Van Rijsselberghe nadert in strijd om Olympisch ticket, Badloe heeft titel voor het grijpen, De Geus pakt koppositie bij WK RS:X

28 februari 2020

Op de voorlaatste wedstrijddag bij het WK RS:X hebben Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe de strijd om het Olympische ticket zo mogelijk nog spannender weten te maken. Na de eerste race van de dag leek de strijd gestreden, nadat Van Rijsselberghe als 14e finishte en Badloe als 4e. De druk gleed van de schouders van Van Rijsselberghe, waarop hij vervolgens ontspannen een 1e en 2e plek wist te varen. Badloe voegde tegelijkertijd een 13e en 3e plaats aan zijn scorebord toe. Het verschil tussen de windsurfers, wat na de eerste race niet meer te overbruggen leek voor Van Rijsselberghe, slonk tot 10 punten. Badloe blijft aan kop, Van Rijsselberghe staat tweede. De afsluitende medalrace van zaterdag zal allesbeslissend worden in de kwalificatiestrijd. Lilian de Geus klimt op de voorlaatste dag naar de koppositie, op gedeelde punten met de Israëlische Noy Drihan.

Badloe behoudt eerste plek met 27 punten: “Heb wel wat voorsprong, maar moet morgen gewoon weer aan de bak!”
Kiran Badloe voegde op vrijdag een 4e, 13e en 3e plek aan zijn reeks toe en blijf daarmee aan kop in het overall klassement met een totaal van 27 punten. 
“Vandaag was een moeilijke dag. De wind was iets minder dan de afgelopen dagen en heel vlagerig, heel erg op en neer. Je zag dat het veld het ene moment heel ver uit elkaar lag en dan opeens weer dichtbij elkaar. Dat maakt het interessant. Ik heb twee goede races en één wat mindere race gevaren waarin ik even de weg kwijt was. Maar over het algemeen was het een lekker dagje“.
Badloe kijkt met vertrouwen naar de medalrace: “Ik moet morgen gewoon de medalrace winnen, dat zou een lekkere afsluiting zijn. Volgens mij heb ik wel wat puntjes voorsprong maar het is niet zo dat ik nu al gewonnen heb. We moeten morgen gewoon weer aan de bak! Ik kijk er naar uit. Ik hoop dat we gaan varen. De voorspelling is niet zo goed, dus hopen dat we wel wat wind krijgen!”

Van Rijsselberghe naar 2e plek met 37 punten: “Morgen dus toch weer alles uit de kast trekken!”
Van Rijsselberghe staat na een 14e, 1e en 2e plek op de tweede plaats overall met een totaal van 37 punten. “Mijn eerste race van de dag was slecht. In mijn hoofd dacht ik daarna op de coachboot eigenlijk wel dat de selectie voor Tokyo beslist was. Daarna kon ik eindelijk, voor het eerst deze week rustig vrij varen. Toen ging het ging het eindelijk goed en nu staan we denk ik op tien punten verschil ofzo. Maar het belangrijkste is dat ik eindelijk rustig kon varen dus dat is fijn. 
Morgen gaan we nog één keer alles uit de kast trekken en dan gaan we wel zien waar het schip strandt, ik heb er zin in. We hebben een hele mooie week gehad, ik had niet de geweldigste week van de wereld. Ondanks dat ben ik wel super trots op die 'lange' en is het gewoon heel mooi om te zien hoe je de afgelopen winter samen hebt getraind. En dat we daar nu de vruchten van plukken is ongekend. We staan weer echt los van de rest van het veld. Daar doen we het allemaal voor met zijn allen binnen het Watersportverbond.”

Voor Kiran Badloe is het zaak om de medalrace van zaterdag bij de beste 5 te finishen om zich van het Olympisch ticket te verzekeren. 

Tussenstand RS:X-men
1. Kiran Badloe (NED), 27 punten
2. Dorian van Rijsselberghe (NED), 37 punten
3. Shahar Zubari (ISR), 50 punten
4. Thomas Goyard (FRA), 53 punten
5. Pawel Tarnowski (POL), 56 punten

19. Sil Hoekstra (NED), 138 punten

Lilian de Geus, al zeker van podiumplaats, pakt de koppositie bij het WK
Bij de RS:X-women pakt Lilian de Geus de koppositie in het klassement nadat zij haar races als 6e, 7e en 1e finishte. Ze staat op een gelijk puntenaantal met de huidige nummer 2, de Israëlische Noy Drihan.

“De eerste twee races kwam ik er net niet goed in", vertelt De Geus. "Elke keer was ik net te vroeg of net te laat op de shifts aan het spelen, dus ik was een beetje gefrustreerd. Toen zei mijn coach (Jacco Koops, red.): “Je aftrek is een 6e plek, dus je kan all in.” Dat heb ik gedaan en vervolgens lag ik meteen dik voor. Ik had wat meer risico genomen en deed de goede dingen. Morgen zal degene die voor de ander eindigt winnen. Dus het wordt sowieso spannend. We krijgen licht weer, wat in mijn voordeel kan werken, maar alsnog moet ik natuurlijk slim varen en de Israëlische goed in de gaten houden. 

Tussenstand RS:X-women
1. Lilian de Geus (NED), 34 punten
2. Noy Drihan (ISR), 34 punten
3. Charline Picon (FRA), 47 punten
4. Emma Wilson (GBR), 57 punten
5. Katy Spychakov (ISR), 61 punten

Voor meer info en resultaten: http://www.rsxclass.org/worlds2020

Let op: Op het moment van schrijven zijn de resultaten zoals te vinden op de website van de RS:X-class niet juist verwerkt. 

Foto: Ayolt Kloosterboer / NOS

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz