De omschakeling in het Olympisch windsurfen

De Nederlandse Windsurfers van de topzeilacademie zijn al hard bezig met het omschakkelen naar de windfoil. Hoe gaan zij om met de veranderingen in de sport?

30 januari 2020

Sinds begin november 2019 weten we officieel dat de olympische RS:X-klasse wordt vervangen door de iQFOiL. Dat heeft grote consequenties voor het opleidingsprogramma van het Watersportverbond. Na jarenlang ingesteld te zijn om de Olympische Spelen op de RS:X te varen, moeten de Nederlandse windsurfers met olympische ambities het roer spreekwoordelijk omgooien.

Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe zijn druk bezig met de voorbereiding op de Olympische Spelen en de kwalificatie daarvan. Tegelijkertijd zijn de windsurfers van de Topzeilacademie al volle bak bezig zich klaar te stomen voor het aankomende windfoil-seizoen. 

De talenten grijpen het moment aan om het verschil te maken met de buitenlandse concurrentie. Om zich zo goed en efficiënt mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen zijn de Nederlandse windfoilers van de Topzeilacademie de afgelopen weken hard aan het trainen geweest in het Zuid-Spaanse Santa Pola. “Toen we net begonnen met trainen op de foil waren we echt een ongeorganiseerde groep windsurfers die heen en weer voer. De structuur die we op de RS:X hadden tijdens de trainingen hebben we nu weer teruggevonden”, vertelt windsurfer Luc Schmitz. 

“Op dit moment zijn wij druk bezig om de foil echt uit te vinden. Hoe laat je die vleugels zo hard mogelijk door het water gaan? Welke spieren gebruik je eigenlijk tijdens het varen? En hoe kom je het snelst rond de baan? Dit zijn allemaal vragen die we nu aan het uitzoeken zijn om het gat te slaan met de buitenlandse concurrentie. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat we onderling goed moeten communiceren wat we doen en welke aanpassingen we maken.” 

Naast het feit dat het foilen een hoop voordelen heeft ten opzichte van de RS:X, merken de talenten ook dat de iQFOiL een groot nadeel heeft. “De foil vliegt pas boven het water vanaf zo’n 5 knopen wind. Waait het minder dan 5 knopen dan kan je er bijna niet mee het water op gaan. Op de RS:X stonden we eigenlijk altijd op de plank, ook al was er helemaal geen wind. Om toch te kunnen blijven trainen op dit soort momenten doen we aan vervangende activiteiten zoals wielrennen of gaan we de gym in, ook pakken we zo nu en dan de RS:X om daarop te trainen. Op de voormalig Olympische plank kan je nog steeds goed het tactisch varen trainen.”

Naast dat er op de trainingen veranderingen plaatsvinden, is ook het schema van het seizoen volledig omgegooid. In 2020 is er tot op heden nog geen officieel WK of EK georganiseerd voor de iQFOiL-klasse. Om die reden zullen de Nederlandse windsurfers van de Topzeilacademie aan andere foil-evenementen meedoen. Een daarvan is de World Tour van de WindFoil1 die onder andere wordt georganiseerd door Dorian van Rijsselberghe en zijn coach Aaron McIntosh. 

“Als talenten doen we aan zes van de zeven stop-overs van de World Tour mee”, vertelt Luc Schmitz enthousiast. “In vergelijking met andere jaren zullen we daardoor in 2020 nog meer in het buitenland zitten. Met een bus zullen we letterlijk door Europa gaan touren van stop-over naar stop-over. Deze events zijn erg belangrijk voor ons om ervaring op te doen in het racen op de foil.” 

Tussen 24 en 27 juni zal de WindFoil1 tour ook Nederland aandoen tijdens het Waves Festival op Texel. 

De andere data van de WindFoil1 tour zijn:

Auckland (NZL): 15 t/m 17 maart

Palma de Mallorca (ESP): 28 maart t/m 4 april

Hyeres (FRA): 18 t/m 25 april

Santa Pola (ESP): 1 t/m 3 mei

Texel (NED): 24 t/m 27 juni

Silvaplana (SUI): 19 t/m 23 augustus

Gardameer (ITA): 1 t/m 3 september

De partners van TeamAllianz