Road to Tokyo 2021

Onder het motto 'Van Club naar Tokio' werken 10 Olympische zeilers, begeleid door 7 coaches en een begeleidende staf, aan hun olympische droom.

Deze pagina bevat informatie over de Olympische Spelen in Tokio die in 2021 plaatsvonden. Benieuwd naar recente informatie over de Olympische Spelen in Parijs van 2024? Ga dan naar deze pagina

- - -

TeamAllianz, het keurkorps van topzeilers van het Nederlandse Watersportverbond, bestaat momenteel uit 10 Olympische zeilers, begeleid door 7 coaches, alsmede een begeleidende staf. Onder het motto ‘Van Club naar Tokio' werken deze topsporters in zorgvuldig samengestelde coach-gestuurde programma’s aan hun olympische droom.


Nederland Topzeilnatie

Nederland staat als zeilland hoog aangeschreven. In het landenklassement van London 2012 eindigde Nederland op een vierde plaats, na de grote zeilnaties Engeland, Australië en Spanje. In 2016 wist Nederland zelfs tweede te eindigen, achter Engeland en in 2018 behaalde TeamAllianz voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse zeilen de Nations Trophy tijdens het World Sailing WK in Aarhus (DEN). Ook in 2019 bleek Nederland het beste zeilland ter wereld na uitzonderlijke prestaties op de verschillende WK's. 


Road to Tokyo en verder...

Met twee gouden medailles kon de Nederlandse zeilploeg na de Olympische Spelen van Rio met opgeheven hoofd huiswaarts gaan. Tijdens de Spelen in Londen (2012) werd zelfs de beste naoorlogse Nederlandse prestatie in het Olympische en Paralympische zeilen geleverd, met twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles.

Het Watersportverbond en NOC*NSF streven naar een gouden toekomst voor het Nederlandse zeilen. Met een actieve campagne in momenteel zes Olympische klassen zetten we in op meerdere medailles in Tokyo 2021. De ambitie is ook om, in de toekomst, in de 49er, de Nacra 17 en mogelijk ook de nieuwere disciplines een serieuze kans te maken op een succesvolle deelname aan de Olympische Spelen.


TeamAllianz

In TeamAllianz zitten topzeilers met een medailleperspectief op wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Deze topzeilers behoren allen tot de besten van de wereld. Zij worden door de hoofdcoach van TeamAllianz uitgenodigd. In de topsportprogramma’s staan deze zeilers centraal en heeft de coach de regie over de voortgang en het proces.

De topzeilers zijn fulltime bezig met hun voorbereidingen voor de belangrijke wedstrijden, zoals de World Sailing WK en uiteraard de Olympische Spelen van Tokio in 2021. 


Coach gestuurd, proces gedreven, zeiler centraal

De coaches van het Watersportverbond kennen elk een eigen benadering, maar de sportieve ambities verschillen niet of nauwelijks. De aanpak verschilt per Olympische klasse, dus per coach. De ene ploeg werkt extreem gestructureerd naar de Spelen toe, een ander jaagt topvorm na op intuïtie en cultiveert de losse sfeer zorgvuldig. Die eigen aanpak is binnen het Watersportverbond een bewuste keuze, en er is ten opzichte van de ploeggenoten dan ook zowel wederzijdse be- als verwondering. Van militaire discipline tot ogenschijnlijke anarchie kruist men over het water op weg naar hetzelfde doel, met het wederzijdse respect dat topsporters voor elkaar hebben.


Topzeilacademie Den Haag

Het Nationaal Topzeilcentrum Den Haag, een samenwerking tussen het Watersportverbond, de gemeente Den Haag en de Jachtclub Scheveningen, is een door NOC*NSF officieel geaccrediteerd Nationaal Topsport Centrum Zeilen (NTC Zeilen) dat voldoet aan alle eisen om topsporters een ideale trainingslocatie te bieden, waar trainen, studeren en wonen goed gecombineerd kunnen worden.

Talentvolle zeilers en surfers worden hier door het Watersportverbond opgeleid tot topzeilers. Aspecten als snelheid, techniek en mentaliteit vormen een rode draad in de opleidingsprogramma’s. Jonge sporters worden op fysiek en technisch gebied naar een hoger niveau gebracht, waarbij de aandacht voor het mentale aspect niet vergeten wordt. Deze aanpak wordt intern al ‘De Scheveningse school’ genoemd.

De partners van TeamAllianz