Achter de schermen van TeamNL Zeilen: de kracht- en conditietrainers

4 juni 2019

De zeilers en windsurfers van TeamNL Zeilen zijn de beste van de wereld. Maar ze doen het niet alleen. Een heel team van specialisten staat achter hen om op het water tot topprestaties te komen. In deze video besteden we aandacht aan de kracht- en conditietrainers Giorgos Charalampopoulos en Lars Kemperman.

Het Olympische vierjarenplan van de atleten en hun coaches is de basis om mee te werken. “Dan ga je naar jaarlijkse opbouw kijken, terug naar maanden, naar blokken, naar dagen”, vertelt Charalampopoulos. “Dan ga je het gesprek in. Wat zijn de doelen? Wat is realistisch te bereiken in het hele proces? Op basis daarvan ga je een programma opbouwen.” De kracht- en conditietrainers baseren hun trainingsinterventies op wetenschappelijke principes. “Met de juiste methoden ondersteunen we de sportprestaties. Als een team van experts is het ons doel om de atleet weg te houden van blessures en andere redenen die de training in gevaar kunnen brengen”, aldus Charalampopoulos.


Uitdagende puzzel

Het trainen en coachen van Olympische zeilers is volgens de kracht- en conditietrainers uitdagend. “Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op hun dagelijkse routine en training die niet altijd onder controle te krijgen zijn”, stelt Charalampopoulos. “Dat maakt het een uitdagende puzzel die je probeert samen te stellen. De belangrijkste focus is het optimaliseren van de dagelijkse belasting en ervoor zorgen dat coaches en atleten het hele jaar door de nodige dagen en uren kunnen varen. We proberen trends te identificeren en proactief mogelijke storingen te voorkomen en kunnen hun doelen beïnvloeden.”


Creativiteit

De fysiologische kant heeft de prioriteit voor de kracht- en conditietrainers. Charalampopoulos: “En wat betreft de mechanische kant proberen we creatief te zijn. We hebben inmiddels een zeilsimulator voor de Dinghy. En we hebben ook een Skiff-simulator. Dus daar proberen we stappen te zetten. En voor de windsurfers hebben we ook een pompsimulator.”


Nationaal Training Team

De kracht- en conditietrainers kijken ook naar de lange termijn van het Nederlandse zeilen en windsurfen. “Anderhalf jaar geleden zijn we ons gaan bemoeien met het NTT, het Nationaal Training Centrum”, vertelt Kemperman. “Want wij geloven dat een goede zeiler ook fysiek fit is. En hoe hoger het niveau is waar zeilers hier binnenstromen in bijvoorbeeld de Topzeilacademie hoe hoger het niveau is waar ik of mijn collega hen op fysiek vlak heen kan begeleiden.” Binnen het NTT werken de zeilers en windsurfers met de TeamNL app. Kemperman: “Deze is specifiek gericht op de fysieke leerlijn. Daarin staan alle video’s en programma's die de sporters uitvoeren. Ik kom dan periodiek een keer in de zoveel tijd langs op een NTT-dag. Waar ik met de sporters de fysieke leerlijn uitvoer, sporters uitleg geef. De trainers uitleg en educatie geef over hoe het programma in elkaar zit. Vervolgens kunnen ze dat dan zelf. En om een stok achter de deur te houden hebben we ook nog videomateriaal die de sporters elke tien weken uploaden zodat we kunnen zien of ze wel of geen progressie maken.”

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz