Wereldkampioenschappen kitesurfen in olympische klasse 13-19 mei

13 mei 2024

In het Zuid-Franse Hyerès start op 13 mei het wereldkampioenschap in de olympische kitesurf discipline. Namens Nederland doen vier kitesufers mee. Sam Aben, Duuk van Hees en Sven van de Kamp bij de mannen en Annelous Lammerts bij de vrouwen. Lammerts is gekwalificeerd voor de Olympische Spelen en komt terug van een blessure. Voor de mannen van Team Allianz is dit WK een goede kans om hun ambities richting Los Angeles 2028 duidelijk te maken.

Annelous Lammerts
Annelous Lammerts
Laatste toernooi voor de Spelen
Annelous Lammerts heeft een poosje rust genomen dit voorjaar en komt op dit WK voor de tweede keer weer in actie in een internationale wedstrijd. Met coach Casper Bouman bereidt ze zich voor op de Olympische Spelen, die over iets meer dan 70 dagen van start gaan. 
 
Voor Lammerts is dit WK een kans om een aantal specifieke facetten te trainen en om te zien waar haar olympische concurrenten precies staan. Natuurlijk, uiteindelijk wil iedereen een WK winnen, maar de focus ligt bij de olympiërs onder de deelnemers vanzelfsprekend op de Spelen. In totaal zijn er 46 deelnemers ingeschreven.
 
Voor Lammerts komt dit WK precies op de juiste tijd in haar opbouw. “Mijn doelstelling is om lekker te racen op dit WK, de finale te halen en verschillende aspecten te trainen. Zoals het starten en de tactische beslissingen. Ik voel me nog fitter dan op de vorige wereldbekerwedstrijd in Hyerès. Ook de snelheid voelt goed. Het racen en de intensiteit ervan, daar wil ik weer meer routine in krijgen. Als we dan de juiste dingen doen, zijn we top drie.”  

Sam Aben (r)
Sam Aben (r)
Mannen op weg naar LA 2028
De Team Allianz mannen kitesurfers hebben zich niet geplaatst voor de Olympische Spelen van dit jaar. Hoewel Sam Aben tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Palma de Mallorca nog een kleine kans maakte. Maar zover kwam het niet. De mannelijke kitesurfers worden sinds dit jaar begeleid door coach Jonnie Hutchcroft. De ervaren Engelsman wil samen met zijn atleten de aansluiting met de wereldtop realiseren, op dit WK kan weer een stap gezet worden. In totaal doen er een kleine 90 atleten mee.
 
WK is einde van een periode, begin van een nieuwe campagne
Sam Aben kijkt uit naar dit WK en naar het begin van de nieuwe campagne voor 2028. 
 
“Het is een beetje een speciaal toernooi. De laatste van onze 2024 campagne. We zijn hier drie en een half jaar geleden mee begonnen toen Casper (Bouman, de coach red.) het allemaal heeft opgezet. Als je kijkt waar we van waar we vandaan komen, ben ik heel trots op de manier hoe ik nu op het water sta,” zegt Aben over dit WK.
 
Over zijn doelstelling zegt Aben: “Eigenlijk wil ik gewoon zo goed mogelijk mijn best doen. Ik heb helemaal geen druk. Dat vind ik ook heel interessant, om te zien hoe ik dan kan varen. Met de stijgende lijn die we dit seizoen gezien hebben en de goede snelheid die we hebben, hoop ik die top tien in te kunnen. Dat is mijn grootste doelstelling.”
 
Maar het meest kijkt Aben uit naar de weg naar Los Angeles. “De voorbereidingen voor de 2028 campagne zijn ook in volle gang. De dag nadat dit WK is afgelopen, beginnen we met de campagne naar 2028, Dat is misschien waar ik nog wel meer naar uitkijk,” besluit Aben.  
Format
Op de eerste dag van het WK Kitesurfen worden de deelnemers door het race comité ingedeeld in twee startgroepen bij de vrouwen en drie groepen bij de mannen. Op dag twee en drie op basis van hun ranglijst op dit WK. Vanaf dag vier wordt het veld ingedeeld in gold-, silver- en bronsfleet. De goldfleet bestaat uit maximaal 25 deelnemers en racet ook op dag vijf samen. Op de laatste dag gaat de top tien van de goldfleet door voor de medalseries. Die bestaat uit halve finales en finales.
 
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

KiteFoil

De partners van TeamAllianz