Vier Nederlanders genomineerd voor World Sailor of the Year 2022

25 september 2022

Vier Nederlanders genomineerd voor World Sailor of the Year 2022

De kersverse wereldkampioenen van het olympische skiffzeilen Odile van Aanholt & Annette Duetz en Bart Lambriex & Floris van de Werken zijn als twee teams genomineerd voor de internationale Rolex Sailor of the Year 2022 verkiezing. Van Aanholt en Duetz wisten elke wedstrijd van belang te winnen dit jaar waaronder het WK, het EK en twee wereldbekerwedstrijden. Team Allianz zeilers Lambriex en Van de Werken wonnen eveneens de wereldtitel in 2022 alsook een wereldbekerwedstrijd. 
Van Aanholt en Duetz op WK 2022 (foto Sailing Energy)
Van Aanholt en Duetz op WK 2022 (foto Sailing Energy)
Begin september 2022 grepen Van Aanholt en Duetz voor de Canadese kust van Halifax de wereldtitel in de 49er FX. Daarmee prolongeerde Van Aanholt haar titel, die ze in 2021 met Elise de Ruijter als bemanning won. Voor Duetz was het haar derde wereldtitel in deze olympische klasse. De eerste twee pakte ze met Annemiek Bekkering, met wie ze in 2021 olympisch brons won. Daarna beëindigde Bekkering haar topsportcarrière en zag Van Aanholt de kans schoon om met Duetz verder te gaan. Eerder dit jaar werd dit team al Europees kampioen. Bij het WK in Canada wisten Van Aanholt en Duetz de olympisch kampioenen uit Brazilië, Martina Grael en Kahena Kunze voor te blijven.  
 
Twee mannen en teamgenoten genomineerd
Bart Lambriex en Floris van de Werken zijn bezig aan hun tweede seizoen samen, wat inmiddels al twee wereldtitels opleverde. Ook zij wisten hun titel in Canada met succes te verdedigen. Bij het Europees Kampioenschap 2022 veroverde het duo zilver. Op eigen water wonnen Lambriex en Van de Werken dit jaar de Hempel World Cup Allianz Regatta in Lelystad.
vlnr Bart Lambriex Floris van de Werken, coach Rick Peacock, hoofdcoach Arnoud Hummel (foto Sailing Energy)
vlnr Bart Lambriex Floris van de Werken, coach Rick Peacock, hoofdcoach Arnoud Hummel (foto Sailing Energy)
Stemmen op World Sailor of the Year
De World Sailor of the Year Awards worden gezien als de hoogste onderscheiding die een zeiler kan ontvangen als erkenning voor zijn of haar bijzondere zeilprestaties. De shortlist van zeilers of bemanningen, waaronder wereldkampioenen, olympische medaillewinnaars en wereldrecordhouders, vertegenwoordigt het brede scala aan disciplines in de zeilsport.
Het stemmen gebeurt door bij World Sailing aangesloten landen, de internationale zeilgemeenschap, de fans en het publiek. Dit is mogelijk vanaf dinsdag 27 september 2022. De uitreiking vindt plaats tijdens de World Sailing Awards op dinsdag 25 oktober in Abu Dhabi.
(tekst loopt door onder foto's) 
Nederland kent drie eerdere vrouwelijke winnaars die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Nog nooit won een Nederlandse man:
1998 Carolijn Brouwer
1999 Margriet Matthijse
2017 Marit Bouwmeester
2018 Carolijn Brouwer
De genomineerden voor de Rolex World Sailor of the Year 2022 Awards zijn:
Vrouwen
iQFoil-windsurfster Helene Noesmoen (FRA)
49er FX-zeilsters Odile van Aanholt and Annette Duetz (NED)
Nacra 17-zeilester Caterina Marianna Banti (ITA)
Mannen
Nacra 17-zeiler Ruggero Tita (ITA)
ILCA 7-zeiler Jean-Baptiste Bernaz (FRA)
iQFOIL-windsurfer Nicolas Goyard (FRA)
49er-zeilers Bart Lambriex and Floris van der Werken (NED)

Deel dit artikel:

De partners van TeamAllianz