Voorbeschouwing Europees kampioenschap 49er, 49erFX en Nacra17

Vilamoura, 8-13 november 2023

5 november 2023

Aan het einde van een lang watersportseizoen staat er voor sommige sporters van Team Allianz nog een Europees titel op het spel in Vilamoura, Portugal. Van 8 tot en met 13 november komen meerdere Nederlandse sporters in actie in de 49er, 49erFX (skiff) en de Nacra17 (multihull) die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Daarnaast komt ook een aantal talenten in actie die binnenkort instromen in de Nationale Selectie.

Odile van Aanholt en Annette Deutz (foto archief - test Event Marseille / foto credits World Sailing)
Odile van Aanholt en Annette Deutz (foto archief - test Event Marseille / foto credits World Sailing)
Van Aanholt en Duetz weer focus op olympisch traject
In de 49erFX zijn Odile van Aanholt en Annette Duetz al sinds het Allianz WK 2023 in Den Haag zeker van olympische kwalificatie in de olympische skiff-klasse voor vrouwen. 
Odile van Aanholt en Annette Duetz eindigden op het WK afgelopen zomer een knappe tweede plaats ondanks de knieblessure van Duetz. Na het WK heeft dit team wat afstand genomen. Dit onder andere door rust te nemen maar ook te focussen op deelname aan de vrouwen America’s Cup in oktober 2024 na de Olympische Spelen.
Odile van Aanholt legt uit; “We vinden het belangrijk om mentaal ook fit te blijven en nemen daarom elk jaar wel een periode de tijd om echt wat anders te doen. Dit keer hebben we ook tijd besteed aan het zeilen in de AC40 simulator (klik voor item op NOS Sport). 
Annette Duetz vond de AC40 simulator best wel echt. “Je vergeet helemaal de tijd en bent echt aan het racen, maar als het misgaat is het gelukkig niet zo echt, want dan vaar je zo weer door,” legt Duetz lachend uit. 
Odile van Aanholt geeft aan dat er vanaf nu minder tijd is voor het AC40 project van Dutch Sail. “Dit evenement vindt pas plaats na de Spelen van 2024. Het is wel echt een hele grote en belangrijke stap voor vrouwen in de sport en het is supergaaf dat we daar onderdeel van zijn.” 
Het duo is voorafgaand aan het EK even in Nederland. In Portugal deden ze mee aan een oefenwedstrijd in de 49erFX in aanloop naar het EK met een groot aantal buitenlandse teams. Het was de eerste keer na het WK dat ze weer samen in de boot zaten. “Dit EK lijkt in eerste instantie niet zo logisch in de planning, maar we wilden graag onze starts meer oefenen en waar kan dat beter dan op een sterk bezet evenement,” zegt Van Aanholt.  
Annette Duetz voegt daar aan toe; “We vinden het tegelijkertijd ook wel weer heel leuk om te racen, dus we gaan er echt vol voor. En met mijn knie gaat het goed. Het heeft even geduurd, maar daarom was het goed om voldoende rust te nemen.” 
Odile van Aanholt sluit af: “We hebben hard gewerkt en zijn fris. En na zo een periode van plannen maken met onze campagne en de AC40, overleggen en fysieke training heb je extra waardering voor het feit dat je weer samen in de boot zit om te doen waar we echt goed in zijn.”
Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto archief WK 2023 Den Haag - fotocredits World Sailing)
Bart Lambriex en Floris van de Werken (foto archief WK 2023 Den Haag - fotocredits World Sailing)
Drievoudig wereldkampioenen met frisse blik
In de 49er kunnen skiffzeilers Bart Lambriex en Floris van de Werken op dit EK ook officieel de nationale selectie winnend afsluiten. Het team is drievoudige wereldkampioen en recent genomineerd voor de prestigieuze ‘World Sailor of the Year Award’. Dit team heeft in deze nationale selectie geen concurrenten uit eigen land die in de selectiestrijd meedingen om dit exclusieve olympische ticket. 
Floris van de Werken praat ons bij: “We hebben een tijd niet met elkaar in de boot gezeten en beide op andere boten gezeild. We hebben het idee dat we alle twee daar individueel betere zeilers van zijn geworden. Nu weer samen met een frisse blik op weg naar de Spelen. Dit EK is eigenlijk de start van onze campagne richting Marseille en we hebben een aantal snelheidsdoelen en een aantal racedoelen die we daar goed kunnen oefenen. Je hebt niet zo vaak een kans om met 85 boten bij elkaar, zonder dat het een piekevenement voor ons is.” 
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto archief, fotograaf World Sailing)
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer (foto archief, fotograaf World Sailing)
Beslissende serie van de nationale selectie in multihull discipline
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer hebben met hun vierde plaats op het WK van dit jaar een ruime voorsprong in de nationale selectie in de Nacra17 klasse. Willemijn Offerman en Scipio Houtman zijn dit jaar in de Nacra17 gestapt en maken theoretisch nog een kans in de strijd om de nationale selectie in deze klasse. Na dit EK draagt het Watersportverbond het winnende team voor aan NOC*NSF voor olympische deelname in de multihull discipline.  
Bjarne Bouwer geeft een update vlak voor het EK: “We hebben ervoor gekozen om langer rust na te nemen na het WK om fysiek en mentaal goed op te laden. Dit was eigenlijk de laatste kans voor de Olympische Spelen om dat te doen. Vervolgens hebben we ervoor gekozen om in Marseille te trainen. Dus onze voorbereiding op dit EK is niet optimaal. Maar toch willen we het wel goed doen en zo lang mogelijk meedoen voor het podium. We hebben wel een aantal focuspunten. Het is ook het einde van de Nationale selectie dus een belangrijke stap in onze campagne. We moeten goed presteren. We hebben er zin in.”  

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49erFX 49er Nacra17

De partners van TeamAllianz