Wereldkampioenschappen 49er en 49erFX 5 -10 maart 2024

1 maart 2024

De beste skiffzeilers van de wereld bereiden zich op Lanzarote voor op het Wereldkampioenschap in de 49er bij de mannen en de 49erFX bij de vrouwen. Op het toernooi, van 5 tot en met 10 maart 2024, is Team Allianz vertegenwoordigd met twee teams. Bart Lambriex en Floris van de Werken bij de mannen en Odile van Aanholt en Annette Duetz bij de vrouwen. In het totaal zijn er 75 mannenteams ingeschreven en 52 bij de vrouwen.

Mannen links, vrouwen rechts
Mannen links, vrouwen rechts
WK in een olympisch jaar
In de olympische zeil, windsurf en kitesurfsport wordt één keer in de vier jaar een gemeenschappelijk WK georganiseerd door World Sailing voor alle tien olympische disciplines. In de overige jaren organiseert elke discipline zijn eigen kampioenschap. Dit is zo een WK in een olympisch jaar van de 49er en 49er FX-klasse op het Canarische eiland van Lanzarote.
 
Sterke vertegenwoordiging
De twee Nederlandse teams worden als een van de favorieten gezien voor de eindoverwinning op basis van de resultaten van de afgelopen WK’s. Op het gemeenschappelijke, grote WK in Den Haag 2023 wonnen Lambriex en Van de Werken hun derde wereldtitel op rij en Van Aanholt en Duetz pakten, ondanks tegenslag in de voorbereiding met een zware blessure, een knappe zilveren medaille. Dit na twee eerdere wereldtitels van Odile van Aanholt. In 2021 nog samen met Elise de Ruijter en in 2022 met Annette Duetz.
Lambriex (l) en Van de Werken
Lambriex (l) en Van de Werken
"Zin om te racen"
Floris van de Werken heeft vooral zin om weer te racen na een winter vol met trainingen. “Bart en ik kijken vooral ernaar uit om weer te racen. De laatste serie was het EK in Vilamoura in 2023 en daarvoor natuurlijk het WK in Den Haag. We hebben hard getraind deze winter en veel uren gemaakt. Fysiek gaat allemaal weer de goede kant op, dus dat is fijn. Dit is geen echt piek evenement voor ons omdat we natuurlijk de Olympische Spelen dit jaar hebben. Maar dat neemt niet weg dat het wel een wereldkampioenschap is en dat het altijd veel waard is om de titel te pakken.”
“Vier keer wereldkampioen worden op rij is natuurlijk een droom en een hele unieke gebeurtenis in de sport. Maar we focussen op onze race routines die we er weer in willen krijgen. We hebben nog twee wedstrijden dit jaar waar we dat nog verder kunnen aanscherpen, en dit WK is er een van,” besluit Van de Werken. 
Duetz (l) en Van Aanholt
Duetz (l) en Van Aanholt
"Klaar voor dit WK"
Annette Duetz en Odile van Aanholt hebben er heel veel zin in. “We zijn heel erg klaar voor dit WK", legt Annette Duetz uit. “We hebben afgelopen maanden veel getraind op onze bootsnelheid en het starten. Daar hebben we grote stappen in gemaakt. Dus we zijn goed voorbereid, dat willen we graag laten zien en het liefst dit WK winnen. Het is niet zo belangrijk als de Olympische Spelen, maar gewoon echt goed varen is ook een hele goede voorbereiding op de Olympische Spelen.”
 
Odile van Aanholt memoreert de lastige voorbereiding op het afgelopen WK in 2023. “Het is leuk om een wedstrijd te varen waar je helemaal goed op voorbereid bent. Dat maakt ook dat je nog meer zin hebt om te racen. Het is een hele mooie plek om te racen met grote golven, veel wind en heel veel zon. Iedereen is supergoed, want al onze tegenstanders zitten in het laatste jaar voor de Spelen. Dat is heel bijzonder. Dus dit WK willen we heel graag winnen, daar gaan we alles voor geven. Als het toch nog niet goed gaat, dan is het een goede les voor het komende half jaar.”

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er 49erFX

De partners van TeamAllianz