Windsurfers houden Nederlandse eer hoog op Troféo Sofia 2024

3 april 2024

Met Sara Wennekes op een negende plaats en Max Castelein op een tiende, houden de Windsurfers de eer van Team Allianz hoog tijdens deze wereldbekerwedstrijd in Palma de Mallorca. Goed om te weten dat alle sporters die zich voorbereiden op Olympische Spelen later dit jaar niet naar Mallorca gekomen zijn met resultaatdoelstellingen maar allemaal zo hun eigen procesdoelen hebben. Met nog twee dagen te gaan voor de medalraces op zaterdag 6 april, is er nog ruimte om te verbeteren.

Max Castelein
Max Castelein
Een opsomming
  • Marit Bouwmeester is er even uit geweest naar het WK in januari en probeert weer wedstrijdritme op te doen en staat 15de in de goldfleet bij de ILCA6. Roos Wind 54ste in de goldfleet in de ILCA6
  • Windsurfer Max Castelein is beste Nederlander in de IQ Foilklasse met een tiende plaats na acht races. Luuc van Opzeeland staat 18de. Alle Nederlanders plaatsen zich voor de goldfleet, vanaf 4 april.
  • Windsurfer Sara Wennekes staat negende in de IQFoil klasse bij de vrouwen.
  • Mixed multihull zeilers Willemijn Offerman en Scipio Houtman staan 11de en Laila van der Meer en Bjarne Bouwer bezetten de 22ste plaats in de Nacra17.
  • Duko Bos is na het WK in februari vooral bezig geweest met een blok snelheid aan de wind en niet met racen. De combinatie om beide, snelheid en positionering in de race, optimaal uit te voeren, wordt aan gewerkt. Willem Wiersema staat 27ste en Duko Bos 39ste in de goldfleet in ILCA7.
  • Kitefoiler Sam Aben staat 11de in het klassement van de Formula kite, Sven van de Kamp 22ste en Roderick Pijls 35ste en plaatsen zich allemaal voor de goldfleet vanaf 4 april.  
 
Procesdoelen in plaats van resultaatdoelen?
Zoals eerder omschreven, de olympiërs hebben geen resultaatdoelen maar procesdoelen. Bijvoorbeeld wereldkampioen windsurfen Luuc van Opzeeland die nu op een 18de plaats staat na acht races. Dat klinkt niet goed, maar Van Opzeeland is juist heel tevreden. Hoe zit dat?
 
“Lastige week hier voor de wedstrijdleiding,” zegt Van Opzeeland na een lange dag op het water met relatief weinig wind. “Ik had wat opstartproblemen gisteren. Wat suffe fouten. Een beetje achter de feiten aangelopen. Iedereen heeft hier zo zijn eigen focuspunten.”
 
Het wedstrijd comité kan kiezen uit course racing, normaal gesproken met meer wind, en slalomraces met minder wind. Maar op Mallorca zijn het vooral courseraces in licht weer. Verrassend, maar precies wat Van Opzeeland wil.
 
“Op zich is dat heel goed. Als je verkeerd zit in een courserace in deze condities, dan is het klaar. Geen ruimte om fouten te maken. Op zich, voor ons is dit top. We willen hier extra stappen in maken en kijken wie er goed gaat en wie niet. Een ideale week voor ons.”
Sam Aben
Sam Aben
Kitefoiler Sam Aben maakt grote stappen
Kitefoiler Sam Aben staat na 12 races op een 11de plaats in het klassement en plaatst zich met dat resultaat makkelijk voor de goldfleet met de beste 25 deelnemers. Op zaterdag gaan de beste tien van deze goldfleet verder in de medalseries. En daarin kan iedereen nog op het podium eindigen.
 
Aben en zijn Team Allianz-genoten Sven van de Kamp en Roderick Pijls hebben hun pijlen gericht op olympische deelname aan de Spelen van Los Angeles 2028. Maar Aben komt nu al in de buurt van een mogelijk kwalificatie voor dit jaar. Het team traint sinds deze winter onder de bezielende leiding van de Engelsman Jonny Hutchcroft.
 
Sam Aben maakt een goede indruk op Mallorca, net als op het EK dat recent gehouden werd en waar de kitesurfer als 11de eindigde. Saillant detail; Aben scoorde op 2 april zijn eerste race-overwinning op een groot internationaal toernooi.
 
“Het gaat de goede kant op, legt Aben uit. “Sinds we met Jonny samenwerken hebben we echt grote stappen gezet sinds deze winter. Alle losse puzzelstukjes komen rustig bij elkaar. Gisteren mijn eerste overwinning in een internationaal race. Dat was hel gaaf, best wel emotioneel bij Jonny op de boot, dat was echt cool om te zien. Dat belooft veel goeds, denk ik.”
 
Over een mogelijk olympische kwalificatie zei Aben: “Ik probeer zo min mogelijk ermee bezig te zijn. Ik weet dat de eisen best hoog zijn. Maar het komt wel dichtbij. We proberen er alles aan te doen om te laten zien dat we de Spelen waardig zijn. Wat het nu heel mooi maakt, is dat ik nu alle facetten heb om te winnen. Ik heb geen excuses meer. Ik ben snel genoeg, ik kan het goed genoeg. Kortom het zit erin. En je wilt elke race dat het eruit komt en je wilt elke race gewoon winnen.”
 
Om het olympische ticket nog binnen te halen voor NL moet een Nederlandse kitefoiler op deze wereldbeker een eindresultaat bij de top vijf landen realiseren. Daarvoor moet Aben zich in elk geval plaatsen voor de medalseries met de beste tien van het klassement en dan in de medalseries vechten voor een top vijf score. Vervolgens moet een Nederlander later deze maand, tijdens de last chance regatta in Hyerès, een top vijf resultaat van de, niet voor de Spelen geselecteerde landen, realiseren.
 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

iQFoil KiteFoil ILCA7 ILCA6 49er Nacra17

De partners van TeamAllianz