Uitdagend begin voor Team Allianz, dankzij spectaculair weer op Troféo Sofia 2024

(bannerfoto: Roos Wind)

1 april 2024

Op de eerste dag van de World Sailing wereldbekerwedstrijd in de baai van Palma de Mallorca werd de organisatie uitgedaagd vanwege de krachtige wind, grote golven en de branding. Laserzeilers Marit Bouwmeester en Duko Bos noteerden beide een diskwalificatie en een hele goede score. Kitefoiler Sam Aben, die nog kans maakt op kwalificatie voor Parijs, begon de serie goed en staat vijfde na drie races. De mannen en vrouwen windsurfers, 49er- en de Nacra-zeilers kwamen niet actie. 

Uitdagende omstandigheden
Uitdagende omstandigheden
Bouwmeester materiaalpech en Bos valse start
In de ILCA6 kwamen Marit Bouwmeester en Roos Wind wel actie. Wind staat 22ste met een 10de en 12de plaats in de eerste twee races. Marit Bouwmeester opende met een goede derde plaats maar viel in race twee uit met materiaalpech, met een gebroken neerhouder, waarvan nota bene net daarvoor de lijn vervangen was. Bouwmeester was zelf nogal trots op haar reparatie op het water op het laatste moment. Maar in de laatste race van de dag gebeurde hetzelfde. Bouwmeester en haar coach Jaap Zielhuis hebben voor morgen ook de blokjes vervangen.
 
Duko Bos begon de serie met een valse start en scoorde vervolgens ook een goede derde plaats in race twee. Bos staat 98ste van de 184. Willem Wiersema is de beste Nederlander op de 20ste plaats na twee races. In totaal doen er acht Laserzeilers bij de mannen mee namens Team Allianz.

Sam Aben
Sam Aben
Kitefoiler Sam Aben staat vijfde
Sam Aben, Roderick Pijls, Sven van de Kamp zijn de Team Allianz mannen bij het kitefoilen. In deze discipline is Nederland nog niet vertegenwoordigd op de Olympische Spelen later dit jaar. Er is nog een laatste kans voor één van de drie op deelname aan Parijs 2024.
 
Om dat te realiseren moet je in Palma de Mallorca voldoen aan de eis van NOC*NSF van top vijf landen. Als dat lukt is het zaak om twee weken later Nederland als land te plaatsen tijdens de ‘last chance regatta’ in het Zuid-Franse Hyerès, waar nog vijf landenplaatsen te verdelen zijn.
 
Sam Aben (20) neemt in elk geval zijn goede vorm mee van het afgelopen EK waar hij als 15de eindigde. Op 1 april noteert Aben een 2 -11- 2 in de eerste drie races van deze wereldbekerstrijd en bezet de vijfde plaats van de 48 deelnemers. Sven van de Kamp staat 23ste en Roderick Pijls 31ste.
 
Windsurfers, skiffzeilers en mixed multihull afgelast
De windsurfers en de zeilers in de Nacra17 multihull en 49er skiffklasse kwamen niet in actie vandaag.

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil KiteFoil ILCA7 ILCA6 49er

De partners van TeamAllianz