Van Aanholt en Duetz Europees Kampioen 49erFX en Lambriex en Van de Werken zilver EK 49er

10 juli 2022
Met een tweede plaats op het Europees kampioenschap 49erFX in het Deense Aarhus mogen Odile van Aanholt en Annette Duetz zich Europees kampioen noemen. Ze moeten in het open-eindklassement alleen de tweevoudig olympisch kampioen Grael en Kunze uit Brazilië voor zich dulden. Bij de mannen pakken Bart Lambriex en Floris van de Werken het zilver. De overwinning bij de mannen gaat naar Diego Botin en Florian Trittel uit Spanje. Op het EK Nacra17 eindigen Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op een negende plaats.
 
Odile van Aanholt (l) en Annette Duetz met coach Jaap Zielhuis.
Odile van Aanholt (l) en Annette Duetz met coach Jaap Zielhuis.
Dit Europees kampioenschap gaat de boeken in als een toernooi met veel wind en heel veel drukverschillen op de baan. Gedurende de week verschijnen er prachtige en bijna dramatische beelden van boten in de meest wilde posities. Echter op de laatste dag laat de wind het een beetje afweten, maar die drukverschillen zijn er nog.
 
Op de zondagochtend worden, in aanloop naar de medalraces, nog meerdere fleetraces gezeild. Als gevolg daarvan klimmen Odile van Aanholt en Annette Duetz naar een tweede plaats achter hun rivalen uit Brazilië. Lambriex en Van de Werken gaan ook als tweede de finale in. Beide houden vast aan hun positie op de ranglijst in de einduitslag. 
 
Dit is een ‘open Europees kampioenschap’ waaraan bijvoorbeeld Amerikanen, Aziaten, Australiërs en ook Zuid-Amerikanen mee mogen doen. Die kunnen echter geen aanspraak maken op de titel Europees Kampioen.
 
In de afsluitende medalrace lijkt het er even dat Van Aanholt en Duetz ook het ‘open-toernooi’ op hun naam mogen schrijven als gevolg van een valse start van de Brazilianen. Maar de tweevoudig olympisch kampioenen Grael en Kunze vechten zich terug en Aanholt en Duetz verliezen aan paar plaatsen in deze afsluitende race met slechts de beste tien van het klassement. Maar een zesde plaats in de medalrace is genoeg voor het Nederlandse duo om de Europese titel te winnen. Dit is voor van Aanholt de tweede titel op rij. In 2021 won Van Aanholt het Europees kampioenschap zeilend met Elise de Ruijter.
 
Van Aanholt en Duetz, die pas sinds dit voorjaar samen met elkaar varen, pakken hiermee de derde prijs op rij. In het voorjaar weten ze al twee wereldbekerwedstrijden te winnen; te weten Trofeo Princesa Sofía in Palma de Mallorca en de Allianz Regatta in Almere.
 
Zilver voor Lambriex en Van de Werken
Ook Bart Lambriex en Floris van de Werken eindigen op de tweede plaats achter het Spaanse team van Botin en Trittel. Lambriex en Van de Werken, die nog maar sinds najaar 2021 samen varen, nemen dit keer het zilver mee naar huis. Vorig jaar wonnen ze het WK 49er in Oman en dit voorjaar de wereldbekerwedstrijd Allianz Regatta in Almere.
Bart Lambriex (l) en Floris van de Werken
Bart Lambriex (l) en Floris van de Werken
Floris van de Werken is heel tevreden en zegt over hun progressie: “Gedurende we week plukken we de vruchten van onze verbeterde communicatie aan boord. Omdat we daarin stappen hebben gemaakt, heeft Bart meer de tijd om goed buiten de boot te kijken, als ik hem door de korte termijn dingetjes heen praat. En die tijd heb je ook echt nodig om te begrijpen wat er gebeurt op de baan. Je kan eigenlijk geen moment missen. Die progressie vertaalt zich in goede resultaten deze week.”
Uitslagen alle Nederlanders in Open ranglijst
 
49er
2. Bart Lambriex en Floris van de Werken
17. Pim van Vugt en Scipio Houtman
46. Wiebrand de Vos Aleksandr Moliakov 
62. Dolf Hendriksen en Jorn Swart
 
49er FX
2. Odile van Aanholt en Annette Duetz
37. Willemijn Offermans en Emma Siewers
51. Marlies Schouten Maud Lodewijk
66. Giulietta Lang en Sterre van Wegen
 
Nacra 17
9. Laila van der Meer Bjarne Bouwer
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er 49erFX

De partners van TeamAllianz