Voorbeschouwing EK Windfoilen op olympisch IQ Foil board 9-14 mei

7 mei 2023

Tijdens het Europees Kampioenschap op het olympische IQFoil board in Patras Griekenland is Team Allianz, de Nationale selectie van het Watersportverbond, vertegenwoordigd door zeven topsporters. De bekendste zijn Kiran Badloe, Luuc van Opzeeland en Huig-Jan Tak, bij de mannen en Lilian de Geus bij de vrouwen. Dit EK telt voor de Nederlanders mee als kwalificatie voor het olympische testevent in Marseille, in juli van dit jaar, en het WK in Den Haag van 10-20 augustus.

Luuc van Opzeeland (fotogaaf Sailing Energy)
Luuc van Opzeeland (fotogaaf Sailing Energy)

Luuc van Opzeeland stond vorig jaar op elk groot evenement op het podium, maar stond nog niet op de hoogste trede. Een maand geleden plaatste Van Opzeeland zich wel voor de kwartfinales tijdens de Troféo Sofia in Palma, maar daarin werd de windsurfer uit Hoofddorp uitgeschakeld en moest hij tevreden zijn met een negende plaats in de einduitslag. Huig-Jan Tak miste in Palma, voor het eerst sinds lange tijd, de medalrace series, net als Kiran Badloe. De huidige olympisch kampioen windsurfen vond in sommige races wel de juiste snelheid en vorm, maar gaf in Palma aan dat er nog wat werk aan de winkel was.

 

Coach Aaron McIntosh legt uit waar dit drietal nu staat en wat ze verwachten van dit EK.

 

“We hebben nog een paar dagen te gaan tot het EK. We zijn eerder naar Patras gekomen naar aanleiding van het gebrek aan racescherpte, zoals we dat in Palma zagen. We hebben afgelopen winter veel uren gemaakt, maar de coachregatta's (onderlinge races opgezet door de coaches red.) gemist. Op dit niveau zien we dat scherpte in competitie en de aandacht voor detail rond de racebaan echt bepalend zijn in deze nieuwe klasse. Dit komt doordat iedereen even snel is en de verschillen dus heel klein.”

Kiran Badloe (fotograaf Sailing Energy)
Kiran Badloe (fotograaf Sailing Energy)

“Al onze drie jongens hadden hele goede momenten op Palma, zoals altijd. We waren niet persé teleurgesteld, maar het was wel een kwestie van inchecken en kijken waar we staan na een winter onderling trainen. Luuc had kansen, Huig-Jan miste de medalseries net en Kiran had te veel letters (diskwalificaties red.) op zijn scorekaart. Er is niet veel voor nodig om dat te veranderen.”

 

“We concentreren ons nu meer op de details om tot een goed resultaat te komen. De laatste paar dagen hebben we onze uitrusting afgesteld en uitgebreid getest om ons aan de lokale omstandigheden aan te passen. Deze locatie is prachtig en heeft veel invloed op de wind, met zeer hoge bergen en zeer diep water. Daardoor krijg je verschillende condities met een aantal geweldige surfomstandigheden. We zijn aangenaam verrast. Prachtig detail is de sneeuw op de bergen op de achtergrond, die je niet zou verwachten in Griekenland.”

Huig-Jan Tak (fotograaf Sailing Energy)
Huig-Jan Tak (fotograaf Sailing Energy)

Lilian de Geus legt puzzel met interim-coach Koops

Lilian de Geus werkt sinds de Troféo Sofia van dit jaar weer met haar oude coach Jacco Koops. Naar aanleiding van het resultaat in Palma is er ook voor De Geus en Koops genoeg werk te verrichten in dit belangrijke pre-olympische jaar. Jacco Koops legt uit:

 

“We zijn de puzzel aan het leggen. We nemen de tijd om goed te analyseren. Na het EK maken we een definitief plan voor de rest van het jaar. Maar hoofdlijn is; de sport, het windsurfen is echt veranderd. De races zijn korter, de onderlinge verschillen veel kleiner. Er is geen ruimte meer om op basis van betere snelheid en of tactische keuzes het verschil te maken. Alles moet perfect zijn vooral in de uitvoering in de vaak korte races. Dus de basis moet echt goed zijn. Perfecte start, perfecte layline, perfecte ronding, perfecte uitvoering. Afgelopen week hebben we een hele goede week gehad en scherp getraind, samen met een toptalent bij de jongens. Die twee hebben elkaar hard gepushed. Die intensiteit en scherpte willen we terugzien op dit EK.”

Lilian de Geus (fotograaf Sailing Energy)
Lilian de Geus (fotograaf Sailing Energy)

Team Allianz en overige Nederlanders

Joost Vink, Max Castelein en Hidde van der Meer nemen ook deel namens Team Allianz bij de mannen. Deze groep wordt begeleid door coach Matthieu Koops. Vervolgens doet ook Amado Vrieswijk mee bij de mannen. Hij organiseert zijn eigen campagne en dat geldt ook voor Sara Wennekes bij de vrouwen.

 

Format

Het evenement bestaat uit een openingsserie, die weer bestaat uit een of meer van de volgende soorten races: Course Racing, Sprint Slalom en Marathon. Gezien het grote aantal deelnemers, wordt de openingsserie gevaren in verschillende groepen, tijdens de ‘Qualifying Series’.  Halverwege het evenement wordt de vloot op basis van resultaten ingedeeld in een ‘gold’, ‘silver’ en soms ook ‘brons fleet’. Het evenement eindigt met een Medalrace series op zondag 14 mei.

 

Sil Hoekstra beëindigt topsportcarrière

Sil Hoekstra, die ruim tien jaar bij de nationale selectie zat, (eerst op het RS:X board en later in de IQFoil klasse) is er in Patras niet bij. Hoekstra heeft besloten om zijn topsportcarrière bij Team Allianz te beëindigen. Als jong talent werd Hoekstra al meegenomen onder de vleugels van olympisch kampioenen Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe. In aanloop naar de Olymische Spelen van Tokio heeft Hoekstra zich volledig toegewijd als trainingspartner van Badloe om de ‘mighty airbender’ aan de gouden olympische medaille te helpen. Het Watersportverbond is Sil Hoekstra enorm dankbaar voor zijn inzet en positieve energie tijdens al deze avonturen en wenst hem heel veel succes met zijn volgende uitdagingen.

Sil Hoekstra (fotograaf Sailing Energy)
Sil Hoekstra (fotograaf Sailing Energy)

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil

De partners van TeamAllianz