Van Aanholt en Duetz wereldkampioen 49erFX 2024

Zilver voor Lambriex en Van de Werken in 49er

10 maart 2024

Na een week van intensief racen voor de kust van Lanzarote zijn de wereldkampioenen in de skiffklasse bij de mannen en vrouwen bekend. Odile van Aanholt en Annette Duetz slepen de eindoverwinning uit het vuur bij de vrouwen met een derde plaats in de medalrace. Bart Lambriex en Floris van de Werken pakken de zilveren medaille, met het Franse team van Fischer en Pequin als nieuwe wereldkampioen.

Odile van AAnholt en Annette Duetz met coach Kaj Böcker
Odile van AAnholt en Annette Duetz met coach Kaj Böcker
Prachtige omstandigheden
De wedstrijden werden deze week gekenmerkt door stevige wind met grote Atlantische golven, verrijkt met vele winddraaiingen en drukverschillen. Uitdagende omstandigheden dus, waar Van Aanholt en Duetz heel goed mee om wisten te gaan en als beste allround team uit de bus kwam. Bart Lambriex en Floris van de Werken hadden iets meer moeite deze week en misten een paar keer de slag door verkeerde keuzes.  
 
Van Aanholt en Duetz samen zeven wereldtitels
Voor Van Aanholt en Duetz samen is dit de tweede wereldtitel na de overwinning in 2022. Voor Annette Duetz is het de vierde titel, ze won er eerder twee met Annemieke Bekkering. Van Aanholt mag zich voor de derde keer de beste van de wereld noemen in deze atletische skiffklasse. Van Aanholt won er twee met Duetz en een met Elise de Ruijter.
 
Het Nederlandse Team Allianz duo vocht de hele week met het Zweedse team van Bobeck en Netzler, om de titel. De wereldkampioenen van 2023 kenden een hele goede week met vier race overwinningen maar Van Aanholt en Duetz waren het betere team, gemeten over de hele week en zetten daar onder andere vijf race overwinningen tegenover.
 
Wake up call op zondagochtend
In de laatste goldfleet race op zondagochtend noteerden Van Aanholt en Duetz nog een 17de plaats, hun slechtste resultaat van de week, terwijl de Zweden een derde plaats scoorden. Dat zette de boel weer op scherp vlak voor de medalrace. De Nederlandse vrouwen moesten de Zweden achter zich houden of beter worden dan achtste, in de afsluitende medalrace. Dat plan pakte goed uit met een stuurboord start op weg naar de favoriete rechterkant van de racebaan en de Zweden in de achtervolging.
 
Vlak na de finish reageerden de kersverse wereldkampioenen als volgt:
 
Van Aanholt zegt: “Het was een fantastische week. We zijn echt heel blij en het voelt als een comeback na de tweede plaats op het WK van vorig jaar in Den Haag.”
 
Duetz voegt daaraantoe: “Het was een hele goede medalrace om mee te eindigen het waren prachtige omstandigheden. We hadden een moeilijke ochtendrace en dan voelt dit zo goed. We hadden goede snelheid, met controle over de shifts (winddraaiingen red.) zo ver als dat mogelijk is op deze locatie.”  
 
Van Aanholt sluit af: “We zijn heel happy en dankbaar. We hebben een hele goede wintertraining gehad met een aantal trainingspartners en met hele goede mensen om ons heen. Het is geweldig om dit samen te doen. We zijn weer wereldkampioen, dat neemt niemand ons meer af.”

Bart Lambriex en Floris van de Werken
Bart Lambriex en Floris van de Werken
Bart Lambriex en Floris van de Werken, zilver met gemengd gevoel
Bij de mannen domineerde het Franse team van Ewan Fischer en Clement Pequin dit wereldkampioenschap. Ze waren al zeker van de wereldtitel voor aanvang van de medalrace met een voorsprong van 47 punten. Dit Franse team, dat nog niet zeker is van olympische deelname, zette een indrukwekkende serie neer en is het eerste Franse team dat een wereldtitel in de koningsklasse van de zeilsport pakt.
 
In de medalrace moesten Lambriex en van de Werken vol aan de bak om hun zilveren medaille positie te verdedigen. Niet alleen de Spanjaarden Botin en Trittel hijgden in hun nek, maar ook het Engelse en Poolse team.
 
De drievoudige wereldkampioenen uit Nederland zeilden een sterke medalrace met een gewaagde stuurboordstart en een gedurfde keuze bij de bovenboei in tweede positie. Maar het meest spannende was het feit dat Bart Lambriex deels van boord viel voor de wind, maar zich via zijn trapezedraad weer snel aan boord wist te hijsen.
 
Maar uiteindelijk veroverden ze de tweede plaats in de medalrace weer terug en hielden die vast tot de finish en stelden daarmee het zilver veilig.
 
Bart Lambriex reageerde direct na afloop als volgt:
 
“We hebben een beetje mixed gevoel, zeker zo vlak na de medalrace. We hadden een wisselende week. Heel blij met de medalrace dat was het best mogelijke resultaat. De Fransen hadden een ongelofelijk goede week. Ze lieten gewoon geen punten liggen en waren veel beter en verdienden te winnen.”
Website WK met uitslagen HIER 

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz