Annemieke Bes en Douwe Broekens 6de op EK Mixed Offshore

Na vier dagen en drie nachten racen op zee eindigden Annemieke Bes en Douwe Broekens als zesde op het EK Mixed Offshore.

5 september 2020

Na vier dagen en drie nachten racen op zee eindigden Annemieke Bes en Douwe Broekens als zesde op het EK Mixed Offshore. De wedstrijd, in de nieuwe beoogde olympische klasse, voerde de vloot van acht deelnemers van Genua naar Giraglia aan de noordkust van Corsica om daarna een paar boeien te ronden voor de kust van Elba. De terugweg voerde de vloot langs de Italiaanse westkust weer naar Genua. Bes en Broekens lagen in de eerste nacht, halverwege Corsica, nog op een tweede plaats. Echter te lang doorvaren na een winddraaiing koste het Nederlandse duo de aansluiting bij de favorieten.

Frankrijk wint

Winnaar werd het Franse team met Benjamin Schwartz en Marie Riou. Riou was in 2018 samen met Carolijn Brouwer de eerste vrouw die ooit de ‘Ocean Race’ (voorheen Volvo Ocean Race) won aan boord van DongFeng. 

Opperste concentratie

Annemieke Bes klonk vlak na de finish, ondanks die ene fout, heel energiek. “Het is te gek om weer te racen. Onwijs leuk en leerzaam. Het is zo een gaaf spelletje. Alleen heel jammer dat we het de eerste nacht verknald hebben. Want als je er niet meer bij ligt wordt het een stuk minder leuk.”

In die eerste nacht, op weg naar het zuiden, waren Bes en Broekens aan het vechten om de koppositie met de Belgen, Fransen en Spanjaarden. Het Nederlandse duo lag het meest naar het westen een koos ervoor om door te varen nadat de andere drie met een gijp van koers veranderden.  

“Dat was een wijze les. Achteraf gezien hadden we ons verlies moeten nemen en achterlangs moeten gijpen. Maar dat deden we niet. Het duurde maar even, het is bijna een split second beslissing en daarna niet snel genoeg gereageerd en we waren de aansluiting echt kwijt.”

Ineens lagen Bes en Broekens in het achterveld maar vochten zich een weg terug om alweer snel de Engelsen in te halen. Om daarna, de hele weg terug,  te strijden met de Duitsers voor de vijfde plaats. Uiteindelijk trok het Duitse team van Lena Weisskiche en Rasmus Topsch aan het langste einde.

Bes vervolgt: “We moesten wel even schakelen na onze fout. Leren omgaan met deze tegenslag. Vervolgens hebben we ons goed herpakt. Het is tenslotte drie dagen en je kan knokken tot het einde. Het was een prachtige race. Ik ben erg trots op ons resultaat.”

Het leven aan boord

Een olympische sport die dag en nacht doorgaat in 2024. Vier dagen en drie nachten zeilen. Dat is nog niet eerder gedaan. Bes en Broekens hadden het deze keer relatief makkelijk zegt Bes. “Het waaide niet hard dus we konden makkelijk wat gevriesdroogd voedsel klaarmaken. Ook het navigeren was echt heel boeiend en leerzaam. We konden de anderen via de tracker volgen als we verbinding hadden. We hadden gepland 1 uur op en 1 uur af. Dat werd eindelijk 5 uur op half uurtje af. Ik denk dat de top drie helemaal niet geslapen hebben. We zullen zo wel instorten maar ik voel me nu heel goed.” 

 Verslag van boord

Op vrijdagavond 4 september stuurde Douwe Broekens een verslag per Instagram video: “Klaar voor de laatste nacht. Alles is klaar en opgeruimd voor de nacht. De zon gaat onder op de achtergrond. Annemieke stuurt en we gaan hard. We kunnen de Duitsers weer zien dus we zijn ze aan het opjagen. De Engelsen jagen weer op ons dus we moeten goed opletten. We gaan op tijd in de buurt van Genua aankomen dat wil zeggen dat we ook de laatste lus vlak voor de finish gaan varen.”

Op zaterdagochtend 5 september stuurde Broekens zijn laatste verslag. “Prachtige morgen, zonnig, na een horror kruisrak de laatste twee uur naar Genua. We varen nu een lus. Met nog 3 mijl te gaan tot de voorlaatste boei, dan weer op weg naar de finish in Genua. De Duitsers zijn weer uit het zicht verdwenen.”

Wat is Mixed Offshore zeezeilen?

Offshore-mix is 4 dagen en 3 nachten op zee en het is de enige beoogde Olympische sport die dag en nacht doorgaat. Er wordt gezeild met mixed landenteams van twee mensen op boten die door de organisatie geleverd worden. De boot voor dit EK is een L30 maar staat nog niet vast voor 2024.

Brug tussen zeezeilen en olympische disciplines

De Nederlandse successen in de Ocean Race laten zien dat zeezeilen in het Nederlandse bloed zit. Het Watersportverbond wil met deze nieuwe discipline de lang gekoesterde brug slaan tussen het zeezeilen en het ook al zeer succesvolle olympische zeilen.

Hele wedstrijd terugkijken op de tracker: https://www.tractrac.com/event-page/event_20200902_Emoec/1931

 

Uitslag

1 FRA - Bejamin Schwartz en Marie Riou 65:46.37

2 BEL - Jonas Gerckens en Sophie Faguet 

3 ESP - Iker Martinez en Natalia Via-Dufresne 

4 ITA - Claudia Rossie en Mateo Mason 

5 GER - Lena Weiskiche en Rasmus Topsch 

6 NED - Annemieke Bes en Douwe Broekens 

7 GBR - James Harayda en Dee Caffari 

8 IRL – Conor Fogerty en Susan Glenny

 

Uitgelichte artikelen

De partners van TeamAllianz