Van Aanholt en Duetz overtuigend naar goud op SOF Hyerès

29 april 2023

Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken op overtuigende wijze de gouden medaille op de Semaine Olympique Française in Hyerès. Op de voorlaatste dag van deze voorjaarsklassieker was dit duo met een riante voorsprong al zeker van het goud. Opvallend detail; in alle 14 races scoorde het Team Allianz-duo nooit buiten de top tien. In de medalrace noteren de huidige wereldkampioenen een zesde plaats. De Italianen Germani en Bertuzzi pakken het zilver en olympisch kampioenen Grael en Kunze het brons.

Odile van Aanholt en Annette Duetz (foto Sailing Energy)
Odile van Aanholt en Annette Duetz (foto Sailing Energy)

De bijna 1.000 atleten in de zeil, windsurf- en kitesport werden op de eerste twee dagen van de week getrakteerd op de beruchte Mistral-wind. Om die reden kwamen niet alle 10 olympische disciplines direct aan bod in deze stormachtige condities. Gedurende de week nam de wind drastisch af en eindigde het evenement met relatief weinig en onstabiele wind.

 

Bijzondere week voor Van Aanholt en Duetz

In aanvang van de week voerden de jonge Italianen Germani en Bertuzzi de ranglijst aan in de 49erFX klasse, met Van Aanholt en Duetz op een goede tweede plaats.

 

Tot halverwege het toernooi. Eenmaal in de Goldfleet, met de beste 50% van het veld, zetten Van Aanholt en Duetz een indrukwekkende serie neer. In alle 14 gezeilde races, scoorden ze een nooit buiten de top tien, in zeer uiteenlopende omstandigheden. Een indrukwekkende prestatie, zeker gezien de verwonding die Annette Duetz vlak voor aanvang opliep.

 

Odile van Aanholt steekt van wal: “We zijn echt superblij. We hadden voor deze week echt nog wel wat puntjes staan die beter moesten. Snelheid sowieso en vooral het starten is wel ons allergrootste dingetje.”

 

Annette Duetz vervolgt: “En juist dat starten ging al de eerste dag met best wel harde mistralwind heel goed. En eigenlijk was de snelheid in alle condities ook prima. Het was sowieso een beetje een bijzondere week, want na de laatste training voor het evenement sprong ik uit de boot op de helling in iets scherps. Gevolg, een groot gat onder mijn hiel. Uiteindelijk ging ik naar het ziekenhuis voor behandeling en om te overleggen of ik deze week wel kon varen. Dus deze overwinning voelde überhaupt heel bijzonder.”

 

Van Aanholt sluit af: “Op zo’n eerste dag, met die harde wind, heb je niet veel vertrouwen. Annette haar voet zat helemaal ingepakt in een schoentje met allemaal verband en waterdichte pleisters en ze had eigenlijk wel wat pijn. Dat was best stoer, ik ben echt heel trots op haar. Dus met dit resultaat zijn we echt heel blij en het leek uiteindelijk ook nog op condities zoals die in Marseille zijn (olympische water red.). Dat geeft vertrouwen. We hebben veel zin in ons volgende trainingskamp daar.”

Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sailing Energy)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto Sailing Energy)

Rest van Team Allianz

Skiff-zeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken blijven op een vierde plaats steken in het eindklassement, met een zesde plaats in de medalrace in de 49er-klasse.

Floris van de Werken legt uit: “We hebben een fout gemaakt vlak voor de start, een boot niet gezien, kregen een penalty en begonnen als allerlaatste. Wel een goede inhaalrace gevaren maar op de finish kwamen we net twee meter te kort voor een medaille. We doen wel de hele week mee voor de prijzen, maar vallen er net naast. We gaan de details wat aanscherpen en zorgen dat we er tijdens het WK gewoon staan.”

 

Kitefoiler Annelous Lammerts eindigde op de achtste plaats in het eindklassement en als achtste in de medalrace series. In de Formula-kite bij de mannen is Sven van der Kamp de beste Nederlander op een 35ste plaats.

 

Annelous Lammerts geeft de volgende toelichting: “Ik ben tevreden met de achtste plaats. Net als in Palma. Lekker constant. Het gat met de top drie wordt steeds kleiner, in het resultaat zie je dat niet, maar ik zit er echt een stuk dichter achter. Nu is het de taak om door te gaan en te werken aan de punten die beter moeten worden en ook mijn sterke punten blijven verbeteren. Het is nog een lange weg, maar ik heb een heel goed gevoel na deze eerste twee evenementen. Ik moet gewoon nog harder werken in elk geval harder dan al mijn concurrenten.”

Annelous Lammerts (foto Sailing Energy)
Annelous Lammerts (foto Sailing Energy)

Mirthe Akkerman eindigt op de 12e plaats in de ILCA 6 klasse. Maxime Jonker, Marissa IJben en Marit Bouwmeester gaven de voorkeur aan een trainingssessie in Marseille. Voor de ILCA-zeilers, zowel bij de mannen als vrouwen, telt dit toernooi niet mee voor kwalificatie WK Den Haag, zo vlak na hun recente EK in Andora ITA.

 

In de ILCA7 is dit keer Niels Broekhuizen beste Nederlander op een 16de plaats. Duko Bos eindigt vier plaatsen achter Broekhuizen.

 

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer noteren een negende plaats in de foilende multi-hull klasse en eindigen ook als negende in het eindklassement in de Nacra17.

 

Alle windsurfers deden niet mee in Hyerès vanwege het EK dat volgende week in Patras (GRE) plaatsvindt.

 

website event: https://sof.ffvoile.fr/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er KiteFoil

De partners van TeamAllianz