Van Opzeeland en Badloe samen in top vier WK IQ Foil

1 februari 2024

Op het Wereldkampioenschap IQFoil blijft Luuc van Opzeeland het klassement aanvoeren. Vandaag noteert de windsurfer uit Hoofddorp 1-8-2-11-9 en heeft een voorsprong van zeven punten op de Italiaan Nicolo Renna, 42 punten op de Australiër Grae Morris en 43 punten op Kiran Badloe, die na een opmerkelijke opmars vierde staat. Ook opvallend is Max Castelein die klimt naar de 12de plaats. Bij de vrouwen staat Sara Wennekes zesde na 15 races. Lilian de Geus moet het doen met een 23ste positie.

Luuc van Opzeeland
Luuc van Opzeeland
Resterend programma
Morgen 2 februari is de voorlaatste dag van het WK met zeer waarschijnlijk een marathon race. Deze lange afstandsrace tussen Lanzarote en Gran Canaria is de langste van de drie varianten en telt dubbel in het klassement. Die marathon wordt gevolgd door twee reguliere races. De marathon is een combinatie van uithoudingsvermogen, navigeren en keihard racen. Op zaterdag 3 februari wordt dit toernooi afgesloten met een medal series, met alleen de beste tien van het klassement.
 
Uitleg medal series windfoilen
In plaats van één medal race, hanteert de iQFoil klasse een ‘medal series’. Daarin gaat de leider van het klassement (gemeten op 2 februari aan het einde van de dag) direct door naar de finale van deze medal serie, die uiteindelijk met drie deelnemers wordt gehouden.
 
De nummers twee en drie van het klassement op de voorlaatste dag plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale.
 
De nummer vier tot en met tien varen in een kwartfinale. De top twee van de kwartfinale gaat door naar de halve finale. Zij strijden met de nummers twee en drie van het klassement om de twee laatste plaatsen voor de finale, waarin ze het opnemen tegen de rechtstreeks geplaatste nummer één van het klassement.
Kiran Badloe
Kiran Badloe
Badloe ziet kansen
Badloe is blij met zijn opmars en heeft als doel om zo hoog mogelijk in de top tien te eindigen. Tenslotte maakt iedereen in de top tien nog een kans op de eindoverwinning.
 
Badloe legt uit: “Het was een lange dag op het water. Ik heb wel een hele steady dag op een paar uitschieters na, neer kunnen zetten. Dat voelt goed. We zijn er nog niet. Maar het is een stap In de goede richting. En hopelijk blijf ik dit gewoon zo doen morgen en kunnen we die in de top drie de finale in. Uiteindelijk wordt het op het laatste dag allemaal bepaald met de top 10. Daar komt een winnaar uit die in een spectaculaire race bepaald gaat worden. Dus je kan er nog zo goed voorstaan, je kan die voorsprong ook verliezen in de medal series”.
 
Stand interne olympische selectie
De interne selectie wordt bepaald door de beste score van het WK ‘23, WK ‘24 en Troféo Sofia Palma ‘24. Punten in de strijd worden alleen toegekend aan een top vijf positie op deze drie evenementen.
1e = 11 punten
2e = 7 punten
3e = 4 punten
4e = 2 punten
5e = 1 punt
 
Luuc van Opzeeland heeft op het Allianz WK 2023 een voorsprong van 11 punten opgebouwd met betrekking tot olympische kwalificatie. Kortom, de strijd voor het olympische ticket, kan na dit WK gestreden zijn als Luuc van Opzeeland al zijn Nederlandse concurrenten voorblijft in de einduitslag.
Sara Wennekes (l)  en Lilian de Geus
Sara Wennekes (l) en Lilian de Geus
Wennekes leidt de nationale selectiestrijd bij de vrouwen
Sara Wennekes surft een stabiele serie. Geen risico’s en geen schade. Hoewel de twee windsurfers elkaar op het water regelmatig tegenkomen ziet hun scorekaart er heel verschillende uit. De scores van Wennekes zijn stabiel zoals gezegd en die van De Geus laat veel letters zien, in de vorm van diskwalificaties of penalty’s. De Geus kende op 31 januari nog wat extra wat pech en kreeg ook strafpunten (DPI-penalty) voor het gebruiken van niet een te grote waterzak voor drinken.  
 
Bij de vrouwen is het opgetelde resultaat van het WK ‘23 en het WK ‘24 bepalend in de nationale selectie. Punten worden alleen toegekend aan een positie in de top tien van het eindklassement. 1e = 10 punten, 2e = 9 punten etc. Beide windsurfers hebben nog geen punten gescoord op het WK in Den Haag. Simpel gezegd, diegene die voor de andere eindigt in de top tien van de einduitslag in 2024 wint.
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz