WK Kanoslalom Lee Valley London 19-24 september

19 september 2023

Deze week strijden in Londen, Verenigd Koninkrijk, driehonderd van ‘s werelds beste kanoslalom sporters uit meer dan vijftig  landen om de ICF Wereldtitels. Daarnaast wordt op dit WK een aantal ‘landentickets’ voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 vergeven. Voor Nederland komen drie atleten in aanmerking voor een mogelijke kwalificatie voor Parijs 2024. Dit zijn Martina Wegman, Lena Teunissen en Joris Otten. De wedstrijden worden gehouden van 19 tot 24 september in het Lee Valley Whitewater Centre. 

Martina Wegman (foto Orange Pictures)
Martina Wegman (foto Orange Pictures)
Wereldtitels en olympische tickets
Naast de wereldtitels wordt er ook gestreden om een Olympisch ticket. Per kanodiscipline moet zowel het land als de atleet zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Voor de landenkwalificatie moet een Nederlandse sporter dit WK het volgende resultaat behalen: 
K1 Men/Woman: Top 15
C1 Men/Woman: Top 12
Om je als atleet te kwalificeren voor de Spelen, moet je voldoen aan de prestatie-eis van NOC*NSF. Indien meerdere Nederlandse atleten aan de prestatie-eis voldoen, is er een nationale selectie nodig om te bepalen wie Nederland mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. 
Zowel Wegman als Teunissen hebben beiden al aan de nationale prestatie-eis van NOC*NSF voldaan. Joris Otten heeft deels voldaan aan deze eis. Een Top-12 landenplek op het WK is voor hem voldoende om zowel aan de internationale als de nationale eis te voldoen.
Welke disciplines
Nederland neemt dit WK deel aan de volgende disciplines:
K1  vrouwen - Martina Wegman, Lena Teunissen
C1 vrouwen - Lena Teunissen
C1 mannen - Joris Otten
CSLX vrouwen - Martina Wegman, Lena Teunissen
K1 staat voor een eenpersoons kayak welke wordt bevaren met een dubbelbladige peddel. C1 staat voor een eenpersoons kano die wordt bevaren met een enkelbladig peddel. De deelnemers uit de K1 mogen ook deelnemen aan de Cross-discipline (CSLX). Dit is een nieuwe Olympische discipline waarbij per heat vier kanovaarders tegelijk op de baan varen. Via knock-out gaan elke keer twee van de vier deelnemers door. De winnaar is de sporter die in de finale als eerste over de finish komt. 
Achtergrond Nederland en kanoslalom
Indien Otten zich plaatst voor Parijs 2024 is hij de eerste Nederlandse man ooit die in de C1 klasse op de Spelen zal varen. Martina Wegman is de enige van de drie sporters met olympische ervaring. Wegman kwalificeerde zich voor de Spelen van Tokio 202one. Zij plaatste zich in de K1 slalom discipline voor de finale en eindigde als zevende.
Martina Wegman kijkt uit naar het WK. “Het is fijn dat na een lange voorbereiding het WK eindelijk begint. Ik ben sinds februari weg van huis, dus het seizoen is vrij lang. 
 
Mijn doel is een goede wedstrijd te varen en me te plaatsen voor de finale. Natuurlijk is er hoop op een medaille, daarvoor moet ik het beste van mezelf laten zien in de boot en een persoonlijke topprestatie leveren.” 
De voorbereidingen voor de eerste helft van het seizoen waren niet optimaal. Tijdens een van de transporten is mijn kajak gebroken. Die heb ik net voor de European Games eind juni weten te vervangen. Inmiddels ben ik er aan gewend geraakt en voel ik me weer wat beter en zekerder op het water. Kortom, fysiek en mentaal voel ik me goed.” legt Wegman uit. 
Coach Jure Lenarcic begeleidt Wegman en Teunissen. De Sloveen kijkt met vertrouwen naar het WK. “Om ons voor te bereiden op dit WK hebben we twee trainingskampen gehad, plus tien dagen training voor de wedstrijd. Ik denk dat onze atleten het water en de stroming heel goed kennen en dat we goed voorbereid aan het toernooi beginnen. Ons doel is om ten minste één plek voor de Olympische Spelen te bemachtigen, maar ik denk dat we als land in staat zijn om in meer dan één discipline een olympisch startbewijs te veroveren.” 
Programma WK Lee Valley 2023
20-9 Woensdag heats Kanoslalom C1 heren en dames (Lena Teunissen en Joris Otten)
21-9 Donderdag heats K1 heren en dames (Lena Teunissen en Martina Wegman)
22-9 Vrijdag halve finales en finales C1 heren en dames 
23-9 Zaterdag halve finales en finales K1 heren en dames 
24-9 Zondag Kayakcross Quarter Finals, Semi-Finals en Finals, heren en dames (Lena en Martina)
Alle Nederlanders deelnemers op WK 2023
K1 Mannen:
Sam Oud
Dirk Hermans
K1 Vrouwen:
Martina Wegman
Lena Teunissen
C1 Mannen:
Joris Otten
Sören Loos
C1 Vrouwen:
Lena Teunissen
CSLX Mannen:
Sam Oud
CSLX Vrouwen:
Martina Wegman
Lena Teunissen
Klik deze link voor de Website WK

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van TeamAllianz