Zilver voor Skiffzeilers Van Aanholt en Duetz op Allianz WK Zeilen

18 augustus 2023

Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken de zilveren WK medaille in de 49erFX klasse zonder in actie te komen. De twee Skiffzeilers moesten lang wachten aan de wal totdat hun medalrace werd afgelast vanwege een gebrek aan wind. Het klassement wordt dan de einduitslag. Vanwege de grote voorsprong was het goud al voor de medalrace in handen van het Zweedse team van Bobeck en Netzler. Met dit zilveren resultaat verzekeren Van Aanholt en Duetz zich ook van het exclusieve ticket naar de Olympische Spelen in de 49erFX.

Lambriex en Van de Werken wereldkampioen
Scheveningen was op deze vrijdag weer een heuse badplaats met hoge temperaturen en volle stranden. Maar daarom liet de zwakke landwind het lang afweten. Pas aan het einde van de dag draaide die wind naar het noorden en nam iets toe. Genoeg voor een enkele medalrace met de beste tien 49er mannenteams. Die lagen vanaf 14.00 uur op zee te wachten op betere omstandigheden.
 
Bart Lambriex en Floris van de Werken waren al zeker van goud voor de medalrace. Het team beëindigt een zeer sterk toernooi met een negende plaats in de medalrace en zijn voor de derde keer op rij wereldkampioen.
Zilveren medaille met olympische kwalificatie
Odile van Aanholt moest wel een traantje wegpinken. Al van kinds af aan droomt ze van deelname aan de Olympische Spelen als jongste van een sportgekke familie. Annette Duetz plaats zich voor de derde keer voor de Spelen, maar is niet minder trots op het behaalde resultaat van het team. Vlak voor het WK liep Duetz een vervelende knieblessure op en het leek zelfs onzeker of ze wel mee konden doen. Met een brace begon ze aan het toernooi.
 
Annette Duetz legt uit: “Het was heel onzeker allemaal. Kon ik wel meedoen? Of ik goed genoeg was? En dan vooral als er andere boten om je heen komen. Je wilt dat het veilig is, niet alleen voor jezelf maar ook voor je tegenstanders. Dat brengt onzekerheid met zich mee. En die onzekerheid namen we mee in de wedstrijd, zoals in het starten en in het beslissen op de baan. Maar als team zijn we eruit gekomen en zijn we heel erg gegroeid deze week.”
Duetz bedankte haar teamgenoot voor het vertrouwen, acceptatie en het geduld gedurende de week en Van Aanholt roemde haar teamgenoot voor hoe stoer ze was en hoe goed het ging. Al met al een beladen week met een bijzonder goed resultaat en ook nog plaatsing voor de Olympische Spelen.
Van Aanholt: “Voor mij is het de eerste keer dat ik naar de Spelen ga, iets waar ik als klein meisje van droom. Heel blij dat het gaat gebeuren. Maar het is moeilijk, want we zijn atleten en we willen altijd meer, maar als mensen zijn we superblij dat we een zilveren medaille hebben gewonnen en ons geplaatst hebben voor de Spelen.”
Rest van het programma
Zaterdag 18 augustus worden de medailles verdeeld in vier disciplines te weten bij de Kite mannen en vrouwen en bij het Windfoilen bij de mannen en vrouwen.
Tevens staan er op deze zaterdag, de rustdag van de ILCA mannen en vrouwen, ook nog twee fleetraces gepland om in te halen. De Medalraces in de ILCA klassen zijn op zondag, de laatste dag van het toernooi. Met andere woorden voor Duko Bos en Marit Bouwmeester is het van belang nog een keer goed te scoren om zoveel mogelijk kans te hebben in die afsluitende medalrace met de beste tien van het klassement.
 
Medalrace series Kite- en Windfoil
Luuc van Opzeeland plaats zich met de derde plaats in de ranglijst direct voor de halve finale in de iQFoil klasse. Annelous Lammerts plaats zich als zesde bij de kitefoil vrouwen voor de halve finale bij de kiters.
 
Uitleg medal series windfoilen
In plaats van één medal race, hanteert de iQFOiL klasse een medal series. Daarin gaat de leider van het klassement direct door naar de finale van deze medal serie met uiteindelijk drie deelnemers.
 
De nummers twee en drie van het klassement op de voorlaatste dag plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale. Waaronder Luuc van Opzeeland.
 
De nummer vier tot en met tien varen in een kwartfinale. De top twee van de kwartfinale gaat door naar de halve finale. Zij strijden met de nummers twee en drie van het klassement om de twee laatste plaatsen voor de finale, waarin ze het opnemen tegen de rechtstreeks geplaatste nummer één van het klassement.
 
Hoe werkt de medalseries kitefoilen?
Het evenement wordt gewonnen door diegene die het eerst drie races wint in de finale. De nummer één van het klassement krijgt twee wins mee. De nummer twee van het klassement van de openingsserie krijgt één overwinning mee.
 
Daarmee gaan deze twee atleten dus met voorsprong de finale in. De laatste twee deelnemers in deze finale zijn de twee winnaars van de beide halve finales, waaraan in totaal acht kiters meedoen in twee poules van vier deelnemers. Deze twee krijgen geen wins mee in de finale.
 
De winnaar van de halve finale is de eerste die drie overwinningen pakt. Voor de halve finales krijgen de deelnemers, op basis van hun resultaat in de openingsserie, overwinningen mee. Positie 3&4 is goed voor 2 punten (wins). En positie 5&6 is goed voor 1 punt (win).
 
Met andere woorden Annelous Lammerts moet in de halve finale twee keer winnen om zich te plaatsen voor de finale. En daarin moet ze voor het goud drie keer winnen
Resultaten 18 augustus
Laser mannen ILCA7 na 8 races (op de rustdag 19 aug worden de twee ILCA races ingehaald)
Duko Bos staat 6de
Thomas van Ofwegen 48ste
Niels Broekhuizen 59ste
Willem Wiersema 72ste
Paul Hameeteman 96ste
Laser vrouwen ILCA6 na 8 races (op de rustdag 19 aug worden de twee races ingehaald)
Marit Bouwmeester 7de
Mirthe Akkerman staat 17de
Maxime Jonker staat 21ste
Marissa IJben staat 56ste
Windsurfen mannen, na 14 races (geen races vanwege gebrek aan wind)
           Luuc van Opzeeland plaatst zich als 3e na 14 races voor de medal series
Max Castelein eindigt 22ste
Joost Vink eindigt 30ste
Huig-Jan Tak eindigt 31ste
Kiran Badloe eindigt 46ste
Windsurfen vrouwen na 14 races (geen races vanwege gebrek aan wind)
Sara Wennekes eindigt 11de
Lilian de Gues eindigt 20ste
Kitefoilen mannen na 16 races (geen races vanwege gebrek aan wind)
Sam Aben eindigt 24ste
Jis van Hees eindigt 34ste
Sven van de Kamp eindigt 42ste 
Roderick Pijls eindigt 51ste
Kitefoil vrouwen, na 12 races  (geen races vanwege gebrek aan wind)
           Annelous Lammerts plaatst zich als 6de voor medalrace series  
           Mariska Wildenberg eindigt 37ste
Website Allianz WK Zeilen: https://allianzsailingworlds.com/

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49erFX 49er iQFoil

De partners van TeamAllianz