49erFX zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz samen verder

26 mei 2022

49erFX zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz samen verder

Met nog iets meer dan twee jaar te gaan tot de Olympische Spelen van Parijs 2024 hebben zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz besloten samen verder te gaan. Annette Duetz pakte in 2021 met Annemiek Bekkering de bronzen olympische medaille in Tokio in de 49erFX. Odile van Aanholt werd in dezelfde skiffboot, niet veel later dat jaar in Oman, wereldkampioen samen met Elise de Ruijter.

Annette Duetz (l) en Odile van Aanholt winnen Trofeo Sofía april 2022 (fotograaf Sailing Energy)
Annette Duetz (l) en Odile van Aanholt winnen Trofeo Sofía april 2022 (fotograaf Sailing Energy)
Beide zeilsters zijn onderdeel van Team Allianz, de nationale selectie van het Watersportverbond en komen al jaren uit in de 49erFX klasse in verschillende samenstellingen. Annette Duetz bereidt zich nu voor op een mogelijk derde deelname aan de Olympische Spelen, na Rio 2016 en Tokio 20One. Voor Van Aanholt is dit de tweede poging om zich te plaatsen voor de Spelen. In de aanloop naar Tokio, destijds zeilend met Marieke Jongens, verloor ze op een haar na de nationale kwalificatiestrijd van Duetz en Bekkering.
Het team zal begeleid worden door Kaj Böcker. Hij is geen onbekende en coacht al jaren de hele groep 49erFX zeilsters. Elise de Ruijter, Emma Siewers en Willemijn Offerman blijven onderdeel van de Nationale Selectie in de 49erFX. Alain Sign, de Engelse coach die sinds 2019 in dienst is van het Watersportverbond, blijft ook betrokken.
Duetz en Van Aanholt Trofeo Sofía 2022 (foto Sander van der Borch)
Duetz en Van Aanholt Trofeo Sofía 2022 (foto Sander van der Borch)

Veelbelovend team

Annette Duetz kijkt uit naar de samenwerking. “We vormen een sterk team. Ik heb wat meer ervaring in het algemeen en hou graag van zeilen met harde wind en veel snelheid. Odile is dan juist weer een expert in lichte wind. Iemand die het spel heel goed snapt, ze is een echte racer. Dus wij denken dat we elkaar mooi aanvullen, een echte sterke combinatie.” 
 
Ook Odile van Aanholt ziet veel potentie: “Ik ben erg enthousiast dat we samen gaan varen, ik geloof echt in Annette en mijzelf als team. We hebben er heel veel zin in en we voelen allebei vertrouwen in de keuze. De eerste Worldcup van het jaar hebben we gewonnen, maar we merkten ook dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is. Het is nog maar 2,5 jaar. We hebben zin in de uitdaging!“
Van Aanholt vervolgt over de keuze: “Ik heb de afgelopen jaren met verschillende bemanningen op hoog niveau en met veel plezier gevaren, met Elise zijn we vorig jaar zelfs Europees en Wereldkampioen geworden. Dat maakt de keuze ontzettend moeilijk. Het niveau onder de Nederlandse 49erFX zeilsters is gewoon echt heel erg hoog. Dat is een compliment naar de zeilsters én naar de bond. We hebben jarenlang een sterk programma neergezet waarin we allemaal samenwerken. Dit is een moeilijke beslissing voor mij geweest maar natuurlijk vooral voor Emma en Elise, en daar ben ik me heel erg van bewust.”
Annette Duetz sluit af: “We zijn nu in Marseille aan het trainen op de Olympische locatie waar de bond een geweldige basis voor ons heeft georganiseerd. Home away from home. Volgende week racen we de Allianz Regatta. Daar hebben we heel veel zin in, een potje op ons thuiswater. Daarna naar het EK in Denemarken en vervolgens het WK in Canada aan het einde van de zomer. Dat zijn mooie wedstrijden om naar uit te kijken. We gaan hard trainen en dan gaan we er vol voor!”
vlnr: Kaj Böcker, Annette Duetz en Odile van Aanholt (fotograaf Sander van der Borch)
vlnr: Kaj Böcker, Annette Duetz en Odile van Aanholt (fotograaf Sander van der Borch)

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz