Wereld- en Europees kampioen Elise de Ruyter stopt met topsport en start als talentcoach

2 juli 2024

In 2021 won Elise de Ruyter het Europees kampioenschap en het wereldkampioenschap in de olympische 49erFX-klasse met stuurvrouw Odile van Aanholt. Direct na de Olympische Spelen van Tokio gaf dit team, met deze twee hoofdprijzen, een visitekaartje af op weg naar Parijs 2024. Een blessure, als gevolg van een val tijdens het wing foilen later dat jaar, maakte abrupt een einde aan de topsportcarrière van de Ruyter. Nu is de Ruyter (25) dankbaar dat ze in haar geliefde zeilsport verder gaat als talentcoach.

Elise de Ruyter (links) en Odile van Aanholt, wereldkampioen 2021 in Oman
Elise de Ruyter (links) en Odile van Aanholt, wereldkampioen 2021 in Oman
Zoals de meeste kinderen die wedstrijdzeilen, begon ook Elise de Ruyter uit Leidschendam met zeilen in de Optimist. In Elise haar geval was ze acht jaar. Op haar 15e kwam de jeugdzeilster in de 29er terecht, de voorloper van de olympische 49erFX-klasse. In die boot ging ze ook naar het jeugdwereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland. De Ruyter eindigde als zesde.
 
Vervolgens kwam De Ruyter in het High Performance programma van het Watersportverbond terecht. Meerdere talenten, in wisselende samenstellingen, kwamen in de 49erFX uit. Op dat moment waren Annemieke Bekkering en Annette Duetz de Nederlandse vertegenwoordigers op het hoogste Olympische niveau in Rio 2016 en Tokio 2021.
 
Met het winnen van het EK en WK, in het najaar van 2021 na de Olympische Spelen van Tokio, was de Ruyter een van de eersten die samen met Odile van Aanholt liet zien het stokje over te kunnen en willen nemen van het succesvolle duo Bekkering en Duetz.
 
“Het klikte heel goed met Odile en het was superleuk. We waren succesvol. Het was natuurlijk geen garantie dat we op weg naar Parijs in die samenstelling zouden blijven, zeker gezien het feit dat Annette (Duetz, red.) nog door wilde. Maar het was een goede stap voor mij richting de Spelen 2024 maar ook die van 2028.”
De Ruyter en Van Aanholt, wereldkampioen 2021 in Oman
De Ruyter en Van Aanholt, wereldkampioen 2021 in Oman
Noodlottige val
In het najaar van 2021 probeerde de Ruyter als ontspanning het snelgroeiende wingfoilen uit. “Ik was het aan het leren, ik viel ongelukkig. Die nacht dacht ik, dit is foute boel.”
 
De talentvolle zeiler had een hersenschudding en een whiplash. Een onzichtbare maar vervelende blessure. Er volgde een lang traject van revalidatie met als doel volledig te herstellen. “Het was superzwaar, voornamelijk omdat langzamerhand de hoop verdween dat ik 100% zou herstellen." Nu ben ik twee jaar verder. Zolang ik normaal doe en leef, gaat het goed. "Maar als ik veel inspanning lever, dan gaat het fout.”
 
Er is een kans dat de klachten minder worden of verdwijnen. Of dat nog meespeelt in het achterhoofd van de Ruyter zegt ze: “Wie weet krijg ik nog een kans over vijf jaar, maar ik moet eerlijk naar mezelf zijn. Ik heb die hoop wel, maar op dit moment is dat niet realistisch om te denken dat topsport nog haalbaar is.”
 
Ondertussen is de Ruyter superblij dat ze de kans heeft gekregen om haar kennis en passie in de door haar zo geliefde zeilsport te steken. Maar het was natuurlijk niet haar ultieme doel. “Ik wilde niet stoppen, ik had nog naar de Spelen gewild. Dit was niet mijn droom.”
 
Dankbaar
Van topsporter naar talentcoach is ook een grote stap. De Ruyter begeleidt een groep talenten die maar iets jonger zijn dan zijzelf. De Ruyter ervaart dat ook als heel waardevol.
 
“Het is heel vet om mijn steentje te kunnen bijdragen aan een groep die qua leeftijd nog heel dicht bij me staat. Het is echt een uitdaging om zo’n grote groep jonge talenten op het water te begeleiden en super leuk om te zien dat ze beter worden en dat mijn surplus aan ervaring, in tegenstelling tot leeftijd, het verschil kan maken. Maar het leukste is dat ze heel dankbaar zijn.”
Op kop...
Op kop...
Biografie
Elise de Ruyter (29 juni 1999) begon op haar achtste met zeilen in de Optimist en belandde op 15-jarige leeftijd in de 29er. In 2016 deed ze mee aan het jeugd WK in Nieuw-Zeeland. In 2018 zeilde De Ruyter met Dewi Couvert, later met Willemijn Offerman en op een gegeven moment met Odile van Aanholt.
 
Belangrijkste prestaties:
Jeugd EK 49erFX 2019 – 1e plaats
Jeugd WK 49erFX 2019 – 3e plaats
Jeugd WK 49erFX 2021 – 2e plaats
Kielerwoche 2019 – 2e plaats 
WK 49erFX 2021 – 1e plaats
EK 49erFX 2021 – 1e plaats

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49erFX

De partners van TeamAllianz