles gegeven het laatste stukje had ik hem bijna weer ingehaald. Maar eerlijk is eerlijk, hele goede prestatie van Sebastian. Hij heeft hem verdiend deze week."

"Heel blij met mijn hele seizoen. Als enige altijd op podium en altijd in de medalrace. Nu even einde rust dat hebben we wel verdiend." besluit Van Opzeeland. 

[tekst loopt door onder foto's]

Huig-Jan Tak
Huig-Jan Tak
Teleurstelling na de finish bij Luuc van Opzeeland
Teleurstelling na de finish bij Luuc van Opzeeland

Kwartfinale vrouwen


Lilian de Geus had een zeer scherpe start en lag op kop in de kwartfinale, met drie Israëlische windfoilers op haar hielen. Downwind grepen haar tegenstanders de eerste windvlaag aan om De Geus te passeren. In deze zeer korte sprintrace kon de Nederlandse daar niet meer van herstellen en de Geus moet het doen met een vierde plaats in de kwartfinale.

Lilian de Geus maakt de hele week een sterke indruk en voert, na vier dagen zelfs het klassement aan. Daarmee maakte de drievoudig wereldkampioen op het oude RS:X board, zich voor het eerst sinds Tokio 2021 weer op voor de strijd om de medailles in deze nieuwe discipline. Voor sommigen was dat een verrassing, maar niet voor De Geus, die samen met haar coach Ivan Pastor, daar heel hard voor heeft gewerkt.

Lilian de Geus kijkt direct na de finish met gemengde gevoelens terug. “Natuurlijk ben ik tevreden met de week. Top tien was mijn doel. Dat is gelukt. Maar eergisteren stond ik nog eerste. En nu is er heel weinig wind en wordt het kampioenschap in een wedstrijdje van een paar minuten besloten. Maar ik ben wel superblij met de rest van de week. Zo jammer dat ik het niet kon afmaken met een medaille,” benadrukt De Geus nogmaals.

Hier heeft Lilian de Geus de drie Israëliërs nog achter zich
Hier heeft Lilian de Geus de drie Israëliërs nog achter zich

Uitslagen medalrace series
Mannen
1. Sebastian Koerdel GER
2. Luuc van Opzeeland (NED)
3. Huig-Jan Tak (NED)
10. Amado Vrieswijk (NED)

Vrouwen
1. Marta Maggetti (ITA)
2. Daniela Peleg (ISR)
3. Maya Morris (ISR)
7. Lilian de Geus (NED

//einde

Alle uitslagen hier.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz