Voorbeschouwing EK RS:X windsurfen Villamoura, Portugal 24-28 november

"Hoe komen we de winter door"

19 november 2020

Voor zover dat mogelijk is komen de beste windsurfers van Europa van 24 tot en met 28 november 2020 naar Vilamoura, Portugal voor het EK in de olympische RS:X klasse. De TeamNL windsurfers Kiran Badloe en zijn trainingspartner Sil Hoekstra worden voor deze gelegenheid begeleid door coach Casper Bouman. Bouman vervangt Aaron McIntosh die thuis in Nieuw Zeeland is. Lilian de Geus wordt begeleid door haar vaste coach Jacco Koops. Belangrijkste doelstelling is; kijken waar de Nederlandse surfers staan en op basis daarvan een plan maken voor de winter op weg naar Tokyo 2020ne

RS:X versus iQFOil 
De olympische windsurfers gaan bij de Olympische Spelen van 2024, varen op nieuw materiaal. De traditionele surfplank; type RS:X wordt na Tokyo 2020ne vervangen door de vliegende iQFOiL klasse. Dit heeft tot gevolg dat Lilian de Geus en Kiran Badloe, die beide al geplaatst zijn voor Tokyo 2020ne op de RS:X, uitkomen in twee verschillende disciplines op weg naar respectievelijk Tokyo 2020ne en Parijs 2024. Voor dit EK in Vilamoura stappen de TeamNL-windsurfers, na een zomer windfoilen, weer op het vertrouwde RS:X board.  

Lilian de Geus, fotograaf Sander van der Borch
Lilian de Geus, fotograaf Sander van der Borch

Lilian de Geus: “Weer vol op de RS:X”
Het EK is voor ons geen piekevenement. We hebben best veel gewindfoild de afgelopen tijd. Ik heb natuurlijk wel wedstrijdritme opgedaan, maar weinig op het RS:X board gestaan. De afgelopen tijd heb ik met Casper Bouman en Jacco gewerkt. Met Casper meer focus techniek en Jacco is er bij tijdens het evenement als coach. Ik ben op 3 november naar Vilamoura gevlogen en we hebben toen aan een onderlinge  coachregatta meegedaan. We merkten dat we meer uren moeten maken op het oude board. Ik zou eigenlijk naar huis vliegen, maar ben uiteindelijk hier gebleven om extra uren te maken. We hebben een top 5 plaats als doelstelling bepaald. Daarnaast willen we kijken hoe we ervoor staan. Hierna gaan we de komende tijd weer vol RS:X varen in voorbereiding voor Tokio. Dat is het belangrijkste.”

Kiran Badloe, fotograaf Sander van der Borch
Kiran Badloe, fotograaf Sander van der Borch

Kiran Badloe: "Hoe staan we in het veld weg naar Tokio?"
“Ik heb er super veel zin in. We hebben deze zomer niet heel veel getraind op de RS:X omdat we meer focus hadden op het windfoilen. Met andere woorden, het resultaat laten we voor wat het is. We willen vooral kijken waar we nu staan. Veel jongens hebben wel getraind op de RS:X en sommige jongens wat. Dus we willen vooral kijken hoe we nu in het veld staan. Met die informatie kunnen we, op weg naar de Spelen in Tokio, beter onze plannen voor de komende winterperiode maken. 
 
“Casper (Bouman red.) is erbij in plaats van Aaron (McIntosh vaste coach red.) Ik heb wel vaker met Casper  gewerkt en dat ging supergoed, dus op dat gebied maak ik me geen zorgen. Casper zijn stijl lijkt heel veel op die van Aaron.” sluit Badloe af.  
 
Casper Bouman voegt daaraan toe: “De voorbereiding voor dit evenement is anders dan gebruikelijk zoals Kiran al heeft aangegeven. We willen natuurlijk een goed resultaat neerzetten, maar belangrijkste is informatie vergaren over het niveau van de concurrenten en onze positie. Ik vind het een grote eer dat ik Aaron mag vervangen. Maar het is ook erg fijn om met Kiran samen te werken. We gaan er een goede week van maken.” 

Website evenement: https://www.rsxclass.org/events/europeans/

Uitgelichte artikelen

RS:X

De partners van TeamAllianz