Vier Team Allianz vrouwen op medaillekoers

6 april 2023

Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Odile van Aanholt en Annette Duetz staan in twee verschillende disciplines op medaillekoers tijdens de Troféo Princesa Sofia. Daarmee houden de vrouwen de eer van Team Allianz hoog op Mallorca. Marit Bouwmeester pakt de leiding in het klassement en Maxime Jonker zit Bouwmeester op haar hielen met de tweede plaats in de ILCA6 klasse. Skiff-zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz behouden hun koppositie in de FX-klasse. Hun Braziliaanse rivalen en olympisch kampioenen weten ze met succes achter zich te houden.

Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester
Rondje langs de velden
In de Nacra 17 houden Laila van der Meer en Bjarne Bouwer succesvol vast aan een top vijf klassering in de foilende multihull klasse, en zijn daarmee derde land in de ranglijst. Windsurfer Lilian de Geus staat 27ste in de IQFoil klasse bij de vrouwen. Laserzeiler Duko Bos bezet de negende plaats van het ILCA7 klassement en dat is ook de positie van Annelous Lammerts bij de Kitefoil vrouwen.
 
Bart Lambriex en Floris van de Werken zakken in het klassement naar een 14de plaats. De mannen windfoilers Luuc van Opzeeland (5), Huig-Jan Tak (6) en Kiran Badloe (27) zakken ook een paar plekken in het klassement van de IQFoil klasse.
 
Programma
Op vrijdag 7 april staan er nog meerder goldfleet races op het programma en dan volgt zaterdag 8 april een dag met de allesbeslissende medalraces of medalrace series in alle tien olympische disciplines.
Van Aanholt en Duetz houden vast aan koppositie
Odiel van Aanholt legt uit dat het een moeilijke dag was voor ze. "We worden hard geconfronteerd met wat we deze winter hebben gemist en wat altijd al ons zwakke punt is geweest; het starten. Zeker in een vloot van zulk hoog niveau, wordt slecht starten hard afgestraft. We hebben dit goed nabesproken en nieuwe doelen voor morgen gesteld, dus dan gaan we het gewoon weer proberen. Maar we zijn ook zeker trots op wat we goed gedaan hebben en waar we staan."  
Van Aanholt en Duetz
Van Aanholt en Duetz
Bouwmeester en Jonker 1 en 2
Marit Bouwmeester klimt naar de eerste plaats, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De zeilster van KW Frisia begint heel sterk met een 1 en een 2 in race zeven en acht maar in race negen scoort ze uiteindelijk een 16de plaats.  Bouwmeester legt uit. “Ik had de prefecte start in de laatste race van de dag. Ik lag naast de pin, helemaal links op de lijn. Perfect. Vlak voor de stad laat ik de schoot los. Het was zo dom, ik weet niet waarom ik hem losliet, het gebeurde in een keer…….”,   zucht Bouwmeester glimlachend en hoofdschuddend.  
 
“Af en toe gebeurt me dit in trainingen en dan lachen we erom. Maar we moeten daar toch eens naar kijken. Ik raakte vervolgens de pin, moest rondje draaien en opnieuw starten, als laatste zo een beetje. Ik greep gewoon mis, denk ik. Jaap zegt: ‘Je houdt het gewoon altijd spannend’. Maar er komt een tijd, dan maak ik het niet meer spannend,” besluit Bouwmeester lachend.
 
Maxime Jonker komt met een slecht gevoel het strand van Palma op lopen met in haar haar hoofd de laatste race van de dag die ze als 41ste eindigt. Maar met een serie van 7-3 en 41 als schrapresultaat, staat de zeilster van KWV Loosdrecht tweede in het klassement. Jonker legt uit:
 
“Eerste twee races van de dag waren echt prima met een 7 en een 3, die kan je meetellen! De laatste was gewoon heel slecht. Op de start van race 3 dacht ik ineens oh shit, ik ben te scherp. Ik hield me in. Dat zorgt voor een hele slechte start. Ik had er liever vol voor gegaan. Ik denk nu achteraf, dat ze me niet gezien hadden in die positie.”
 
“Maar als je nooit te vroeg bent, ben je altijd te laat zeggen we wel eens. Ik moet gewoon elke dag blijven knokken dan kom je wel weer boven aandrijven. Ik word ook ouder en wijzer. Ik zet gewoon wel een stabiele serie neer hier. Ik baal wel dat ik wat heb laten liggen. Het zeilen ging goed maar de resultaten niet genoeg. Maar zoals gezegd, stug door blijven gaan dan kom je op een dag goed terecht.”
Maxime Jonker
Maxime Jonker

Website event met alle uitslagen: https://www.trofeoprincesasofia.org/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49erFX ILCA6

De partners van TeamAllianz