Twee Nederlandse talenten op podiumkoers op Jeugd WK Zeilen

13 juli 2022

Op de voorlaatste dag van de Allianz Jeugd Wereldkampioenschappen 2022 in Den Haag staat er eindelijk weer goede wind. De Nederlandse zeilers en foilers konden niet wachten, op deze ‘Scheveningse condities’. Ook de organisatie niet, die races moest inhalen. In totaal stonden 50 races in 11 disciplines op deze ‘Windy Wednesday’ gepland. Roos Wind in de ILCA6 en windfoiler Hidde van der Meer maken beide nog kans op een medaille op de slotdag op 14 juli. De overige Nederlanders doen goed mee, maar maken geen kans meer op een podiumplaats.

Hidde van der Meer (foto Sailing Energy)
Hidde van der Meer (foto Sailing Energy)

Lange dag voor windfoiler Hidde van der Meer

De 18-jarige Hidde van der Meer mag voor de laatste keer meedoen aan dit Jeugd WK U19. De windfoiler, die uitkomt voor KWV Frisia en Windsurfvereniging Almere Centraal, gaat al de hele week aan de leiding, tot vandaag. Charlie Dixon (GBR) slaat een gat en neemt de leiding over. Het Friese talent staat nu tweede.

 

Van der Meer legt uit: “Vandaag hadden we eindelijk meer wind. Maar het was een extreem lange dag, met veel races die we moesten inhalen. We hebben 5,5 uur op het water gezeten. Dat was voor mij wel een beetje ‘too much’. Het werd dus ook een moeilijke dag. Ik heb niet zo goed gevaren als voorgaande dagen. Daardoor ben ik de koppositie kwijtgeraakt en sta ik nu tweede in het klassement.  Ik ga proberen deze plek in elk geval vast te houden. Morgen wordt bepaald wie wereldkampioen gaat worden. Als de Brit, die nu 1 staat, een hele slechte dag heeft, dan heb ik nog een kans.”

 

“Een grote vriendengroep”

“Het leuke van dit evenement is dat van ieder land maar één deelnemer per discipline mee mag doen. De sfeer is erg leuk. Het is een grote vriendengroep onder de jongens en de meiden. En hier en daar mixed het ook nog wat. Ik heb me nog geen enkel moment verveeld tijdens het vele uitstel deze week.”

 

Bingo-avond "Een grote vriendegroep" (foto Sailing Energy)
Bingo-avond "Een grote vriendegroep" (foto Sailing Energy)

Tot het einde meedoen om de prijzen is gaaf

Teamleider Marc de Haas kijkt uit naar de beslissende dag. “Morgen wordt spannend. Als Teamleider ben ik tevreden. Twee van onze sporters maken nog kans op het podium. Dit is een verdubbeling in vergelijk met vorig jaar. In het algemeen geldt dat het heel fijn is als je nog meedoet voor de prijzen tot het einde. Dat je nog aan het racen bent, aan het strijden. Dat is gaaf.”

 

“De rest van het team leert om te gaan met mindere resultaten. De kunst is om elke race te varen alsof het de eerste race van het toernooi is. Er vol in. Dat is lastig, want ze zijn gevormd door de resultaten van de week. Maar toch proberen we ze te laten genieten tot het einde. Niet te focussen op alleen het resultaat, maar op het proces, je laatste succes. Ze hebben goed gezeild, lol gehad, het strand schoongemaakt, vrienden gemaakt enzovoort. Al met al een topweek.”

 

Roos Wind (fotograaf Sailing Energy)
Roos Wind (fotograaf Sailing Energy)

NL team:

Skiff (29er) meisjes:

Vera ter Horst, Haarlem, 16 | Haarlemsche Jachtclub

Jorien Hin, Ouderkerk Aan De Amstel, 17 | Haarlemsche Jachtclub

 

Skiff (29er) jongens

Olaf Ganzevles, Almere, 17 | Windsurfvereniging Almere Centraal

Stijn Gast, Bussum,17 | KNZ&RV

 

Kiteboard jongens (formula Kite)

Duuk van Hees, Oisterwijk, 17 | Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV)

 

IQ Foil Meisjes (IQFoil Youth)

Zara Rozeboom, Amsterdam, 17 | Windsurfvereniging Almere Centraal

 

IQ Foil Jongens (IQFoil Youth)

Hidde van der Meer, Grouw, 18 | KWV Frisia + Windsurfvereniging Almere Centraal

 

Eenmansboot meisjes (ILCA 6)

Roos Wind, Breukelen, 17 | KWV 'Loosdrecht'

 

Eenmansboot jongens (ILCA 6)

Daan Boekholt, Breda, 18 | KWV 'Loosdrecht'

 

Catamaran mixed (Nacra 15)

Linde Timmermans, Oosterhout, 17 | KR en ZV De Maas

Michiel van der Vorm, Rotterdam, 17 | KR en ZV De Maas en WV Braassemermeer

 

Website evenement: allianzsailingworlds.com

Alle uitslagen: https://worldsailingywc.org/results-2/

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz