EK Laser en Laser Radial met 18 Nederlandse zeilers start 8 oktober in Gdansk

7 oktober 2020

De Europees Kampioenschappen in de olympische Laser en Laser radial klasse starten op 8 oktober in Gdansk, Polen en duren tot en met 13 oktober. Na meer dan zes maanden, waarin alle grote wedstrijden waaronder de Olympische Spelen zijn afgelast of uitgesteld, is dit het belangrijkste en enige evenement voor de beste Laserzeilers. In totaal doen er 18 Nederlandse zeilers mee waaronder wereldkampioen Marit Bouwmeester en vice-wereldkampioen Maxime Jonker in de Laser Radial.

Team Turbo in de Laser radial
Roelof Bouwmeester is sinds augustus 2019 niet meer alleen de coach van Marit Bouwmeester, maar de coach van vier TeamNL Laser radial zeilsters Maxime Jonker (25), Daphne van der Vaart (24), Mirthe Akkerman (22) en Marit Bouwmeester (32). Dit viertal noemt zichzelf Team Turbo, geïnspireerd op de eeuwige ‘need for speed’ van de deze gedreven zeilvrouwen. 
 
Op dit EK in Gdansk zal Roelof Bouwmeester weer alleen Marit Bouwmeester coachen, terwijl bondscoach Jaap Zielhuis de andere leden van ‘Team Turbo’ begeleidt. Bouwmeester is al zeker van deelname aan de Spelen van Tokio en broer en zus gebruiken dit EK om nog meer ervaring op te doen met betrekking tot hun samenwerking zoals die op de Spelen zal zijn.  
 
Roelof Bouwmeester gaf de volgende voorbeschouwing: “We hebben een zeer succesvol WK gezeild in Australië in februari van dit jaar. Marit werd Wereldkampioen, Maxime tweede, Daphne zevende en Mirthe tiende. Op het moment dat, vlak daarna, de Corona-maatregelen van kracht werden, hebben we elkaar aangekeken en gezegd, dit is een kans. We gaan niet afwachten, maar hard doortrekken.” 
 
“We hebben vier van de top tien van de wereld bij elkaar, met een coach in één land. Dat is niet zoveel landen gegeven. Daar moeten we gebruik van maken. Zes maanden hebben we heel hard gewerkt om ons te verbeteren maar ook om te innoveren. Ik ben heel erg overtuigd dat we beter zijn geworden. Nu gaan we meemaken wat de anderen gedaan hebben. Vanwege de vele trainingsarbeid, zijn we niet helemaal perfect voorbereid alsof dit het enige piekevenement van het jaar is. Het belangrijkste is dat we weer racen in een groot veld. Dat we wedstrijden gaan zeilen. Dat we ons kunnen meten. Want we weten ook, zeer waarschijnlijk is dit het laatste grote evenement voor een lange tijd.”

Marit Bouwmeester (archief - fotograaf Richard Langdon)
Marit Bouwmeester (archief - fotograaf Richard Langdon)

Marit Bouwmeester voegde daar aan het volgende aan toe: “Donderdag begint ons EK. Zo gaaf dat het gewoon door kan gaan.  Gdansk is een hele mooie plek en het water om te zeilen is ook goed. We trainen nu vier dagen ter plekke. We zeilen in totaal zes dagen met twee wedstrijden per dag. De eerste drie dagen voorrondes en dan voor de laatste drie dagen de finales, dus geen medalrace. We hebben er echt heel veel zin in.”  
 
Maxime Jonker komt terug van een blessure: “Ik ben net hersteld van een rugblessure en heb nu drie dagen kunnen varen. Ik heb de afgelopen weken goed kunnen gebruiken om te werken aan het herstel. Dat lijkt goed te gaan. Ik ben uitgerust en ga er fris in en heb veel zin om te racen. Ik heb geen verwachtingen, het doel is om elke dag mijn niveau te halen en als dat lukt kan daar een mooi resultaat uit komen.”

Duko Bos op NK 2020 (fotograaf Klaas Wiersma)
Duko Bos op NK 2020 (fotograaf Klaas Wiersma)

Duko Bos maakt kans op olympische nominatie in Gdansk

In de Laser standaard zeilen zeven Nederlandse mannen mee. Een daarvan is Duko Bos (25) die nog een realistische kans heeft zich te plaatsen voor de uitgestelde spelen van Tokio. De Rotterdammer is na zijn 5e plek, op het sterk bezette Sail Melbourne in januari van dit jaar, nog op zoek naar een halve nominatie op naam. Dat kan door een goed resultaat neer te zetten in Gdansk. De eis wordt bepaald aan de hand van het definitieve deelnemersveld en zal hoogstwaarschijnlijk  een plek bij de Top 6  landen zijn. Daarnaast moet Nederland zich in 2021 (op een nog nader te bepalen evenement) als land kwalificeren. 

Laser radial mannen

In de Laser radial is Paul Hameeteman (17) een van de deelnemers. Hameeteman won recent de Kielerwoche en het Nederlands kampioenschap in de Laser radial voor mannen en vrouwen. Zeilwereld.nl sprak met het jonge talent uit Zeeland. In dat interview zei hij: “Nu ga ik het Laser Radiaal EK voor senioren varen in Polen, zo zit er toch nog een piekevenement in mijn jaar. Wat we daarna gaan doen, weet ik nog niet. Is ook lastig plannen nu, maar ik zit aan de bovengrens voor de Radiaal qua gewicht. Maar om over te stappen op de Laser Standaard, moet er weer 8 kilo bij. Met mijn huidige coach (red: Rodie van Mackelenbergh), gaan we kijken wanneer ik die overstap maak. Dit is ook afhankelijk van de planning, die nu natuurlijk wat lastig is.” Lees het hele verhaal op www.Zeilwereld.nl.

Inschrijvingen Laser Standard en Laser Radial hier: ILCA European Region
 
Event website: http://eurilca.org/2020-laser-senior-european-championships/

Uitgelichte artikelen

Laser Standard Laser Radial

De partners van TeamAllianz